Welcome to my blog

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Μυτιλήνη : Ο εμπορικός δρόμος της Ερμού γεμάτος χρώματα και αρώματα

Το νησί της Σαπφούς , του Θεόφιλου, του Μυριβήλη, του Βενέζη και του Ελύτη , πέρα από την μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική του κληρονομία είναι και ένα νησί γευστικός θησαυρός .  Ένας περίπατος στις γραφικές γειτονιές, την προκυμαία και την παραδοσιακή αγορά από τον Άγιο Θεράποντα έως το Αρχαίο Λιμάνι της Επάνω Σκάλας, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να διαπιστώσει τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και να θαυμάσει τα πανέμορφα διατηρητέα αρχοντικά διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών.  H κεντρική αγορά της πόλης βρίσκεται στον παράλληλο δρόμο της παραλιακής , είναι η πλακόστρωτη οδός Ερμού σήμερα πεζόδρομος που ξεκινά από τον επιβλητικό ναό του Αγίου Θεράποντα . 

Καθ΄ οδόν συναντάς αντιπροσωπευτικά κτίρια και ιστορικά μνημεία όπως το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμάμ υπολείμματα όλα της  οθωμανικής περιόδου, όμορφες χριστιανικές εκκλησιές , παραδοσιακά καφενεία  , αλλά και ένα πλήθος μαγαζιών όπως  παλαιοπωλεία, μπακάλικα , μπαχαροπωλεία , εδώδιμα αποικιακά , βιβλιοπωλεία  και ζαχαροπλαστεία που  σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. 

Ο οδος Ερμού καταλήγει στο παλιό λιμάνι της πόλης, κοντά στο κάστρο και σε μια πλατειούλα όπου δεσπόζει το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας. Το ενδιαφέρον των τουριστών και των ελλήνων επισκεπτών έλκει σαν μαγνήτης το φαγητό και τα προϊόντα που παράγει το νησί .Το παντοπωλείο του Σκοπελίτη με όλα τα καλούδια της Μυτιλήνης, ούζα, ελαιόλαδα, όσπρια, αλίπαστα , τουρσιά  .  

Στο κέντρο της οδού Ερμού βρίσκεται το παραδοσιακό κρεοπωλείο του Στρατή Καμπούρη και του Αριστείδη Κλάβα , όπου εκτός από ντόπια νωπά κρέατα που διαθέτει προσφέρει στους πελάτες του  εξαιρετικούς παστουρμάδες , απίστευτα σουτζούκια και πεντανόστιμα λουκάνικα .

Ο τεχνίτης των αλλαντικών είναι ο Αρίστος Κλάβας , φτιάχνει απίθανα σουτζούκια από βοδινό κρέας σε μέγεθος xxl , τα οποία αρωματίζει με φυσικά μυρωδικά και ένα ελαφρύ μείγμα μπαχαρικών . Ξεχωρίζουν για την υπέροχη  κρεατένια αίσθηση στην επίγευση και την ισορροπημένη πικάντικη γεύση τους . Μπορείτε να τα φάτε και ωμα, είναι ιδανικά για ομελέτες  και για τη σχάρα . Ο παστουρμάς του έχει τη σωστή αναλογία λιπαρότητας και μπαχαρικών , ισορροπεί το πικάντικο στοιχείο , δεν κυριαρχεί η έντονη μυρωδιά από το τσιμένι γιατί το ζυμώνει μ’ ένα διαφορετικό τρόπο και με υλικά που δεν τα αποκαλύπτει σε κανένα, η συνταγή είναι μυστική . Στο «Μπαχαροπωλείον» μπορεί κανείς να βρει βόταναμπαχαρικά και καρυκεύματα , αυτό όμως που αναζητούν όλοι είναι το ξακουστό καϊνάρι , ένα ρόφημα ξεχωριστό και γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες .

Στο τέλος του εμπορικού δρόμου θα συναντήσετε το καφενείο-μεζεδοπωλείο «Ερμής»  ένα από τα παλαιότερα της Μυτιλήνης , όπως μας πληροφορεί μάλιστα και η σχετική πινακίδα λειτουργεί  ανελλιπώς  από το 1800!!!  Ξύλινοι καναπέδες ,μαρμάρινα τραπέζια , σκαλιστά κουρτινόξυλα , μεγάλοι καθρέφτες με βαριές χρυσές κορνίζες , φωτιστικά που αποπνέουν την κομψότητα της εποχής τους και ναργιλέδες . Σ΄ αυτούς τους μοναδικούς  χώρους  του «Ερμή»  ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης πριν από μερικά χρόνια  γύρισε σκηνές της τηλεοπτικής σειράς  «Ο μεγάλος θυμός» .Το 1997  η Κυβέλη Σπανουδάκη παρέλαβε το καφενείο από τον πατέρα της και το ανακαίνισε  ριζικά γιατί η φθορά του χρόνου είχε αφήσει έντονα τα σημάδια της  σ’ όλο το χώρο και στα παλιά αντικείμενα . Στον «Ερμή» θα πιείτε μοσχοβολιστό ελληνικό  καφέ στη χόβολη, ενώ μπορείτε να διαλέξετε  μια από τις 15 μάρκες ούζου που παράγει το νησί για να συνοδέψετε τους εκλεκτούς  μεζέδες  που μαγειρεύουν με παλιές Μικρασιάτικες συνταγές . Σουτζουκάκια σμυρνέικα, κρέας κοκκινιστό, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί , κεφτεδάκια . Αν όμως προτιμάτε τις θαλασσινές γεύσεις , το μενού προσφέρει καθ’ εκάστην γαύρο, καλαμαράκια, κουταβάκια (είναι ο μικρός γαλέος), χταποδάκι και σουπιές κρασάτες . Στην υγειά σας !!!

 









 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου