Welcome to my blog

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Άη Στράτης : Στην άγονη γραμμή του Αιγαίου

Κατ’ αρχάς :  Οι περισσότεροι θα γνωρίζουν τον Αη Στράτη ως τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων( λειτούργησε από το 1928-1963), εδώ εξορίστηκαν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ανάμεσα σε άλλους και μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και του θέατρου όπως Δημήτρης Γληνός, ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης , ο Μενέλαος Λουντέμης , ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Θέμος Κορνάρος . Πλούσια ιστορικά στοιχεία αυτής της περιόδου υπάρχουν στο μοναδικό «Μουσείο Εξορίστων» του Αη Στράτη που αξίζει να δείτε. Σήμερα ο Αη Στράτης είναι ένα ψαροχώρι 250 κατοίκων που προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και ηρεμία , υπέροχες παραλίες με βαθυγάλαζα νερά , καταπράσινες βουνοπλαγιές για περπάτημα, ιστορικά κτίρια όπως η Μαράσλειος Σχολή που σήμερα στεγάζει το «Μουσείο Δημοκρατίας», και φυσικά ποιοτική ψαροφαγία για τους λάτρεις του καλού φαγητού .

Παραλίες : Η πρώτη που θα συναντήσετε βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της χώρας με πεντακάθαρα νερά . Για να επισκεφθείτε τις υπόλοιπες θα πρέπει να ακολουθήσετε κακοτράχαλους αγροτικούς δρόμους ή να νοικιάσετε μια μικρή βαρκούλα για να ανακαλύψετε τις απόκρυφες παραλίες του νησιού με τις αμέτρητες σπηλιές στις οποίες φωλιάζει η μεσογειακή φώκια monachus monachus .Ρωτήσαμε τους ντόπιους να μας πουν μερικές από αυτές , όπως η Τρυπητή, του Παχύ, του Γκουρνιά και του Αγίου Δημητρίου. 

Φαγητό :  Ο Άη Στράτης είναι ένας πλούσιος και παρθένος ψαρότοπος , στις δυο ταβέρνες του νησιού θα βρείτε ως επι το πλείστον «καθαρά» ψάρια και θα γευτείτε νοστιμότατα πιάτα . Αν είστε  τυχεροί και υπάρχουν στο μενού , αξίζει να δοκιμάσετε τα τοπικά φλομάρια (σπιτικά ζυμαρικά, σαν χυ­λοπίτες) με γαρίδες , καβούρια γεμιστά με ρύζι, και ένα αιχμηρό πιάτο που θα σας κερδίσει πεταλίδες με ρύζι και σκόρδο. Ο «Αρτεμώνας» και η «Βεράντα» είναι οι μοναδικές ταβέρνες του Άη Στράτη.

Tips : Από την Καβάλα για τον Άγιο Ευστράτιο έχει 3 φορές την  εβδομάδα πλοίο (εκτελεί την άγονη γραμμή Καβάλα-Λήμνος-Άγιος Ευστράτιος-Λαύριο) ,το ταξίδι διαρκεί περίπου 7,5 ώρες .





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου