Welcome to my blog

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Φολέγανδρος : Κυκλαδίτικο χρώμα και ξεχωριστές ομορφιές !!!

Κατ’ αρχάς :  Ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο βρίσκεται η Φολέγανδρος , λουσμένη στο φως  κερδίζει τον επισκέπτη με την απαράμιλλη ομορφιά της , τα βαθυγάλαζα νερά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της . Οφείλει το όνομά της  στο μυθικό Φολέγανδρο, γιο του Μίνωα. Η Χώρα (που απέχει 3,4 χιλιόμετρα από τον Καραβοστάσι το λιμάνι της Φολεγάνδρου) είναι το κόσμημα του νησιού, απλώνεται γύρω από το μεσαιωνικό Κάστρο και σε κάθε σας βήμα θα συναντήσετε παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια , γραφικές εκκλησίες , μοναχικούς ανεμόμυλους και όμορφα σπιτάκια σε αιγαιοπελαγίτικο χρώμα . Οι ανθισμένες βουκαμβίλιες που ξεπροβάλλουν από τα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών  σε συνδυασμό με τη θεά του απέραντου Αιγαίου κάνουν το θέαμα ειδυλλιακό.

Μετακίνηση : Το πλοίο δένει στο Καραβοστάσι, το γραφικό επίνειο της Χώρας. Το οδικό δίκτυο είναι σχετικά μικρό, συνδέει το Καραβοστάσι με τη Χώρα (4,7 χλμ) και την Άνω Μεριά (Χώρα - Άνω Μεριά 7,5 χλμ.). Εάν δεν έχετε δικό σας μέσο υπάρχει και η λύση του τοπικού λεωφορείου που εκτελεί πυκνά δρομολόγια .

Φαγητό :  Η κουζίνα της Φολεγάνδρου έχει να σας προσφέρει 2-3 τοπικές λιχουδιές που μπορείτε να δοκιμάσετε στις ταβέρνες του νησιού . Με πρώτη και καλύτερη την διάσημη ματσάτα τις χειροποίητες χυλοπίτες με κόκορα ή κουνέλι , πολύ νόστιμη ματσάτα θα δοκιμάσετε στη ταβέρνα «Συνάντηση»  στην Άνω Μεριά . Το τυρί τους εδώ ονομάζεται σουρωτό  και είναι ένα λευκό κατσικίσιο τυρί . Μετά το φαγητό προτείνουμε για επιδόρπιο την πίτα καρπουζένια  που φτιάχνεται από το τοπικό καρπούζι με την ονομασία αδιάγγουρο !!! Είναι νοστιμότατη και η γέμιση της παρασκευάζεται από την ψίχα του καρπουζιού, μέλι, αλεύρι και σουσάμι. 

Η “Κατσίκα”  της Φολέγανδρου : Το νησί μπορεί να είναι μικρό αλλά έχει τη δική του μικροζυθοποιία την δημιούργησε μια παρέα έξι φίλων πριν από λίγο καιρό . Με τον διακριτικό τίτλο Κατσίκα παράγει τρεις ποιοτικές  μπύρες , μια pilsner με αναζωογονητικές λεμονάτες νότες εμπλουτισμένες με αρώματα βοτάνων. Δοκιμάστε την με την παραδοσιακή πίτα καλασούνα, που φτιάχνεται με κρεμμύδια, ντόπιο τυρί και παραδοσιακό φύλλο. Μια pale ale με πλούσια αρώματα φρούτων του δάσους και μεγάλη επίγευση που μπορεί να τα βγάλει πέρα δίπλα στα παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού, τα ματσάτα. Και τέλος την  Katsika «Biere De Garde» μια παραδοσιακή μπύρα παλιών μοναστηριών της Γαλλίας βασισμένη σε συνταγή του 12ου αιώνα , όπου η ωρίμανσή της σε δρύινο βαρέλι προσδίδει ευχάριστες νότες μπαχαρικών.


 
Παραλίες : Η Φολέγανδρος διαθέτει παρθένες και ωραίες παραλίες . Θα σας προτείνουμε μερικές από αυτές , όπως τη  παραλία Καραβοστάσι που βρίσκεται εντός του ομώνυμου όρμου και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την χώρα , την αμμώδη και οικογενειακή παραλία της Βάρδιας, και σίγουρα την παραλία Κάτεργο με το ψιλό βότσαλο , τη λευκή άμμο και τα πεντακάθαρα γαλανά νερά .

 











  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου