Welcome to my blog

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Στο Σπήλαιο Δυρού

Αφήνοντας την κεντρική οδική αρτηρία λίγο νοτιότερα της Αρεόπολης, στον Πύργο Δυρού, κατεβαίνει ως την παραλιακή θέση των σπηλαίων  Δυρού  την φημισμένη  Βλυχάδα  αλλά και το λιγότερο γνωστό  την  Αλεπότρυπα που είναι όμως  κλειστή  για το κοινό . Κάτω απ’ τα μανιάτικα χώματα κρύβεται μια ανείπωτη ομορφιά, το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο.  Είναι υπόγειος ποταμός και αναπτύσσεται σε δύο κύριους παράλληλους διαδρόμους με αρκετούς δευτερεύοντες. Η εξερεύνηση του σπηλαίου ξεκίνησε στο 1949 από το ζεύγος των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.  Το 1958 ξεκίνησε η αξιοποίησή του και το 1963 λειτούργησε με χερσαίο τμήμα 600 μέτρα. Το 1979 ανακαλύφθηκαν και νέα τμήματα, χαρτογραφήθηκαν χερσαίοι και λιμναίοι διάδρομοι, ώστε σήμερα το συνολικό μήκος του να φτάνει τα  έξη χιλιάδες μέτρα . Το σπήλαιο αποτελείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και παλαιότερα ήταν χερσαίο, όμως με την πάροδο των αιώνων η στάθμη του νερού ανέβηκε από τη θάλασσα και έτσι οι σχηματισμοί των σταλακτιτών μοιάζουν με λευκές κολώνες που βγαίνουν μέσα από το νερό. Όσες φορές και εάν επισκεφθεί κανείς τα σπήλαια Δυρού δεν χορταίνει το μάτι του να παρακολουθεί με θαυμασμό το τι του έχει προσφέρει σαν δώρο η φύση. Για 45 λεπτά σε μια διαδρομή δαιδαλώδη, ο επισκέπτης μένει άφωνος.

Ιnfo : Ωράριο λειτουργίας 08:30 – 17:30 , Σπήλαιο: Τηλ: 27330-52.222 , Νεολιθικό Μουσείο: Τηλ: 27330-52.223

Ακρωτήριον Ταίναρον : Ο Φάρος που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Ταίναρο σηματοδοτεί το νοτιότερο σημείο της Ηπειρωτικής Ελλάδος, η δε περιοχή συνδέεται από αρχαιοτάτους χρόνους με θρύλους και παραδόσεις . Στους  χρόνους της Τουρκοκρατίας  ονομάστηκε «Ματαπάς»  ονομασία που διατήρησε μέχρι τις μέρες μας . Στην περιοχή αυτή σώζονται τα ερείπια  του Ιερού και του Νεκρομαντείου του   Ποσειδώνα .

 









1 σχόλιο:

  1. αγαπητέ Στάθη για άλλη μια φορά με καταπλήσεις κ για άλλη μια φορά μου δίνεις αφορμή να ταξιδέψω έστω και με τον νου μου μόνο. σ'ευχαριστώ.

    τα σπήλαια είναι απο τα μέρη που προκαλούν το ενδιαφέρον μου και αν έχεις άλλες φωτογραφίες απο άλλα σπήλαια....μην το αμελήσεις να προκαλέσεις τις αισθήσεις μας. !

    ΑπάντησηΔιαγραφή