Welcome to my blog

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Στο Τοπ Καπί τη κατοικία των Σουλτάνων

Info :  Το Τοπ Καπί δεσπόζει  πάνω στον πρώτο λόφο της Κωνσταντινούπολης , υπήρξε για πάνω από τέσσερεις αιώνες η κατοικία των Σουλτάνων, αλλά και το «σπίτι» 4.000 και πλέον αυλικών . Ο Μωάμεθ ο Πορθητής έχτισε το πρώτο στάδιο του παλατιού λίγο μετά την κατάκτηση το 1453, και έζησε εδώ μέχρι το θάνατό του το 1481. Οι επόμενοι σουλτάνοι ζούσαν σε αυτό το σπάνιο περιβάλλον μέχρι τον 19ο αιώνα . Το παλάτι είναι χτισμένο σύμφωνα με την ανατολική αρχιτεκτονική και αποτελείται από τέσσερα κύρια προαύλια, στο εσωτερικό των οποίων περιλαμβάνονται πολλά μικρά κτίρια, κομψά περίπτερα, μουσουλμανικά τεμένη, περίκλειστες αυλές με σιντριβάνια, λιμνούλες και κρήνες, ακόμη νοσοκομείο και αρτοποιείο. Από το τέλος του 17ου αιώνα το παλάτι άρχισε να χάνει την αίγλη του καθώς οι σουλτάνοι στράφηκαν στα νέα παλάτια που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του Βοσπόρου και ειδικότερα στο Ντολμά Μπαχτσέ, που ήταν και το πρώτο παλάτι ευρωπαϊκού στιλ στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1921, το Τοπ Καπί μετατράπηκε σε μουσείο.

Οι Θησαυροί : Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του Τοπ Καπί είναι το Θησαυροφυλάκιο (Hazine). Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένοι όλοι οι θησαυροί των σουλτάνων : θρόνοι χρυσοί, στιλέτα αδαμαντοκόλλητα, πανοπλίες με πολύτιμους λίθους . Βέβαια ο πιο εντυπωσιακός θησαυρός του παλατιού που φυλάσσεται μέσα σε χρυσή θήκη είναι ο περίφημος Μανδύας του Προφήτη Μωάμεθ . Το παλάτι είναι ανοιχτό κάθε μέρα, εκτός από την Τρίτη, από τις 09:00 έως τις 18:00. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι φθηνές , υπολογίστε 45 TL για το παλάτι και το Χαρέμι .

   ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ  

Από την πλατεία Ταξίμ : Πάρτε το τελεφερίκ(F1) για το Kabatas και από εκεί το τραμ (T1) προς την κατεύθυνση του Top Kapi , θα κατεβείτε είτε στη στάση Gülhane είτε στο Sultanahmet.

Αν βρίσκεστε στο Aksaray :  παίρνετε το τραμ (T1)  και κατεβαίνετε στη στάση Gülhane από εκεί περπατάτε τα 900 μέτρα που απομένουν για να φτάσετε στο Top Kapi .

 

 







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου