Welcome to my blog

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Πάτμος : Ο ιερότερος τόπος της Ορθοδοξίας

Info : Πάτμος το βορειότερο νησί  των Δωδεκανήσων που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο ιερότερος τόπος της Ορθοδοξίας. Η τελευταία φορά που την επισκέφθηκα ήταν πριν από 20 χρόνια , αυτές τις ημέρες που  βρέθηκα στη Σάμο αποφάσισα να κάνω μια ημερήσια εκδρομή με το catamaran στη Πάτμο έτσι για να φρεσκάρω στη μνήμη μου τις εικόνες που είχα από το νησί .

Η Χώρα : πρόκειται για μεσαιωνικό οικισμό γύρω από το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Αυτός ο μοναδικός οικισμός αποτελείται από λευκά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια και αρχοντικά , σοκάκια και στοές, χτισμένα όλα από το 15ο αιώνα και μετά . Ακολουθώντας το ιστορικό καλντερίμι , τον Απορθιανό δρόμο, θα οδηγηθείτε από τη Χώρα στην Σκάλα ύστερα από περπάτημα 30 λεπτών . Στο ενδιάμεσο της διαδρομής θα περάσετε από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης , απαραίτητη στάση για να  προσκυνήσετε αυτό το ιερό μέρος. 

Η Ιερά Μονή:  του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ιδρύθηκε το 1088 στην Χώρα της Πάτμου, και το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.  Η μονή περιβάλλεται από μία οχύρωση η οποία χτίστηκε μεταξύ 11ου και 17ου αιώνα . Το καθολικό της χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή της Βιβλιοθήκης η οποία διαθέτει πολύ σημαντικά χειρόγραφα και κειμήλια .

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης :  Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το 95 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της διαμονής του Ιωάννη του Θεολόγου στο σπήλαιο, σκίστηκε ο βράχος και ακούστηκε η φωνή του Θεού που υπαγόρεψε στον Ιωάννη το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης .Το Σπήλαιο βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής μεταξύ της Χώρας και της Σκάλας επάνω στο βουνό.

Η Σκάλα : είναι η πρωτεύουσα της Πάτμου και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο λιμάνι με πολλά εστιατόρια, καφενεία και cafe . Τα περισσότερα καταλύματα του νησιού βρίσκονται στο πίσω μέρος της Σκάλας ή και μπροστά στη θάλασσα. Από εδώ ξεκινάνε σε καθημερινή βάση εκδρομικά καΐκια για τις παραλίες του νησιού ή για άλλα κοντινά νησάκια.

Οι 5 πιο γνωστές παραλίες : Η Ψιλή Άμμος είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού , διαθέτει  ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, η πιο εύκολη πρόσβαση για να φτάσετε εκεί είναι με καΐκι που ξεκινά από την Σκάλα  **** Η παραλία του Κάμπου είναι οργανωμένη κατά το ήμισυ με ομπρέλες , ξαπλώστρες , αποδυτήρια καθώς και με πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες .Τα νερά είναι ρηχά και βαθυγάλαζα **** Η παραλία Πέτρα (οι ντόπιοι την αποκαλούν Καλικατσού) είναι από τις πιο γνωστές  της Πάτμου, φυσικό βραχώδες σκηνικό , καθαρά νερά, βοτσαλωτή αμμουδιά και μερικές ξαπλώστρες από το  beach bar που λειτουργεί  ****  Η παραλία του Γροίκου είναι μια όμορφη παραλία που μοιάζει με λίμνη, καθώς περικλείεται από δύο μικρές χερσονήσους ενώ μπροστά δεσπόζει η νησίδα Τραγονήσι. Είναι και ένα απάνεμο λιμανάκι για τα ιστιοπλοϊκά και τις θαλαμηγούς . Απέχει περίπου 4,5χλμ. από την Σκάλα  ****  Προσωπικά μου άρεσε η όμορφη παραλία Λάμπη με τα κρυστάλλινα νερά και τα πολύχρωμα γυαλιστερά βότσαλα  !!! Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ λειτουργεί  café  με δροσιστικά κοκτέιλ , χυμούς και κρύες μπύρες.

Τι να γευτείτε :  Η γαστρονομία της Πάτμου έχει να παρουσιάσει μια σειρά τοπικών εδεσμάτων, που θα άξιζε το κόπο να τα δοκιμάσετε .Με πρώτη και καλύτερη την πατινιώτικη τυρόπιτα που ξεχωρίζει για την πληθωρική νοστιμιά της , έχει σχήμα τάρτας (ανοικτής πίτας) και περιέχει αναμεμειγμένα τριών ειδών τυριά. Η ζύμη φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, ελαιόλαδο, καφέ ζάχαρη, γάλα, μαγιά, ανθόνερο, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα ενώ η γέμιση περιέχει ισόποσες δόσεις φέτας, πατινιώτικης μυζήθρας και φρέσκου τυριού με πολλά ντόπια αυγά (αντιστοιχεί περίπου ενάμιση αυγό σε κάθε τυρόπιτα). Ακολουθούν τα γλυκάκια-πουγγιά ,  αλλά και τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο.

 





































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου