Welcome to my blog

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Θεολόγος : Η παλιά ιστορική πρωτεύουσα της Θάσου

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ : Ο Θεολόγος μαζί με το Καζαβίτι  θεωρώ πως είναι τα ομορφότερα  παραδοσιακά ορεινά χωριά του νησιού , η ιστορία του ξεκινά από τον 12ο αιώνα , σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες που βρέθηκαν . Ο Θεολόγος  υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού τα χρόνια της τούρκικης κατοχής  και κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής  διακυβέρνησης . Ο παραδοσιακός οικισμός είναι ένα χάρμα οφθαλμών για τον επισκέπτη , θα δείτε πλακόστρωτα στενά δρομάκια, το  παλιό πετρόκτιστο γεφύρι , βυζαντινές εκκλησιές  και τα πέτρινα αρχοντικά μακεδονικής αρχιτεκτονικής . Κάθε καλοκαίρι στον Θεολόγο γίνεται η αναπαράσταση του Θασίτικου Γάμου, ένα δρώμενο που προσελκύει κόσμο από όλο το νησί και καταλήγει σε παραδοσιακό τοπικό γλέντι.

ΤΑ  ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ :  Οι  κάτοικοι του Θεολόγου ήταν εύποροι και κατάφεραν να κτίσουν σπίτια υψηλής αισθητικής και μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Τέτοια είναι το αρχοντικό της Ελένης Τζιάτα , το πατρικό του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού και του Ν Χατζηγιώργη που φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού . Το 1979 η Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε τον Θεολόγο παραδοσιακό οικισμό .

ΦΑΓΗΤΟ : Το χωριό φημίζεται για την κουζίνα του και συγκεκριμένα για τα κρεατικά του  με δημοφιλέστερο όλων το κατσικάκι της περιοχής . Η ταβέρνα του Ιατρού με τη πανοραμική θέα  είναι η παλαιότερη του Θεολόγου αφού έκλεισε αισίως 35 χρόνια λειτουργιάς . H ταβέρνα του Στέλιου Ζωντανού διατηρεί την παράδοση της ελληνικής κουζίνας και αντιστέκεται στις μοντέρνες γκουρμεδιές !!! Οι σούβλες γυρίζουν όλη μέρα και σκορπίζουν την ευωδιαστή τσίκνα τους στο κεντρικό  δρόμο του χωριού , σημειωτέον ο Στέλιος έχει ντόπια κρέατα σε αντίθεση με άλλες ταβέρνες της περιοχής που εισάγουν τα αμνοερίφια  από την γειτονική Βουλγαρία . Μια εξ ίσου καλή επιλογή είναι και η ταβέρνα του Λαμπίρη στην αρχή του χωριού . Εκτός λοιπόν από τις κατσικοπούλες στη σούβλα θα βρείτε και νόστιμες γουρουνοπούλες!!! Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε το  όμορφο παραδοσιακό καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) που  δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες που ήρθαν στο χωριό το 1922 . Προσφέρει εκλεκτούς μεζέδες της Θασίτικης κουζίνας με συνοδεία τοπικών  αποσταγμάτων. 

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ : Το σαραγλί Θάσου (σαραγλιά στη θασίτικη ντοπιολαλιά) μου αρέσει πολύ γιατί είναι ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που έχω δοκιμάσει ποτέ . Τραγανό και ροδαλό φύλλο  σε συνδυασμό με τις αρωματικές εντάσεις της κανέλας και του γαρίφαλου θα τέρψουν από ικανοποίηση τους σιελογόνους αδένες σας . Είναι το παραδοσιακό γλυκό της Θάσου και το φτιάχνουν εξαιρετικά στο  Θεολόγο . Στρώνουν στο ταψί αφού πρώτα το βουτυρώσουν τα παραδοσιακά χειροποίητα φύλλα , τα αλείφουν  με ελαιόλαδο  και τα αφήνουν να ψηθούν στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν .Στη συνέχεια τα περιχύνουν με ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουν από πάνω με ψιλοκομμένο καρύδι , κανέλλα και γαρύφαλλο .Θα σας πω τη γνώμη μου ευθαρσώς το καλύτερο σαραγλί το κάνει η μητέρα του κ Τσίκνα ιδιοκτήτη του παραδοσιακού καφενείου «Εθνικόν». 

TIPS : Ο Θεολόγος  απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Λιμένα και 10χλμ από τον Ποτό , οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 800.

 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου