Welcome to my blog

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ναύπλιο : Συναρπαστικές εκδρομές στις Μυκήνες και την Επίδαυρο (Part II)

 Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών (μια συναρπαστική διαδρομή πίσω στο χρόνο) 

Info :  Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών από κάθε γωνιά της γης. Οι  Μυκήνες είναι  αρχαία πόλη του νομού Αργολίδας και βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1350 π.Χ. -1200 π.Χ.) στην Ελλάδα.

Η  ξενάγηση :  ξεκινάει από τον θολωτό τάφο γνωστό ως "Θησαυρό του Ατρέα" ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της μνημειακής μυκηναϊκής ταφικής αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στον κύριο αρχαιολογικό χώρο και στην Πύλη των λεοντών, την εντυπωσιακή είσοδο της Ακρόπολης, για να θαυμάσουμε το διάσημο ανάγλυφο της και να συζητήσουμε για την κυκλώπεια τεχνική δόμησης. Επόμενη στάση ο Ταφικός Περίβολος Α, που ανασκάφηκε από τον Σλήμαν. Τέτοιος ήταν ο πλούτος των ευρημάτων που ο Σλήμαν πίστεψε ότι είχε βρει τον τάφο του Αγαμέμνονα, λανθασμένα όπως ξέρουμε σήμερα. Από το σημείο αυτό ατενίζουμε την Αργολική πεδιάδα και συζητάμε για τη στρατηγική τοποθεσία στην οποία χτίστηκαν οι Μυκήνες. Στη συνέχεια φτάνουμε στο Μέγαρο, την έδρα των Μυκηναίων βασιλιάδων. Συνεχίζοντας στην πίσω πλευρά της Ακρόπολης περνάμε τα εργαστήρια και την είσοδο για την υπόγεια δεξαμενή και από την Βόρεια Πύλη προχωράμε προς το Μουσείο. Εκεί βλέπουμε την εξέλιξη της Μυκηναϊκής κεραμικής, τις εμπορικές επαφές τους, πινακίδες Γραμμικής Β και αντικείμενα καθημερινής χρήσης (Η ξενάγηση έγινε από τον ξεναγό Ηλία Παπαδόπουλο τον οποίο και ευχαριστούμε) 

Το αρχαιολογικό Μουσείο : βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της παλιάς Ακρόπολης των Μυκηνών . Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου προέρχεται από τις Μυκήνες και τις θέσεις που έχουν ερευνηθεί στην ευρύτερη περιοχή και αντιπροσωπεύει όλες τις περιόδους χρήσης του χώρου από την αρχή της Εποχής του Χαλκού, γύρω στο 3000 π.χ. έως και την ελληνιστική εποχή, τον 2ο αι. π.χ. Το αποτελούν 2.500 εκθέματα, κυρίως πήλινα, αλλά και μετάλλινα, λίθινα, έργα μικροτεχνίας, χρυσοχοΐας, ελεφαντουργίας και τοιχογραφίες.










           Επίδαυρος  το σύμβολο της τέχνης του θεάτρου

Σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από το Ναύπλιο, θα συναντήσετε ένα από τα πιο φημισμένα και σημαντικά θέατρα του σύγχρονου κόσμου, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα σας ενθουσιάσει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την άψογη ακουστική και τη συμμετρία του. Tο θέατρο της Επιδαύρου έκτισε το  340 π.Χ. ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.  Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Στην Επίδαυρο έχει εμφανιστεί εκτός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Κατίνα Παξινού , η Άννα Συνοδινού, ο Θανάσης Βέγγος  και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου