Welcome to my blog

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Στο νησί των σφουγγαράδων τη Κάλυμνο

Κατ' αρχάς : Η Κάλυμνος είναι ένα από τα αγαπημένα νησιά των Δωδεκανήσων , θυμάμαι τη πρώτη φορά που την  επισκέφθηκα αρχές του ’90 με τα πλοία της GA ferries του Αγούδημου έκανα 14 ολόκληρες ώρες για να φτάσω . Στις μέρες μας τα πράγματα βελτιώθηκαν και η διάρκεια του ταξιδιού έχει μειωθεί σημαντικά με τα νεότευκτα πλοία που δρομολογήθηκαν . Γνωστή και ως « το νησί των σφουγγαράδων» μια και η σπογγαλιεία έχει μακραίωνη παράδοση στο νησί και συμβάλει στην οικονομική ευημερία του τόπου. Το πλοίο της γραμμής δένει στη  Πόθια το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, η παραλιακή ζώνη είναι πολύβουη και πολύχρωμη . Ξεχωρίζει ο Άγιος Χριστός η μητρόπολη με τον ασημένιο τρούλο , η Γοργόνα στο λιμάνι ένα από τα πολλά γλυπτά που θα δείτε στο νησί , οι τρεις ερειπωμένοι ανεμόμυλοι που ανεμοδέρνονται και οδηγούνται στην κατάρρευση , τα απομεινάρια του  Κάστρου των Ιπποτών  και λίγο πιο  ψηλά το Πέρα Κάστρο ή Κάστρο της Χρυσοχεριάς .

Το φιόρδ της Καλύμνου : Το μικρό λιμάνι της Ρίνας επίνειο του χωριού Βαθύ, βρίσκεται ανάμεσα σε απότομα βράχια, σε ένα πολύ στενό όρμο που θυμίζει φιόρδ !!! Η Ρίνα είναι στην ανατολική πλευρά της Καλύμνου και απέχει από την πρωτεύουσα Πόθια περίπου 12 χλμ . Στην εντυπωσιακή και καταπράσινη κοιλάδα του Βαθύ βρίσκονται τα περιβόλια και οι πορτοκαλεώνες του νησιού. Η περιοχή αυτή κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή όπως αποδεικνύουν τα σκεύη και τα εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο Δασκαλειό στη βόρεια πλευρά του φιόρδ.

Το Ναυτικό & Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου :  ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας , δίπλα στο Δημαρχείο.  Τα πολύτιμα  εκθέματα του απεικονίζουν τη ναυτική παράδοση του νησιού , την ιστορία της σπογγαλιείας , αλλά και την λαογραφία του . Ανάμεσα στα εκθέματα του φιγουράρουν άγκυρες, αμφορείς, όστρακα , σφουγγάρια αλλά και τα εργαλεία και οι συσκευές που χρησιμοποιούσαν οι σπογγαλιείς , όπως οι σκανταλόπετρες (το πρωτόγονο βοήθημα κατάδυσης του γυμνού δύτη), τα σκάφανδρα, (ολόσωμη φόρμα και χάλκινη περικεφαλαία), τα Φερνέζ, (συσκευή με ολο-πρόσωπη μάσκα και σωλήνα παροχής αέρα) , καθώς και η συσκευή του σύγχρονου δύτη (φόρμα, μάσκα και αεροσωλήνας) . Τα εκθέματα συμπληρώνονται από μια μεγάλη συλλογή σφουγγαριών όλων των κατηγοριών και προελεύσεων (ορισμένα εκ των οποίων είναι υπερμεγέθη) , καθώς και από εργαλεία και συσκευές επεξεργασίας σφουγγαριών (ψαλίδια, στιτήρες και πρέσες) . Στη τελευταία αίθουσα θα δείτε αντικείμενα  λαογραφικού χαρακτήρα, όπως έπιπλα εποχής και παραδοσιακές φορεσιές . Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται συνήθως τις πρωινές ώρες , για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο : 22430 51361.

Παραλίες :  Τρεις είναι οι παραλίες που ξεχώρισα , τα Λινάρια μια ήσυχη παραλία με άμμο και καταγάλανα νερά στο χωριό Πάνορμος αλλά δεν είναι οργανωμένη . Τα Θέρμα που βρίσκονται κοντά στην Πόθια , είναι μια οργανωμένη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, βότσαλα και βραχάκια . Τα  Βλυχάδια είναι  δυο πανέμορφες παραλίες που βρίσκονται επίσης κοντά στην Πόθια. Η μία έχει βότσαλα και η άλλη άμμο, ενώ και οι δύο έχουν σχετικά ρηχά νερά. Για τους ενδιαφερόμενους να σημειώσουμε πως λειτουργεί εδώ και κέντρο καταδύσεων.

Αναρρίχηση :  Η άγρια ομορφιά του επιβλητικού ορεινού όγκου  της Καλύμνου, έχει γίνει πλέον  σημείο αναφοράς για τους απανταχού αναρριχητές και σήμερα το νησί αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους αναρριχητικούς προορισμούς της χώρας. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το «Kalymnos Rock Climbing Festival» που προσελκύει τους φαν της αναρρίχησης από όλο τον κόσμο.

Ημερήσιες εκδρομές :  Από τη Κάλυμνο μπορείτε να πραγματοποιήσετε δυο εκδρομές σε γειτονικά νησιά με καΐκι . Στη  Ψέριμο η μια , και στην μικρό νησί της Τελένδου η άλλη που απέχει μόνο δέκα λεπτά από τις δυτικές ακτές της Καλύμνου . Είναι ένα από τα νησιά της άγονης γραμμής των Δωδεκανήσων όπου θα βρεις  παρθένες παραλίες ( Paradise και Χοχλακάς) , όμορφα ήσυχα χωριά και οικογενειακές ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα για ποιοτική και φθηνή ψαροφαγία .

Τοπικές γεύσεις :  Στην Κάλυμνο λοιπόν θα βρείτε καλή και φτηνή θαλασσινή κουζίνα , ανάμεσα σε όλα θα σας προτείναμε να δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις του νησιού που είναι πολύ ενδιαφέρουσες . Μια από αυτές είναι το μούρι (γεμιστό κατσίκι με ρύζι), τα φύλλα (νοστιμότατα ντολμαδάκια με κιμά), το μερμιζέλι (μια πληθωρική χωριάτικη σαλάτα με κρίθινη κουλούρα και τοπικό τυρί) και το αφροδισιακό σπινιάλο θα αναρωτηθείτε βέβαια τι είναι αυτό , παίρνουν λοιπόν τις καθαρισμένες φούσκες και τις βάζουνε μέσα στο μπουκάλι με θαλασσινό νερό , είναι ένα νόστιμος μεζές για το ούζο .

 



















 


             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου