Κατ’ αρχάς : Η Έδεσσα πρωτεύουσα της Πέλλας είναι χτισμένη πάνω σ’ ένα βράχο 300 μέτρων , αποτελεί μια ξεχωριστή πόλη της Μακεδονίας που προσφέρει στον επισκέπτη πλούσια ιστορία , δραστηριότητες και ξεχωριστό φυσικό κάλος . Όλες οι ιστορικές περίοδοι της Μακεδονίας άφησαν εδώ τα απομεινάρια τους , από τα ένδοξα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου , μέχρι το Βυζάντιο και την Οθωμανική κατοχή. Περιπλανηθείτε λοιπόν μαζί μας στο «Μάντσεστερ της Ανατολής και των Βαλκανίων» όπως αποκάλεσαν την Έδεσσα , με τους καταρράκτες της, τη συνοικία Βαρόσι, τον Ψηλό Βράχο και το κανναβουργείο.
Οι Καταρράκτες : το σήμα κατατεθέν της Έδεσσας αποτελούν ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο μέσα στον αστικό ιστό , όταν τα νερά του Εδεσσαίου ποταμού φτάσουν στους βράχους πέφτουν ορμητικά κάτω, δημιουργώντας έτσι τους καταρράκτες . Ο χώρος έχει διαμορφωθεί πολύ όμορφα , μπορείτε μάλιστα να περπατήσετε ακόμη και πίσω από τον καταρράκτη. Στο χαμηλότερο σημείο των καταρρακτών απλώνονται τα ερείπια της αρχαίας Έδεσσας και ο κάμπος της περιοχής. Γύρω από τους καταρράκτες έχει δημιουργηθεί το ομώνυμο Πάρκο το οποίο είναι πνιγμένο στο πράσινο, εκτείνεται σε μια έκταση 100.000 τ.μ. και διασχίζεται από ένα δίκτυο πανέμορφων μονοπατιών.
Το Παλιό Κανναβουργείο της Έδεσσας : βρίσκεται στην περιοχή του Ψηλού Γκρημνού , στην περιοχή Βαρόσι. Παρήγαγε σχοινιά και σπάγκους από ινδική κάνναβη, που εισαγόταν κατά κύριο λόγο από το Μπενάρες. Το κανναβουργείο Έδεσσας υπήρξε το μεγαλύτερο εργοστάσιο σπάγκων και σχοινιών στην Ελλάδα, ιδίως την περίοδο του Μεσοπολέμου. Οι μηχανές που έφτιαχναν το νήμα και κατόπιν τα σχοινιά λειτουργούσαν με υδροκίνηση, εκμεταλλευόμενοι έτσι τα πολλά νερά της Έδεσσας. Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού και τέχνης .
Η Βυζαντινή Εκκλησία της Έδεσσας : Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς της Έδεσσας. Χτίστηκε το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα και ήταν αφιερωμένο στην του Θεού Σοφία. Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, των μέσων του 18ου αιώνα, είναι διανθισμένο με εικόνες του ζωγράφου Αποστόλη Λογγιανού Βοδενιότη (1761). Το ναό θα τον βρείτε στη συνοικία Βαρόσι, ανάμεσα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και το Παρθεναγωγείο
Ψηλός
Βράχος της Έδεσσας : Στο
άκρο της συνοικίας Βαρόσι θα βρείτε την τοποθεσία “Ψηλός Βράχος”, ένα
φανταστικό μέρος στην πόλη όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στην κοιλάδα της
Έδεσσας και της Πέλλας, το όρος Βέρμιο και την αρχαία πόλη. Εάν ο καιρός είναι
καλός, μπορείτε να δείτε μέχρι και το όρος Άθως. Η περιοχή είχε καεί από τους
Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής και αναδιαμορφώθηκε μέσα στη δεκαετία του
'60.
Λουτρά Πόζαρ (Λουτράκι, Αριδαίας) : Στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, μόλις 13 χιλιόμετρα από την Αριδαία και 25 από την Έδεσσα βρίσκονται τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μία μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, εστιατόρια, πισίνες και αποδυτήρια, προσφέροντας στον επισκέπτη εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών. Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ αναβλύζουν σε υψόμετρο 390 μέτρων. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής, το οποίο εισχωρεί στο έδαφος σε μεγάλο βάθος, εκεί θερμαίνεται, στη συνέχεια ανεβαίνει ψηλότερα και σταδιακά εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα στοιχεία. Τα ιαματικά θερμά νερά των Λουτρών Πόζαρ έχουν σταθερή θερμοκρασία 37ο C ενώ η θερμοκρασία άλλων φυσικών πηγών μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 60ο C.
Μετάβαση : Η Έδεσσα απέχει 89 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 560 χλμ. από την Αθήνα. Οι καταρράκτες βρίσκονται στα ανατολικά της πόλης και είναι ορατοί πολύ πριν την είσοδο σας σε αυτήν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου