Welcome to my blog

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Αμοργός : Η ιστορική Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που είναι λαξευμένη στο βράχο

Κατ’ αρχάς : Το Ολόλευκο Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας βρίσκεται «κρεμασμένο» πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στη περιοχή του Απέραντου Γαλάζιου  που «μάγεψε» τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Λυκ Μπενσόν για να γυρίσει την ταινία  «Le Grand Bleu» . Ιδρύθηκε το 1088 και η αφορμή για το χτίσιμό του στάθηκε η εύρεση μιας εικόνας από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης κοντά στην Ιεριχώ.

Ιστορία :  Σχετικά με την ιστορία της Μονής αξίζει να σημειωθεί πως επί Αλεξίου Α’ Κομνηνού ανακαινίστηκε. Κατά τη διάρκεια τη Ενετοκρατίας σημειώθηκαν σε αυτή αρκετές αλλαγές εμφανείς έως και σήμερα. Ήταν ανέκαθεν πλούσια με αγροτεμάχια που βρίσκονταν στα γύρω νησιά, Σάμο, Ικαρία, Ίο, Νάξο, Σαντορίνη. Ο πλούτος της άλλωστε ήταν και αυτός που της εξασφάλισε την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Το εσωτερικό της : Η Μονή διαθέτει οκτώ ορόφους, οι οποίοι συνδέονται με στενές σκάλες, σκαλισμένες επάνω στο βράχο και εδώ μπορεί να φτάσει κανείς αφού ανέβει 350 σκαλοπάτια. Εντός της βρίσκονται δύο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας και ένα εξαπτέρυγο που χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Αλέξιου Α!  Κομνηνού, ενώ δύο κελιά του μοναστηριού χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακοί χώροι όπου εκτίθενται σημαντικά κειμήλια όπως εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια, ευαγγέλια και πολύτιμα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο  έως και τον 19ο  αιώνα. Τα κελιά των μοναχών είναι επίσης λαξευμένα στο βράχο, γεγονός που καθιστά το μοναστήρι ένα μοναδικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

 Το Πανηγύρι της Παναγίας : Η Παναγία της Αμοργού γιορτάζει στης 21 Νοεμβρίου ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου. Πλήθος κόσμου την επισκέπτεται από τα γύρω νησιά εκείνη την περίοδο, ενώ όλο το χρόνο δέχεται επισκέπτες ανά την υφήλιο, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες .

Πρόσβαση: Η απόσταση μεταξύ της  Χώρας και της Παναγίας  Χοζοβίωτισσας είναι δυο χιλιόμετρα. Για να φτάσετε στην Ιερά Μονή θα πρέπει να ανεβείτε 350 σκαλοπάτια.  Αξίζει όμως τον κόπο!! Η Παναγιά θα σας ανταμείψει με την θέα του απέραντου γαλάζιου και της Αγίας Άννας. Ώρες Επισκέψεων/Opening hours 08:00 – 13:00 & 17:00 – 19:00

 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου