Welcome to my blog

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Φολέγανδρος : Η άγρια επιβλητική ομορφιά της , το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα και οι φιλόξενοι άνθρωποι της θα σας κάνουν σίγουρα ευτυχισμένους

Κατ’ αρχάς : Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό, γοητευτικό νησί των Κυκλάδων με άγρια ομορφιά. Βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο και είναι δημοφιλής προορισμός για όλες τις εποχές. Το όνομά της το οφείλει στο μυθικό Φολέγανδρο γιο του Μίνωα. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη των δυο τελευταίων δεκαετιών επέτρεψε στο νησί να διατηρήσει το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του. Η Φολέγανδρος θα σε μαγέψει με τα υπέροχα τοπία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα νόστιμα τοπικά φαγητά της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το νησί έχει πολλούς φανατικούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους.

Η Χώρα :  η πρωτεύουσα του νησιού είναι ένα αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα δεμένο με όμορφες εκκλησίες, πλατείες, λιθόστρωτα σοκάκια και φιλόξενους ανθρώπους. Από τη Χώρα για την Πάνω Μεριά θα συναντήσετε ξερολιθιές παντού και μοναχικούς ανεμόμυλους που ορίζουν το τοπίο του νησιού . Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα και απέχει 3,4 χιλιόμετρα από τον Καραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου.

Food : Στη γραφική χώρα θα συναντήσετε ένα ξεχωριστό ταβερνάκι που ονομάζεται «Ζέφυρος Άνεμος» με αυθεντική κυκλαδίτικη κουζίνα αλλά και μοναδικά highlights  της πολίτικης κουζίνας  όπως η παστουρμαδόπιτα και το γκιούλμπασι . Οι θαλασσινές γεύσεις  βέβαια κυριαρχούν στο μενού , με πρώτες και καλύτερες τα καθαρά ψάρια (ροφός , μπαρμπούνι, συναγρίδα) . Τα ασυναγώνιστα πιάτα  του όμως είναι η αστακομακαρονάδα η ευγενέστερη όλων των θαλασσινών μακαρονάδων , το  κανταΐφι θαλασσινών , το χυμώδες καρπάτσιο τόνου , η ψαρόσουπα του και το κριθαρότο με κολοχτύπα ένα οστρακόδερμο που φτάνει σε νοστιμιά τον αστακό αλλά με πιο ρουστίκ γεύση . Υπάρχει βέβαια και το μενού ημέρας  το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τη πραμάτεια που βγάζουν τα καΐκια των ψαράδων . 

Τοπικές γεύσεις :   Ματσάτα : το παραδοσιακό ζυμαρικό της Φολεγάνδρου το οποίο φτιάχνεται στο χέρι και μοιάζει πολύ με τις χυλοπίτες Η καρπουζένια ή αδιαγγουρένια είναι μια πίτα γλυκιά , παρασκευάζεται με σάρκα καρπουζιού και ειδικότερα με την τοπική ποικιλία καρπουζιού η οποία λέγεται αδιάγγουρο. Στη συνταγή προστίθεται αλεύρι, μέλι και σουσάμι   Καλασούνα : Πρόκειται για μία πεντανόστιμη πίτα με βασικό υλικό τα κρεμμύδια, που της δίνουν όλη τη γλύκα και τη γεύση τους.

Η “Κατσίκα”  της Φολέγανδρου : Το νησί μπορεί να είναι μικρό αλλά έχει τη δική του μικροζυθοποιία την δημιούργησε μια παρέα έξι φίλων πριν από λίγο καιρό . Με τον διακριτικό τίτλο Κατσίκα παράγει τρεις ποιοτικές  μπύρες , μια pilsner με αναζωογονητικές λεμονάτες νότες εμπλουτισμένες με αρώματα βοτάνων. Δοκιμάστε την με την παραδοσιακή πίτα καλασούνα, που φτιάχνεται με κρεμμύδια, ντόπιο τυρί και παραδοσιακό φύλλο. Μια pale ale με πλούσια αρώματα φρούτων του δάσους και μεγάλη επίγευση που μπορεί να τα βγάλει πέρα δίπλα στα παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού, τα ματσάτα. Και τέλος την  Katsika «Biere De Garde» μια παραδοσιακή μπύρα παλιών μοναστηριών της Γαλλίας βασισμένη σε συνταγή του 12ου αιώνα , όπου η ωρίμανσή της σε δρύινο βαρέλι προσδίδει ευχάριστες νότες μπαχαρικών.

Μετάβαση : Η Φολέγανδρος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά  , αν πάρετε το αργό συμβατικό πλοίο θα χρειαστείτε περίπου 7-10 ώρες (ανάλογα τις στάσεις που κάνει σε ενδιάμεσα λιμάνια) για να φτάσετε στη Φολέγανδρο . Το κανονικό εισιτήριο για έναν ενήλικα κοστίζει 36 ευρώ η απλή μετάβαση, αν επιλέξετε τη λύση του ταχύπλοου, καλύπτει  την απόσταση σε περίπου 4 ώρες και η τιμή για την απλή μετάβαση είναι 59,50 ευρώ.

 

























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου