Welcome to my blog

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Φθινόπωρο στα επιβλητικά Ζαγοροχώρια

Τα  ξακουστά Ζαγοροχώρια , τα χωριά των μαστόρων, της σμιλεμένης πέτρας, των παλιών αρχοντικών , είναι σκορπισμένα σε μια περιοχή απεριόριστου φυσικού κάλους που περιβάλλεται από επιβλητικά βουνά . Σαράντα έξη  παραδοσιακά χωριά, χτισμένα με την παραδοσιακή γκρίζα πέτρα βρίσκονται στις πλαγιές των βουνών δίνοντας την εικόνα ότι πραγματικά κρέμονται μέσα στη χαράδρα του Βίκου!!! Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα των Ιωαννίνων, αν ακολουθήσετε τις πινακίδες ο δρόμος θα σας οδηγήσει σε μια απότομη και τεράστια κορυφογραμμή …..Καλώς ήλθατε στο Ζαγόρι ή αλλιώς Ζαγοροχώρια . Γεωγραφικά χωρίζονται σε τρεις ενότητες , το Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι με είκοσι, δέκα και δεκαέξι χωριά αντίστοιχα . Το πρώτα πράγμα που θα σας κάνει εντύπωση μόλις φτάσετε στην περιοχή, είναι οι στενοί δρόμοι που αυξάνουν το επίπεδο δυσκολίας για να μετακινηθείτε με ευκολία με το αυτοκίνητο.

     Το Κεντρικό Ζαγόρι

Στο Κεντρικό Ζαγόρι εκτός από την περίφημη χαράδρα του Βίκου υπάρχουν δεκάδες όμορφα μέρη και χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε. Το γραφικό Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο με τα επιβλητικά αρχοντικά του και τις ιστορικές εκκλησιές του, το Καπέσοβο εξίσου όμορφο και γραφικό με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, το Βρυσοχώρι που περιβάλλεται από δάση με κωνοφόρα δένδρα και κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, η Ελάτη με την εκπληκτική θέα που βρίσκεται στο όρος Μιτσικέλι και φυσικά το πανέμορφο και πασίγνωστο Δίκορφο κτισμένο στα 1000μ. υψόμετρο που αποτελείται από καλόγουστα πέτρινα αρχοντικά, λιθόστρωτα δρομάκια και αποτελεί έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους και γραφικούς οικισμούς του Ζαγορίου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό Βίτσα με όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν ένα άκρως εντυπωσιακό χωριό.

                            Το Δυτικό Ζαγόρι

Εδώ θα θαυμάσετε το πασίγνωστο παραδοσιακό χωριό Πάπιγκο κτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας και σε υψόμετρο 2.436μ. Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, πανέμορφοι και γραφικοί και οι δύο. Επίσης ένα άλλο φημισμένο χωριό του Δυτικού Ζαγορίου είναι η Αρίστη, εξίσου όμορφο με αναλλοίωτα χαρακτηριστικά.

Το Ανατολικό                   Ζαγόρι                       

Στο Ανατολικό Ζαγόρι το χωριό Βωβούσα κοσμεί την περιοχή της Πίνδου με τον Αώο ποταμό να το διασχίζει και την ηρεμία της φύσης να έχει τον πρώτο λόγο. Επισκεφθείτε επίσης το χωριό Φλαμπουράρι που βρίσκεται σε υψόμετρο 1000μ. στην πλαγιά της Τσούκα Ρόσα και τη Δόλιανη, ένα από τα ωραιότερα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου με εξαιρετικά πλούσια βλάστηση.

Μετάβαση : Στα Ζαγοροχώρια θα πάτε οδικώς από τα Ιωάννινα (απέχουν 445 χλμ από την Αθήνα και 370 χλμ από τη Θεσσαλονίκη) . Μόλις  φτάσετε στα Γιάννενα ακολουθείτε την εθνική οδό Ιωαννίνων – Κόνιτσας στο 19ο  χλμ θα δείτε σήμανση για τα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, αν δε στρίψετε σ’ αυτό το σημείο, συνεχίζετε και αφού περάσετε το Καλπάκι θα δείτε σήμανση προς Μεγάλο, Μικρό Πάπιγκο και τα άλλα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου.

 





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου