Welcome to my blog

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

96 ώρες στο Ναύπλιο (Part I)

Κατ’ αρχάς : Το Ναύπλιο αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις της Πελοποννήσου κι έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων για διακοπές . Με πλούσια ιστορία τ’ Ανάπλι υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά τα έτη 1828-1833, εδώ άφησαν τα αποτυπώματα τους ιστορικές φυσιογνωμίες της χώρας όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδίστριας και ο Όθωνας. Θα περιηγηθείτε σε υπέροχες πλατείες (με κορυφαία την ιστορική Πλατεία Συντάγματος), θα διαβείτε σε γραφικά στενά διάσπαρτα με ανθισμένες  βουκαμβίλιες , θα συναντήσετε ιστορικά μνημεία που άφησαν στο διάβα τους Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι , θα θαυμάσετε βενετσιάνικα σπίτια, νεοκλασικά αρχοντικά και ιδιαίτερα μουσεία όπως αυτό του κομπολογιού. 

Διαδρομές :  Ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στη πόλη από τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου στην είσοδο του εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Εκεί στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 πέφτει νεκρός από τα βόλια των Μαυρομιχαλέων ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί στο ναό . Οι τρύπες στο τοίχο από τις σφαίρες είναι ευδιάκριτες μέχρι σήμερα Στο γραφικό λιμάνι του Ναυπλίου δεσπόζει το σήμα-κατατεθέν της πόλης το ιστορικό κάστρο Μπούρτζι που χτίστηκε από τους Ενετούς . Κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και στα μεταπολεμικά χρόνια λειτούργησε ως ξενοδοχείο Το Παλαμήδι είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας , το μεγαλύτερο και το καλύτερα διατηρημένο από την εποχή της Ενετοκρατίας. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα  για να εξυπηρετήσει τις στρατιωτικές και ναυτικές επιχειρήσεις των Ενετών εκείνη τη εποχή. Κατά τη βασιλεία του Όθωνα το Παλαμήδι έγινε η ποιο σκληρή φυλακή στον Ελλαδικό χώρο και παράλληλα ως τόπος εκτελέσεων με γκιλοτίνα . Εδώ φυλακίστηκε σ’ ένα ανήλιαγο μπουντρούμι για 11 μήνες ο Γέρος του Μοριά  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για εσχάτη προδοσία. Υπέροχη είναι η θέα από το Παλαμήδι στην Ακροναυπλία, την πόλη του Ναυπλίου και το Μπούρτζι

Το Μουσείο Κομπολογιού :  είναι ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του. Άνοιξε το 1998 από την οικογένεια Ευαγγελινού, μία οικογένεια με παράδοση στο κομπολόι και γνώση της ιστορίας του. Εδώ στο μουσείο θα δείτε κομπολόγια Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Ελληνικά, Ροζάρια καθολικών και κομποσκοίνια από ελληνικά μοναστήρια. Τη συλλογή θα τη βρείτε στον πρώτο όροφο, ενώ στο ισόγειο στεγάζεται το εργαστήριο, όπου παρασκευάζονται χειροποίητα κομπολόγια και επισκευάζονται δωρεάν οικογενειακά κειμήλια. Το μουσείο βρίσκεται στην οδό Σταϊκοπούλου 5 στο κέντρο του Ναυπλίου.

Φαγητό :   Ο «Ψείρας»  είναι ένα γραφικό ταβερνάκι κοντά στο Παλαμήδι που υπηρετεί την εστίαση για περισσότερα από 30 χρόνια . Εδώ θα βρείτε ποιοτικό σπιτικό φαγητό ενώ το μενού συμπληρώνουν σούβλες, κοκορέτσι και όλα τα συναφή ( Πόρου 5, Πρόνοια, τηλ: 27520 24117)  Το τσιπουράδικο του κυρ Λευτέρη είναι ένα τίμιο μεζεδοπωλείο στη νέα πόλη του Ναυπλίου , εδώ οι γεύσεις δεν έχουν όρια θα βρείτε από γαμοπίλαφο , γουρουνόπουλα και γίδα βραστή μέχρι καλαμάρι , χταπόδι και γαρίδες κριθαρότο (Χρυσοστόμου Σμύρνης , Νέα πόλη, τηλ: 2752 025238 )  Για επιδόρπιο σας προτείνουμε γνήσιο ιταλικό παγωτό στην «Antica Gelateria di Roma» επί της οδού Κομνηνού πίσω από την πλατεία Συντάγματος, εδώ θα γευτείτε εξαιρετικό τζελάτο ιταλιάνο από τους Ιταλούς ιδιοκτήτες του τον Marcello και την Claudia . Το παγωτό είναι παραδοσιακό και το φτιάχνει ο Μαρτσέλο σύμφωνα με μια παλιά συνταγή της Σικελίας (γενέτειρας του παγωτού το 1870) που διαφύλαξε η πολυβραβευμένη Gelateria Tassi της Ρώμης και που κληρονόμησε ο Μαρτσέλο . Οι γεύσεις πολλές , διαφορετικές και ξεχωριστές .

Μετάβαση : Το Ναύπλιο απέχει περίπου 140 χλμ από την Αθήνα και 170 χλμ από την Πάτρα. Με αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα για να φτάσετε και με λεωφορείο περίπου 2 ώρες. 

 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου