Κατ΄αρχάς : Ήταν αρχές της άνοιξης όταν επισκεφτήκαμε τα Γρεβενά την «πρωτεύουσα των μανιταριών» , εδώ η φύση είναι ένα μεγαλείο , η μακεδονίτικη πόλη περιβάλλεται από ψηλά βουνά, κατάφυτα δάση, ποτάμια, χειμάρρους , εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια και παντού τρέχουν κρυστάλλινα νερά από τις πηγές .Πόλος έλξης για τους επισκέπτες αποτελεί αναμφισβήτητα ο Εθνικός Δρυμός «Βάλια Κάλντα» , ακολουθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και ο γευστικός θησαυρός της περιοχής η μεγάλη ποικιλία των άγριων μανιταριών . Τα Γρεβενά σήμερα είναι ένας από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα , όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και για το καλοκαίρι .Το 2007 τα Γρεβενά ανακηρύχτηκαν επίσημα ως η "Πόλη των Μανιταριών" και ο επισκέπτης μπορεί να βρει πολλά διαφορετικά είδη και εστιατόρια που χρησιμοποιούν τα μανιτάρια ως τη βασική ύλη στα πιάτα τους.
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου : “Βάλια Κάλντα” είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο παρθένους δρυμούς της χώρας . Το όνομα “Βάλια Κάλντα” σημαίνει στα βλάχικα ζεστή κοιλάδα , η οποία αποτελείται από αιωνόβια ανήλιαγα δάση οξιάς και πεύκων , καταπράσινα λιβάδια, κελαριστά ρέματα και κρυστάλλινες πηγές . Ο Δρυμός της Βάλια Κάλντα αποτελεί έναν από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και τόπος που βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο διάφορα είδη της ελληνικής πανίδας. όπως αγριόγιδα, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, γύπες, δρυοκολάπτες, αμφίβια και θηλαστικά. Τα μανιτάρια είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές μορφές ζωής που φιλοξενούνται εδώ .
Τα πέτρινα γεφύρια : των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας , κατασκευάσθηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα. Το 1995 ύστερα από ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης κηρύχθηκαν διατηρητέα μνημεία του νομού , ίσως το πιο εντυπωσιακό γεφύρι και επισκέψιμο από πλήθος κόσμου κάθε χρόνο, είναι αυτό της Πορτίτσας που είναι χτισμένο στα ριζά του φαραγγιού έξω από το χωριό Σπήλαιο. Αν όμως επιλέξετε να κάνετε την εκδρομή ράφτινγκ στο ποταμό Βενέτικο θα δείτε συνολικά τέσσερα από αυτά .
Τυρί με ονομασία προέλευσης : H οικογένεια Τζιάλλα ασχολείται με την τυροκομία από τη δεκαετία του ’70 , όλα αυτά τα χρόνια στο Μικρό Σειρήνι των Γρεβενών παράγει παραδοσιακά πιστοποιημένα τυριά εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας. Ένα από αυτά είναι το ΠΟΠ Ανεβατό ή νιβατό τυρί Γρεβενών που παράγεται από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους, δεν έχει σχήμα , είναι χωρίς τρύπες και η μάζα του είναι μαλακή **** Το τυρί έχει πάρει το όνομα του από την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του. Οι βοσκοί αφού άρμεγαν το γάλα το πρωί, το συγκέντρωναν σε καζάνια, πρόσθεταν λίγη πυτιά και μέχρι να επιστρέψουν από τις στάνες το τυρί είχε ανέβει στην επιφάνεια, εξού και το “ανεβατό” **** Έχει λευκό χρώμα , μαλακή υφή , η γεύση του είναι ελαφρά αλμυρή και υπόξινη. Σερβίρεται με κουτάλι , μπορεί να μπει σε πίτες ή άλλα φαγητά, ενώ συνοδεύει αρμονικά φρούτα, γλυκά και ένα καλό κρασί ****
Φαγητό : θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τις “Αυλαίς” τη μοναδική μανιταροταβέρνα στην Ελλάδα , βρίσκεται στο κέντρο των Γρεβενών και διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία μανιταριών που μπορεί να βρει κανείς σε κουζίνα στην Ευρώπη με πάνω από 120 διαφορετικά είδη στη διάρκεια του χρόνου!!! Είναι ένα στολίδι για την πόλη και αξίζει να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά πιάτα που προσφέρει ακολουθώντας νόστιμες παραδοσιακές συνταγές της περιοχής .
Η γιορτή του μανιταριού : είναι η κορυφαία εκδήλωση του καλοκαιριού που διεξάγεται στην περιοχή των Γρεβενών και αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών . Πραγματοποιείται στο πάρκο των Μανιταριών και οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν προβολή ταινιών με θέμα το μανιτάρι, πεζοπορίες, επίσκεψη στο Μουσείο Μανιταριών Λάβδας, έξοδο στο δάσος, υπαίθρια μανιταρομαγειρέματα, σεμινάρια, παρουσιάσεις, συναυλίες και υπαίθριες δραστηριότητες. Στον χώρο της Γιορτής λειτουργεί ταβέρνα, αναψυκτήριο, έκθεση και πώληση μανιταροπροϊόντων . Επίσης κάθε μέρα στον χώρο της γιορτής γίνεται επίδειξη ανεύρεσης τρούφας με εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα ενώ εξελίσσονται υπαίθρια μανιταρομαγειρέματα και τρουφομαγειρέματα.
Ένα βιβλίο θησαυρός : Όσοι αγαπάτε τα μανιτάρια σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο του δημοδιδάσκαλου (εκ Γρεβενών) και προέδρου των μανιταρόφιλων Ελλάδας Γιώργου Κωνσταντινίδη ”Μανιτάρια – οδηγός τσέπης” που περιέχει μια πλήρη περιγραφή από 240 είδη μανιταριών της Ελληνικής φύσης. Το μικρό μέγεθός του, οι πληροφορίες που δίνονται αλλά και οι έγχρωμες φωτογραφίες κάνουν αυτό το βιβλίο έναν πολύτιμο οδηγό τσέπης για τους λάτρεις των μανιταριών. Σε ένα σημείο του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρει: «Ο μόνος κανόνας που ισχύει γενικά για τη συλλογή μανιταριών είναι αυτός που λέει ότι: μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η παραμικρή αμφιβολία είναι λόγος απόρριψής τους. Η γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, η εμπειρία και η προσεκτική παρατήρηση, αποτελούν τις μόνες εγγυήσεις για την ασφαλή αναγνώριση ενός είδους». Το βιβλίο θα το βρείτε στη ταβέρνα “Αυλαίς”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου