Welcome to my blog

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Βόλος : Στη πρωτεύουσα των τσιπουράδικων !!!

Κατ΄αρχάς : Ο Βόλος (Ιωλκός κατά την αρχαιότητα) ήταν η πόλη των Αργοναυτών και μία από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις .Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της χώρας . Ότι και να γράψεις για τον Βόλο θα θεωρηθεί  λίγο, συνδυάζει όλη τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. Είναι χτισμένος πλάι στις ακτές του Παγασητικού κόλπου και στους πρόποδες του Πηλίου , είναι μια πόλη, ελκυστική και ζωντανή, θα σου προσφέρει γευστικές, πρωτόγνωρες εμπειρίες στα γνωστά «τσιπουράδικα», θα σου χαρίσει ηρεμία περιδιαβαίνοντας την γραφική παραλία της, ενώ θα σε ψυχαγωγήσει περπατώντας στους φωτεινούς πεζόδρομους ανάμεσα σε ιστορικά κτίρια ,café και εμπορικά καταστήματα . Η ιστορική συνοικία της Νέας Ιωνίας , δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, έχει διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία της πόλης. Στη γραφική συνοικία Παλαιά ή Παλιά θα συλλέξετε εικόνες , ήχους και χρώματα του περασμένου αιώνα , περπατώντας στα στενοσόκακα θα δείτε το παλιό οθωμανικό φρούριο και τον εμβληματικό σιδηροδρομικό σταθμό, έργο του Ιταλού Εβαρίστο Ντε Κίρικο . Στην συνοικία των Παλαιών θα βρείτε τα πάντα, από gourmet εστιατόρια μέχρι καφέ, τσιπουράδικα και μπαρ.

Μακρινίτσα , το μπαλκόνι του Πηλίου : Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου λόγω της μοναδικής αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας. Απέχει από το Βόλο 17 χλμ. και αποτελεί αγαπημένο προορισμό εδώ και δεκαετίες. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι εμφανής στα κτίρια της περιοχής  όπως τα αρχοντικά , οι εκκλησιές και τα τοξωτά γεφύρια . Το αρχοντικό Τοπάλη  σήμερα στεγάζει το λαογραφικό μουσείο με περισσότερα από 1500 εκθέματα . Η μεγάλη πλατεία του χωριού αποτελεί σημείο συνάντησης για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες. Αιωνόβια πλατάνια, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, τα «Λιοντάρια» και βέβαια η φοβερή θέα προς την πόλη του Βόλου συνθέτουν το σκηνικό. Στη πλατεία αυτή γυρίστηκαν σκηνές της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας της Finos Film «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» (1969) με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στους βασικούς ρόλους.

Καφενείο ενός αιώνα :  Το καφενείο «Ο Θεόφιλος» στη Μακρινίτσα οικοδομήθηκε το 1910, σύμφωνα με χρονολογία που είναι χαραγμένη σε πλάκα επάνω από την κεντρική είσοδο του κτηρίου. Αρχικά ο χώρος αυτός λειτουργούσε στο ισόγειο ως ταβέρνα του Γεωργαντζά, ενώ αργότερα ως καφενείο. Σήμερα το ισόγειο του κτηρίου, όπου λειτουργεί το καφέ - ουζερί «Ο Θεόφιλος», είναι ιδιοκτησία της Κοινότητας Μακρινίτσας . Στις αρχές του 19ου αιώνα ο σπουδαίος  λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος που εκείνη την εποχή ζούσε στο Πήλιο , σχεδίασε στο τοίχο του καφενείου μια μεγάλη τοιχογραφία που απεικόνιζε τον ήρωα της Επανάστασης Κατσαντώνη . Το καφενείο  χαρακτηρίστηκε  ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1995. 

Ο «μουτζούρης» : Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί η διαδρομή που ακολουθεί ο θρυλικός «μουτζούρης», το ατμήλατο τραίνο του Πηλίου, (λειτουργεί με διαλείμματα, από το 1895) και συνδέει το χωριό Λεχώνια, κοντά στη θάλασσα, με το κεφαλοχώρι Μηλιές σε υψόμετρο 400 μ. Η πανέμορφη διαδρομή δίνει την ευκαιρία στους επιβάτες να απολαύσουν το εντυπωσιακό τοπίο του βουνού, τη θέα στη θάλασσα και τα υπέροχα ορεινά χωριά. Το τραίνο αναχωρεί από τα  Λεχώνια στις 10.00 πμ και επιστρέφει από τις Μηλιές στις 15.00 με ενδιάμεση στάθμευση 15 λεπτών στην Άνω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις της διαδρομής. Το εισιτήριο για την απλή διαδρομή κοστίζει 10€, ενώ για την διαδρομή με επιστροφή 18€.

Ένας ξεχωριστός μεζές του Βόλου :  Οι θαλάσσιες  ανεμώνες (γνωστές και με τις παρακάτω  ονομασίες κολλησιάνοι, κολιτσιάνοι, γαλίπες, κολιτζιάνες, αγαλίπες)  είναι ένα πολύχρωμο φυτό της θάλασσας που ζει  κολλημένο επάνω στα βράχια στα ρηχά νερά , κουνά τα πλοκάμια του για να συλλέξει τη τροφή του που αποτελείται από μικρά ψάρια και χταπόδια . Στο Βόλο οι κολλησιάνοι θεωρούνται μοναδικός μεζές στα τσιπουράδικα της πόλης , από τα δύσκολα  ακόμη χρόνια της προσφυγιάς και της φτώχιας την δεκαετία του ΄20 όπου οι κάτοικοι μαγείρευαν και έτρωγαν όλους τους καρπούς της θάλασσας  που μπορούσαν να φαγωθούν. Από φύκια , πορφύρες και φούσκες μέχρι ανεμώνες και αμμοσωλήνες . Θαλάσσιες ανεμώνες υπάρχουν όλες τις εποχές του χρόνου , αφού τις ξεκολλήσουν από τα βράχια μ’ ένα μαχαίρι τις τοποθετούν σ’ ένα σκεύος και τις ξεπλένουν με γλυκό νερό για να φύγει η άμμος και το ελάχιστο δηλητήριο που έχουν . Στην συνέχεια τις τοποθετούν σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν τα νερά τους , τις αλευρώνουν και τις τηγανίζουν . Το αποτέλεσμα εκρηκτικό είναι ένας μοναδικός τσιπουρομεζές που μοσχομυρίζει ιώδιο και αλάτι , περιττό να σας πω αυτό το μικροσκοπικό μεζεδάκι από έξω τραγανό και μέσα μαλακό σαν ψίχα τραβάει ….. αλύπητα το τσίπουρο .

Ζύθος ευφραίνει καρδίαν : Η “Ζυθοποιία Πλάστιγγα”  βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου , δημιουργός της ο  Γεώργιος Παπαδιώτης ποτοποιός τρίτης γενιάς και λάτρης των γεύσεων και των προκλήσεων  που κατάφερε μαζί με την ομάδα του να φτιάξει  μπύρες με  υψηλά στάνταρντς . Το όνομα της μπίρας που έφτιαξαν ήθελαν να παραπέμπει σε ένα προϊόν που θα «γέρνει» στην πλευρά της γεύσης και της αναζήτησης. Γι’ αυτό την ονόμασαν Πλάστιγγα. Η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στο πιο εμπορικό δρόμο του Βόλου , γεγονός που δίνει την ευκαιρία στους πεζούς να μπορούν να παρακολουθήσουν τη μαγική διαδικασία της ζυθοποίησης.

Οι μπύρες της Πλάστιγγα :   Η  Dry Stout είναι μια  αφιλτράριστη, απαστερίωτη  μαύρη  μπύρα  με χαρακτηριστική πικράδα και αρώματα καβουρδισμένων ξηρών καρπών  και  νότες καφέ ****  Η Strong Ale κι αυτή  αφιλτράριστη και  απαστερίωτη μ΄ ένα κόκκινο ρουμπινί χρώμα ωριμάζει για τρεις μήνες στη δεξαμενή σε χαμηλή θερμοκρασία , μας δίνει πλούσια  αρώματα ανθέων , βανίλιας και καραμέλας ****  Η  αφροζυμωτή  Urban Ale είναι μια ξανθιά μπύρα με αρώματα εσπεριδοειδών, ζυμώνεται με τέσσερις διαφορετικούς λυκίσκους που ο καθένας δίνει τα δικά του αρώματα  , από εσπεριδοειδή και κίτρο μέχρι πικάντικες νότες βοτάνων ****  Η Πλάστιγγα Weiss είναι μια σταρένια  μπύρα με λαμπερό ξανθοκόκκινο χρώμα , πλούσιο αφρό και αρώματα βανίλιας , ιδανική για να συνοδεύσει κόκκινα κρέατα ****  H Πλάστιγγα Metamorphosis είναι μια αφιλτράριστη Βελγική  Pale Ale με πλούσια κιτρικά αρώματα και αφρό . Εδώ η  γλυκάδα της βύνης ισορροπεί με την πικράδα των λυκίσκων ****  Η Πλάστιγγα καπνιστή είναι μια αφιλτράριστη και  απαστερίωτη lager μπύρα με  σκούρο καστανό χρώμα  , διακρίνεται για τα έντονα αρώματα καπνιστής και καβουρδισμένης βύνης . Προσωπικά θα την προτιμήσω από την αντίστοιχη καπνιστή «Σκλέντερλα» από το Μπάμπεργκ της  Γερμανίας ****   Τελευταίο απόκτημα η «Cannabis beer» η πρώτη στην ελληνική αγορά αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα που ζυμώθηκε με σπόρους  κάνναβης ****

 

Τα τσιπουράδικα :  Το παραδοσιακό τσιπουράδικο μεζετζίδικο του «Παπαδή» από το 1951 καλωσορίζει τους επισκέπτες στη παραλία του Βόλου και της Αγριάς , προσφέροντας τους λαχταριστές θαλασσινές λιχουδιές και κορυφαία αποστάγματα . Βασιλιάς των  αποσταγμάτων εδώ είναι το τσίπουρο ενώ τα συνοδευτικά με τους  εκλεκτούς  μεζέδες είναι ατελείωτα στη λίστα του καταλόγου . Χταποδάκια, σουπιές, γαρίδες  και μικρά ψαράκια είναι μερικά  από τα καλούδια της θάλασσας που θα απολαύσετε μεταξύ άλλων ****

****Μπορεί  το τσιπουράδικο της Γιώτας  να αποτελεί καινούργια άφιξη στον γευστικό χάρτη του Βόλου (από το 2011) αλλά σε αυτά τα έξη χρόνια παρουσίας του  κατάφερε να κερδίσει επάξια μια θέση  ανάμεσα στα καλύτερα της πόλης .  Η Γιώτα κρατά με ευλάβεια την παράδοση στο κατάστημα της φτιάχνοντας μαμαδίστικους μεζέδες με περισσή μαεστρία , νοστιμότατους χταποδοκεφτέδες , αφράτους μαραθοκεφτέδες , κολιτσιάνους τηγανητούς , ξεχωρίζει το γιαχνιστό τούτι φρούτι όλων των θαλασσινών με ξύσμα λεμονιού και η σπεσιαλιτέ της που είναι σουπιά στη σχάρα με το μελάνι της ****  

****Το Ουζερί - Μεζετζίδικο “Ο Μπόκος’’ βρίσκεται στη Νέα Ιωνία από το 1981 , είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης για  τους ντόπιους και τους επισκέπτες  που τους αρέσει το καλό τσίπουρο και οι γευστικοί μεζέδες. Ο «Μπόκος» είναι από τα καλύτερα τσιπουράδικα της περιοχής και ο παράδεισος των θαλασσινών γεύσεων . Εδώ δεν θα παραγγείλεις τους μεζέδες  σου , θα ενημερώσεις πρώτα τον σερβιτόρο πόσα 25αράκια τσίπουρα θέλεις κι αυτός θα επιλέξει τους μεζέδες που θα σου φέρει . Θα προσγειωθούν γρήγορα στο τραπέζι σας πολλά μικρά πιατάκια με υπέροχους μεζέδες….. φούσκες , κολιτσιάνοι (είναι η θαλάσσια ανεμώνη που την τηγανίζουν μέσα σε κουρκούτι αριστοτεχνικά ), σουβλάκι θαλασσινών, χταποδάκι σε ξύδι ,πατάτα στη χόβολη , κυδώνια, ποικιλία αλιπάστων και βέβαια αυτό που ξεχωρίζει η πιατέλα -πανδαισία θαλασσινών του «Μπόκου» ****  

**** Στην Νέα Ιωνία βρίσκεται το καφενείο-τσιπουράδικο του Δεμίρη που για περισσότερο από είκοσι χρόνια τιμάει τους θαλασσινούς μεζέδες . Θα σας τρατάρει λοιπόν τους πιο απίθανους μεζέδες  και όλη την περίεργη πραμάτεια του βυθού , τις περισσότερες φορές βέβαια βουτάει και ο ίδιος για να τους βγάλει. Κρατήστε λοιπόν την .......αναπνοή σας και δείτε τι μπορείτε  να δοκιμάσετε  στου Δεμίρη .  Θαλάσσιες ανεμώνες (κολιτσιάνους)  στο τηγάνι , ολιούς χταποδίσιους, γαρίδες , αβγά χταποδιού ή καλαμαριού, άγρια στρείδια, φούσκες, κρίταμα και τσιτσίραβλα. Το κάθε 25αράκι με μεζέ κοστίζει  3,5 ευρώ , οι ετικέτες στα τσίπουρα  είναι αμέτρητες και η επιλογή δική σας ****

 

























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου