Κατ΄ αρχάς : Σπιναλόγκα πολυκύμαντη η ιστορία αυτού του νησιού , μόνο δέος προκαλεί αφού υπήρξε κατά καιρούς ενετικό οχυρό, καστροπολιτεία, καταφύγιο επαναστατών και τόπος εξορίας των λεπρών που υπήρχαν στη χώρα. Το νησί μετατράπηκε για πενήντα χρόνια (1905-1957) σε λεπροκομείο για ασθενείς της νόσου του Χάνσεν, γνωστής ως λέπρας. Αρχικά, έφερναν λεπρούς από την Κρήτη, ενώ αργότερα από όλη την Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και την πλήρη ίαση των λεπρών, το λεπροκομείο έκλεισε και το νησί ερημώθηκε. Μόνο ένας ιερέας έμεινε στο νησί ως το 1962, για να μνημονεύει τους λεπρούς μέχρι 5 χρόνια μετά τον θάνατο τους. Σήμερα τη Σπιναλόγκα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες με καραβάκια από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα.
Η Σπιναλόγκα στην οθόνη : Το 1958 όταν προβλήθηκε η ταινία "Το νησί της σιωπής" της σκηνοθέτιδας Λίλας Κουρκουλάκου με τον Ορέστη Μακρή, τη Νίνα Σγουρίδου και τον Γιώργο Καμπανέλλη , έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο νησί με αποτέλεσμα να σταθεί αφορμή για το κλείσιμο του λεπροκομείου της Σπιναλόγκας και οι ελάχιστοι εναπομείναντες πρώην λεπροί να μεταφερθούν στο τότε Νοσοκομείο Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα . Το 2010 το bestseller βιβλίο της Βρετανίδας συγγραφέως Βικτώριας Χίσλοπ «Το Νησί» έγινε τηλεοπτική σειρά στο Mega και έκανε ακόμη πιο γνωστή την ιστορία του νησιού και των κατοίκων του.
Πώς
θα πάτε στη Σπιναλόγκα : Για να πάτε στη
Σπιναλόγκα θα πάρετε το καραβάκι από τον Αγιο Νικόλαο, την Ελούντα ή την Πλάκα:
Από τον Άγιο Νικόλαο τα καραβάκια αναχωρούν το πρωί και εκτός από τη μεταφορά στη Σπιναλόγκα, προσφέρουν γεύμα και κολύμπι στις παραλίες πίσω από την χερσόνησο Κολοκύθα, πριν επιστρέψουν το απόγευμα στον Άγιο Νικόλαο.
Από το λιμάνι της Ελούντας όλους τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε μισή ώρα φεύγει καΐκι που θέλει 20 λεπτά για να φτάσει στο νησί, ενώ συχνά το θαλασσινό ταξίδι συμπεριλαμβάνει και το γύρο της χερσονήσου Κολοκύθας.
Από την Πλάκα τα καΐκια φεύγουν συχνά-πυκνά και η διαδρομή είναι σύντομη διαρκεί μόνο 7 λεπτά , αφού η Πλάκα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα.
Photos: Γιώτα Μιχαλακίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου