Welcome to my blog

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Το Σπήλαιο της Αλιστράτης με τους μοναδικούς εκκεντρίτες

Κατ΄αρχάς :  Το σπήλαιο Αλιστράτης , δικαίως θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης . Η έκταση του υπερβαίνει τα 25.000 τμ, έχει μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα ,από τα οποία το ένα χιλιόμετρο είναι επισκέψιμο . Η επίσκεψη στο σπήλαιο διαρκεί περίπου μια ώρα και προσελκύει κάθε χρόνο 120.000 επισκέπτες .Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή στους κατοίκους της Αλιστράτης εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά μόλις το 1975 η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία ξεκίνησε την οργανωμένη  εξερεύνηση του . Ο πλούσιος διάκοσμoς του σπηλαίου περιλαμβάνει, τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς , εκείνο όμως που το κάνει μοναδικό είναι οι σπάνιοι εκκεντρίτες , ένα είδος σταλακτιτών που αναπτύσσονται προς διάφορες κατευθύνσεις  και η δημιουργία τους αντιβαίνει τους νόμους της βαρύτητας, αφού δεν αναπτύσσονται κατά την κατακόρυφη διεύθυνση. Η ανώμαλη αυτή ανάπτυξη αποδίδεται σε τριχοειδή φαινόμενα και ηλεκτροστατικές δυνάμεις.

Κοντά στο σπήλαιο : Σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη μήκους 15 χλμ και βάθους από 80 έως 100 μέτρα. Ξεκινά από τα όρια  της Συμβολής και τερματίζει θεαματικά στην  πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας. Ο  ποταμός  σχηματίζει "μαιάνδρους" οι οποίοι προσφέρονται για κατάβαση  "ράφτινγκ", σε κάποια  όμως βραχώδη σημεία του φαραγγιού θα συναντήσετε σπήλαια, τα οποία κάποτε φιλοξενούσαν ανθρώπινες κοινότητες .Την ύπαρξη των οποίων μαρτυρούν τα βραχογραφήματα , έργα του 5ου - 6ου μ.Χ. αιώνα που παριστάνουν διάφορα ζώα, όπως π.χ. ελάφια και καμήλες, καθώς και σκηνές του καθημερινού βίου.

Για φαγητό :  θα κατευθυνθείτε  στη  Σκοπιά Σερρών , ένα μικρό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων  στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους  . Εδώ θα γευματίσετε στη “Ταβέρνα του Ανδρέα”   ο οποίος  διαλέγει τα καλύτερα  steak από ελληνικές φάρμες παραδοσιακής κτηνοτροφίας , μερικά  απ’ αυτά  τα ωριμάζει  με τη μέθοδο της ξηράς ωρίμανσης για να αποκτήσουν μεγαλύτερη νοστιμιά. Θα βρείτε όμως και σπαλομπριζόλα , φιλέτο προβατίνας , burger ,μπριζόλα μαύρου χοίρου και  κατσικάκι σούβλας .

Αποστάσεις : Το σπήλαιο απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά  της Αλιστράτης Σερρών, βρίσκεται  στη θέση "Πετρωτό" , η απόσταση του από την Δράμα είναι 25 χλμ , από την Καβάλα 55χλμ , και από τη Θεσσαλονίκη 135 χλμ μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας .  Είναι προσβάσιμο  και για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) , είναι ανοιχτό όλο το χρόνο υπό κανονικές συνθήκες , αυτήν  την εποχή είναι κλειστό τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την πανδημία. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ:  2324082045 ή στο  email: info@alistraticave.gr

 












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου