Welcome to my blog

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Νάξος : Ιστορία, ορεινή ομορφιά , παραλίες και γαστρονομικός πλούτος (Part I)

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ  : Νάξος το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και  ένας από τους καλύτερους προορισμούς διακοπών  στην Ελλάδα . Συνδυάζει ιστορικά τοπωνυμία , υπέροχες παραλίες , ορεινή ομορφιά και πλούσια γαστρονομική ταυτότητα. Η Νάξος υπήρξε ένα πολιτιστικό κέντρο της Κλασικής Ελλάδας και του Βυζαντίου, ενώ οι βενετσιάνικες και φράγκικες επιρροές άφησαν επίσης το στίγμα τους στο νησί . Η Χώρα της Νάξου είναι κτισμένη  γύρω από τον λόφο του μεσαιωνικού κάστρου, στην θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Ο ιστός της αποτελείτε  από απόκρημνα πλακόστρωτα σοκάκια και οχυρωμένα βενετσιάνικα αρχοντικά - μαρτυρία τριών αιώνων βενετσιάνικης κυριαρχίας . Θα ήταν λοιπόν καλύτερα να ξεκινήσει κάποιος τη περιήγηση του στο νησί από εδώ . Με πρώτο και καλύτερο το σήμα κατατεθέν του νησιού τη τεράστια μαρμάρινη πύλη “Πορτάρα” , μετά το Ενετικό Κάστρο, τη Μυκηναϊκή Πόλη στην περιοχή Γρόττα και τα διάφορα μουσεία. Μέσα στη Χώρα και στην κεντρική πλατεία θα βρείτε την Καθολική Εκκλησία και τον κεντρικό Πύργο. Η Χώρα σήμερα επεκτείνεται κυρίως προς την νότια πλευρά της ,γύρω από την παραλία του Αγίου Γεωργίου που είναι η δημοφιλής και πολυσύχναστη μια και διαθέτει αμμουδιά με ρηχά νερά ενώ προστατεύεται από τους ανέμους . Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν την παραλία Βίντζι κάτω από την Πορτάρα.

Η  “ΠΟΡΤΑΡΑ”  :  Είναι η μεγάλη μαρμάρινη πύλη που στέκεται ψηλά στη νησίδα Παλάτια , που σήμερα είναι ενωμένη με τη Χώρα της Νάξου, είναι ότι απέμεινε από το ναό του Απόλλωνα ο οποίος ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο-7ο αιώνα π.χ. και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η Πορτάρα είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς με το πλοίο μόλις μπει στο λιμάνι της Νάξου και το σήμα κατατεθέν του νησιού . Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η πύλη του ναού που άρχισε να τον κτίζει ο τύραννος Λύγδαμις, θέλοντας να παρουσιάσει ένα ναό μεγαλύτερο από τον ναό του Δία στην Αθήνα και το ναό της Ήρας στη Σάμο. Μετά από την πτώση της τυραννίας όμως στη Νάξο, ο ναός παρέμεινε ημιτελής. Σήμερα διακρίνονται μόνο τα θεμέλια του μεγαλοπρεπούς ναού.

ΣΤΗΝ  ΥΠΑΙΘΡΟ  ΤΗΣ  ΝΑΞΟΥ : Η Απείρανθος  (πατρίδα του μεγάλου αγωνιστή Μανώλη Γλέζου) είναι κτισμένη, στην καρδιά της ορεινής Νάξου, στους πρόποδες του όρους  Φανάρι. Την λένε και "Μαρμάρινο Χωριό". Διατηρεί ανέπαφη την αρχιτεκτονική της μορφή από την εποχή της Ενετοκρατίας. Η Απείρανθος μάλιστα ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και έθιμα. . Στα καφενεία και τις ταβέρνες του χωριού θα δοκιμάσετε το μοναδικό διάσημο κρασί της ορεινής Νάξου  και τις τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού στη ταβέρνα «Πλάτανος»    Το χωριό Μέλανες είναι κτισμένο σε μια εύφορη κοιλάδα. Υπάρχουν τρεχούμενα νερά που παλαιότερα κινούσαν τους εγκαταλελειμμένους σήμερα νερόμυλους. Κοντά στις Μέλανες στη θέση Φλεριό , βρίσκεται ξαπλωμένος στην άκρη ενός περιβολιού, ο ένας από τους δύο αρχαϊκούς Κούρους της Νάξου   Κατηφορίζοντας στο παραλιακό χωριό του Απόλλωνα θα δείτε τον άλλο Κούρο μήκους 10 μέτρων στα παλιά λατομεία. Στην βοτσαλωτή παραλία του χωριού μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας .

 


         Photos: Stathis Harpas , Γιώτα Μιχαλακίδου

 








                                                       








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου