Κατ’ αρχάς : Το Ελαφονήσι ή αλλιώς Ελαφόνησος ή λιμνοθάλασσα, βρίσκεται 82 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων , και έχει πάρει το όνομά της από μία βραχονησίδα. Μία στενή λωρίδα θάλασσας από ζεστά και αβαθή νερά χωρίζει την Κρήτη από το μικρό αυτό νησάκι που απέχει περίπου 200 μέτρα από την ακτή και μπορείτε να το επισκεφτείτε περπατώντας. Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 και στην ακτή θα βρείτε πολλούς χώρους που έχουν περιφραχθεί για την προστασία της βλάστησης. Η παραλία είναι οργανωμένη με ναυαγοσώστη, ομπρέλες και ξαπλώστρες , καντίνες και χημικές τουαλέτες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με μία μικρή χρέωση. Η άμμος στο Ελαφονήσι είναι λευκή, αλλά σε πολλά σημεία έχει μια ροζ απόχρωση η οποία προκύπτει από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που περιέχει. Τα νερά είναι διάφανα και με το γαλαζοπράσινο χρώμα τους θα σας θυμίσουν θάλασσα της Καραϊβικής . Η παραλία δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι ,τον Ιούλιο και Αύγουστο μάλιστα φτάνουν τους 2500 καθημερινά.
Αξίζει να δείτε (1) : Την Μονή της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας (που σημαίνει «με χρυσά βήματα») και βρίσκεται 5 χιλιόμετρα πριν το Ελαφονήσι . Η παλιά παράδοση της Μονής υποστηρίζει ότι ένα από τα 90 σκαλοπάτια που είναι σκαμμένα στο βράχο και οδηγούν στη κορυφή είναι φτιαγμένο από χρυσό (εξ ου και το όνομά του) , αλλά μπορούν να το δουν μόνο όσοι πιστεύουν πραγματικά.
Αξίζει να δείτε (2) : Το οικολογικό χωριό της Μηλιάς που βρίσκεται σε μια ημιορεινή έκταση της επαρχίας Κισσάμου και σε υψόμετρο 500 μέτρων. Φτάνοντας στην Μηλιά ο επισκέπτης θα μαγευτεί με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου , καθώς όλα τα σπίτια που ήταν ερείπια από την μεσαιωνική εποχή , αναπαλαιώθηκαν με μεγάλο κόπο και μεράκι από τους ιδιοκτήτες τους διατηρώντας τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους , τα υλικά των οποίων όπως πέτρα και ξύλο προέρχονται από τον ίδιο τον τόπο δίνοντας έτσι στα σπίτια μια αίσθηση άλλης εποχής. Το ξεχωριστό feeling στο χωριό είναι ότι δεν διαθέτει ρεύμα όχι επειδή δεν μπορεί αλλά επειδή δεν χρειάζεται , το θέμα της θέρμανσης και της σίτισης έχει λυθεί με τζάκια και ξυλόσομπες .
Food : Θα πάτε για φαγητό στην ομώνυμη ταβέρνα του οικολογικού χωριού Μηλιά όπου η χρήση της τεχνολογίας και η περιττή πολυτέλεια δεν είναι το ζητούμενο , ο επισκέπτης απολαμβάνει εδώ τη διαμονή του κάτω από το φως των αστεριών ακούγοντας μόνο τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από τα κοντινά ρυάκια. Ο κορυφαίος ταξιδιωτικός οργανισμός Lonely Planet επέλεξε πρόσφατα τη Μηλιά ανάμεσα στα 50 μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί. Το εστιατόριο «Μηλιά» στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο , εδώ θα δοκιμάσετε κρητική κουζίνα που δικαίως θεωρείται από τις πιο υγιεινές και νόστιμες στον κόσμο .Ο τρόπος μαγειρέματος είναι κυρίως η κατσαρόλα και ο ξυλόφουρνος που ψήνει σχεδόν κάθε μέρα χειροποίητο ψωμί και ταψιά με λαχταριστά παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, όπως κατσικάκι οφτό , αρνάκι με βότανα, μπουρέκι, μουσακά για χορτοφάγους. Προσωπικά μου αρέσουν τα σαλιγκάρια και γι’ αυτό το λόγο παρήγγειλα χοχλιούς μπουμπουριστούς , ήταν υπέροχοι τους τηγάνισε με ελαιόλαδο, ξύδι, δενδρολίβανο και γύρη . Προτίμησα να συνοδεύσω με ρακές όλα τα εδέσματα που δοκίμασα , αλλά υπάρχει και κρασί δικής τους παραγωγής καθώς και μερικές ετικέτες από πολύ αξιόλογους Κρητικούς παραγωγούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου