Welcome to my blog

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Τζουμέρκα : Η άγρια ομορφιά του ορεινού όγκου συναντά τη γοητεία των πετρόχτιστων οικισμών (Part I)

Δεν είναι τόσο διάσημα όσο τα Ζαγοροχώρια, αλλά τα χωριά στα Τζουμέρκα είναι κοσμήματα της λαϊκής παράδοσης και της φύσης. Καλαρρύτες, Συρράκο, Πράμαντα, Κατσανοχώρια και τόσα άλλα , όλα σκαρφαλωμένα στα Αθαμανικά Όρη σ’ ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο όπου συνυπάρχουν αρμονικά οι ορεινοί όγκοι, με την πλούσια βλάστηση και το υγρό στοιχείο Οι Καλαρρύτες και το Συρράκο  δυο από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά των Τζουμέρκων ήταν ο λόγος  που μας παρακίνησε να επισκεφτούμε την περιοχή . Οι Καλαρρύτες  η «αετοφωλιά της Πίνδου» βρίσκονται σε υψόμετρο 1300 μέτρων , αυτό το χωριό ανάδειξε άριστους τεχνίτες στη ραπτική, υφαντική, κτηνοτροφία, γεωργία καθώς και στην τέχνη κατεργασίας του ασημιού , ο πιο διάσημος από όλους αυτούς υπήρξε ο Βούλγαρης πρόγονος του πασίγνωστου οίκου μόδας και αρωμάτων Bulgari στην Ιταλία . Περπατήσαμε στα  γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, επισκεφτήκαμε την ιδιωτική λαογραφική συλλογή της Αγγέλας Γκολφινοπούλου και δοκιμάσαμε τις εξαίσιες παραδοσιακές γεύσεις του τόπου .

  Ένα άλλο Βλαχοχώρι με μεγάλη ιστορία και πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι το Συρράκο  χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων . Εδώ γεννήθηκαν ο ποιητής Κώστα Κρυστάλλης που ύμνησε όσο κανένας άλλος τα λεβέντικα βουνά και τη ζωή της υπαίθρου , ο Ιωάννης Κωλλέτης πρωτοστάτης της Ελληνικής Επανάστασης και ο Γεώργιος Ζαλοκώστας ποιητής και αγωνιστής του 1821. Μέσα στο χωριό δεν επιτρέπονται τα οχήματα οπότε  θα πρέπει να περπατήσετε με τα πόδια για να φτάσετε μέχρι τη πλατεία . Πιστέψτε με αξίζει ο κόπος γιατί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ένα περίτεχνο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, τον παλιό Νερόμυλο και τις αξιοθαύμαστες πέτρινες βρύσες  Τα Πράμαντα είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στα Τζουμέρκα. Στην κεντρική πλατεία του χωρίου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το στολίδι του χωριού , ο υπεραιωνόβιος πλάτανος και η ιστορική βρύση "Αράπης". Ένα από τα άγνωστα αξιοθέατα του χωριού είναι το σπήλαιο της Ανεµότρυπας (απέχει μόλις 4 χλµ.) , ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας . 

Απαραίτητη  επίσκεψη στους Καλαρρύτες : για να θαυμάσετε την λαξευτή  Mονή Κηπίνας μέσα στους βράχους , ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου. Χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου, ο οποίος έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο, προκαλεί δέος και θαυμασμό. Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη Μονή οι μοναχοί. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου κι από εκεί σε οδηγούν στο μοναστήρι ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα. Κατά την τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό, ώστε να προστατεύονται από επιδρομές. Ο μικρός ναός της Μονής είναι γεμάτος με αγιογραφίες του 17ου αιώνα.

Φαγητό : Η ταβέρνα-καφενείο-παντοπωλείο «Άκανθος» του Ναπολέοντα Ζαγκλή αποτελεί το trade mark στους Καλαρρύτες και λειτουργεί  αδιάκοπτα από το 1840 !!!! Ο Ναπολέων  στις αρχές του ’90 πήρε τη μεγάλη απόφαση  να εγκαταλείψει την υψηλή θέση που κατείχε σε πολυεθνική εταιρεία της Αθήνας και να εγκατασταθεί στο χωριό αναλαμβάνοντας το καφενείο του προπάππου του Στην  «Άκανθο» διαπιστώνεις πως ο χρόνος σταμάτησε , όλα εδώ έχουν τη δική  τους διαχρονική  αξία , το ξύλινο πάτωμα , τα εμπορεύματα και οι κονσέρβες στα ράφια , τα τραπέζια και οι καρέκλες , η παλιά ξυλόσομπα και το έντονο χρώμα στους εσωτερικούς τοίχους .  Επισκεφτήκαμε την «Άκανθο» αργά το απόγευμα , η κουζίνα είχε λίγα αλλά μερακλίδικα  πιάτα ,γίγαντες με χόρτα ένα πιάτο ξεχωριστό , χυλόπιτες με κεφτέδες , ζουμερό και μερακλίδικο κοντοσούβλι , μοσχαράκι στιφάδο με κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο .

Στα Πράμαντα βρίσκεται η κορυφαία χασαποταβέρνα των Τζουμέρκων . Ακριβώς πίσω από τον ναό της Αγίας Παρασκευής, στην πανέμορφη πλατεία του χωριού  η ταβέρνα του «Μπούτζα» αποτελεί σταθερή αξία καθώς από το 1937 προσφέρει ανελλιπώς εξαιρετικά κρέατα κατευθείαν από το κρεοπωλείο της οικογένειας . Εδώ ο επισκέπτης θα γευτεί μοσχαράκι γιουβέτσι , ζυγούρι κοκκινιστό , κοκορέτσι, προβατίνα στα κάρβουνα, γίδα βραστή, κόκορα κρασάτο , παϊδάκια αρνίσια ενώ η σπεσιαλιτέ του είναι το κατσικάκι με χόρτα στη γάστρα . Θα κλείσω με το ευρηματικό σλόγκαν της ταβέρνας «Το κρέας του Μπούτζα δεν παχαίνει…...ομορφαίνει » .

Διαμονή :   Το ξενοδοχείο «Ορίζοντες» (5 αστέρων) βρίσκεται στον οικισμό Τσόπελας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος από κέδρους και έλατα . Απέχει  μόλις 1,5 χλµ. από τα Πράμαντα και τα ρουστίκ δωμάτια του προσφέρουν απεριόριστη μαγευτική θέα στον υπέροχο ορεινό όγκο της περιοχής . Το εστιατόριο προσφέρει à la carte παραδοσιακά πιάτα της Ηπείρου και των Τζουμέρκων, ενώ ο μπουφές του πρωινού είναι μπολιασμένος με τοπικές ηπειρώτικες γεύσεις . Οι τιμές αρχίζουν από €67 (τηλ.26590 61002) , www.orizontestzoumerkon.gr).

Πρόσβαση : Από την Βόρεια Ελλάδα, η πρόσβαση γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού. Θα βγείτε στην έξοδο προς "Ιωάννινα/Τζουμέρκα", λίγο πριν την κύρια έξοδο για την πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για την πρώτη έξοδο που θα συναντήσετε, μετά τα διόδια Δροσοχωρίου. Μετά την έξοδο από την Εγνατία, φτάνετε σε διασταύρωση και κατευθύνεστε αριστερά προς τα χωριά των Βορείων Τζουμέρκων  και θα ακολουθήσετε την 2η επαρχιακή οδό, προς Ελληνικό και Καλέντζι.

 













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου