Welcome to my blog

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Το ιερό νησί της Δήλου

Δήλος το ιερό νησί των Αρχαίων Ελλήνων ,  εδώ σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε ο Απόλλωνας-Ήλιος θεός του ημερήσιου φωτός και η Άρτεμις-Σελήνη θεά του νυχτερινού φωτός , και το φως για τους αρχαίους προγόνους μας ήταν πάντα το πολυτιμότερο αγαθό. Η νήσος Δήλος μόλις 6,85 τετρ. χλμ. «αναδύεται» στην ελληνική Ιστορία από τις αρχές του 10 αιώνα π.Χ. , ως ένα σπουδαίο λατρευτικό κέντρο  με αφετηρία τη μυθολογική γέννηση του Απόλλωνα και της Άρτεμης και γίνεται αργότερα έδρα αμφικτυονίας νησιών του Αιγαίου. Από το 1990 το νησί έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Για αυτόν τον λόγο, απαγορεύονται ο ελλιμενισμός σκαφών και η διανυκτέρευση ατόμων χωρίς ειδική άδεια .

Οι ανασκαφές : που άρχισαν στα τέλη του 18ου αιώνα , έχουν αποκαλύψει το Ιερό και ένα μεγάλο μέρος της ιερής ελληνιστικής πόλης. Τα ευρήματα φυλάσσονται στο Μουσείο της Δήλου και περιλαμβάνουν περίπου 30.000 αγγεία, ειδώλια, μικροαντικείμενα, 8.000 γλυπτά και  3.000 επιγραφές. Τα μαρμάρινα λιοντάρια που ξεχωρίζουν και βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού είναι αφιέρωμα των Ναξίων γύρω στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ. Τα συγκεκριμένα λιοντάρια είναι αντίγραφα, τα πρωτότυπα φυλάσσονται στο μουσείο. Υπολογίζεται ότι αρχικά ήταν δεκαέξι , αλλά μόνον πέντε και τμήματα από τρία ακόμη σώζονται στο χώρο, ενώ το ακέφαλο σώμα ενός άλλου κοσμεί τον Ναύσταθμο της Βενετίας.

Μετάβαση : Υπάρχουν δρομολόγια για τη Δήλο κάθε μέρα, εφόσον βέβαια ο καιρός το επιτρέπει . Εκτός από τα δρομολόγια που γίνονται από τη Μύκονο όλο το χρόνο, υπάρχουν μόνο στην περίοδο αιχμής δρομολόγια και από άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως η Πάρος και η Νάξος . Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 10€ (για παιδιά 6-12 ετών), για ενηλίκους 20€, ενώ για παιδιά ως 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Αναχωρήσεις γίνονται καθημερινά από το μικρό λιμανάκι απέναντι από το εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Χώρα της Μυκόνου. Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια από το εκδοτήριο που βρίσκεται έξω από τα πλοία 15' πριν την αναχώρηση.

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου