Welcome to my blog

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Όρος Σινά : Στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης

Info : Η Ιερά Αυτοκρατορική Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά είναι η αρχαιότερη χριστιανική Μονή του κόσμου με διαρκή και αδιάσπαστο μοναχικό βίο . Η Ιερά Μονή που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κτίστηκε στους πρόποδες του όρους Χωρήβ , στην κορυφή του οποίου ο Προφήτης Μωυσής παρέλαβε από τον Θεό τις 10 εντολές και τον Νόμο. Εντός των τειχών της Μονής ο προσκυνητής θα δει δύο σημαντικούς τόπους της Παλαιάς Διαθήκης , την 3000 ετών φλεγόμενη αλλά μη καιόμενη Βάτο και το πηγάδι του Μωυσή . Ιστορικά η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους.

Τα Κειμήλια της Μονής :  Η βιβλιοθήκη της μονής, από πλευράς αριθμού και αξίας χειρογράφων, θεωρείται η δεύτερη σε σπουδαιότητα στον κόσμο, έπειτα από εκείνη του Βατικανού. Περιέχει 4.000 πολύτιμα χειρόγραφα , το περιεχόμενό τους είναι κυρίως χριστιανικό, χωρίς να λείπουν τα έγγραφα ιστορικής αξίας, με υπογραφές αυτοκρατόρων, πατριαρχών και αρχιερέων, σουλτάνων και ηγεμόνων **** Στη συλλογή της Μονής περιλαμβανόταν και ο περίφημος Σιναϊτικός Κώδιξ (4ου αιώνος) που περιέχει το ελληνικό κείμενο της Αγίας Γραφής. Το 1856 ο Γερμανός μελετητής Τίσεντορφ τον δανείστηκε χωρίς να τον επιστρέψει!!!  Σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, αγορασμένος το 1933 προς 100.000 λίρες ****  Θησαυρός ανεκτίμητος είναι και ο παλίμψηστος Συριακός Κώδιξ του 400 μ.χ. Με δεύτερη γραφή του 7ου και 8ου αιώνα, περιέχει την αρχαιότερη μετάφραση του Ευαγγελίου και άλλα μεταγενέστερα κείμενα. Το αρχαιότερο Ευαγγέλιο στην ελληνική είναι του έτους 717 και αποτελεί δώρο του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Γ  **** Η βιβλιοθήκη περιέχει και περίπου 5.000 έντυπες εκδόσεις, πολλές από τις οποίες ανάγονται στα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας ****

        Μετακίνηση   

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να επισκεφθείτε το Σινά από το Κάϊρο , καταρχάς δεν υπάρχει αυτοκινητόδρομος , το οδικό δίκτυο δεν είναι και ότι καλύτερο ενώ η απόσταση είναι μεγάλη κοντά στα 500 χιλιόμετρα :

Από το Κάϊρο : **** Να πάρετε την τοπική πτήση από Κάϊρο για  Σαρμ ελ-Σέιχ και στη συνέχεια το  λεωφορείο για το Σινά **** Με λεωφορείο από το Κάϊρο θα φτάσετε στη πόλη Νταχάμπ όπου και θα διανυκτερεύσετε. Από εκεί υπάρχουν καθημερινές εκδρομές για το Σινά , συνήθως οι επισκέπτες  πηγαίνουν για να ανεβούν το όρος Σινά  (η αναρρίχηση ξεκινά στις 2 το πρωί) και  στη κάθοδο επισκέπτονται το μοναστήρι **** Υπάρχει όμως και καθημερινή υπηρεσία λεωφορείου από το Κάϊρο προς την Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Το λεωφορείο αναχωρεί από το Κάϊρο κάθε πρωί στις 11 π.μ. Φτάνει στην Αγία Αικατερίνη την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα. Από την Αγία Αικατερίνη το λεωφορείο αναχωρεί στις 6 π.μ., φτάνοντας στο Κάϊρο περίπου στις 1 μ.μ. . Το ταξίδι διαρκεί συνολικά επτά ώρες.

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ :   Για τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Αγία Αικατερίνη με μοναδικό σκοπό την ανάβαση στο όρος Σινά, διοργανώνονται εκδρομές με αναχώρηση από το Νταχάμπ, τη Νουεϊμπά και το Σαρμ Ελ-Σέιχ κάθε βράδυ, επιστρέφοντας το επόμενο πρωί μετά την ανάβαση. Τα λεωφορεία αναχωρούν συνήθως αργά το βράδυ γύρω στις 11 μ.μ. από το Dahab/Nuweiba ή 10 μ.μ. από το Sharm El Sheikh.

 



































   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου