Welcome to my blog

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

96 ώρες στα Χανιά (Part II)

    ΕΚΤΟΣ  ΧΑΝΙΩΝ

Σε λιγότερο από μία ώρα απ’ τα Χανιά, στη δυτική ακτή, θα συναντήσετε τα Φαλάσαρνα, σίγουρα μια απ’ τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης. Εδώ το σκηνικό περιλαμβάνει άγρια και παρθένα τοπία-παρά τις ομπρέλες, τα καφέ και τα beach bars που στολίζουν τη χιλιομετρική παραλία ***** Μια μεγαλύτερη ακόμα περιπέτεια (52 χλμ. απ’ τα Χανιά) προσφέρει και ο Μπάλος , ένα απ’ τα πιο πολυφωτογραφημένα σκηνικά του νομού Χανίων. Θα έρθετε εδώ με αυτοκίνητο, συνδυάζοντας χωματόδρομο και περπάτημα-αλλά μόλις αντικρίσετε το ονειρικό τοπίο της λιμνοθάλασσας κάθε κόπος σας θα ανταμειφθεί *****  Το Ελαφονήσι είναι μια λιμνοθάλασσα που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη  βραχονησίδα. Μία στενή λωρίδα θάλασσας από ζεστά και αβαθή νερά χωρίζει την Κρήτη από το μικρό αυτό νησάκι που απέχει περίπου 200 μέτρα από την ακτή και μπορείτε να το επισκεφτείτε περπατώντας. Η άμμος στο Ελαφονήσι είναι λευκή, αλλά σε πολλά σημεία έχει μια ροζ απόχρωση η οποία προκύπτει από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που περιέχει. Τα νερά είναι διάφανα και με το γαλαζοπράσινο χρώμα τους θα σας θυμίσουν θάλασσα της Καραϊβικής . Η παραλία  δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι ,τον Ιούλιο και Αύγουστο μάλιστα φτάνουν τους 2500 καθημερινά *****  Το οικολογικό χωριό της Μηλιάς βρίσκεται στα ορεινά έκταση της επαρχίας Κισσάμου . Φτάνοντας στην Μηλιά ο επισκέπτης θα μαγευτεί με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου , καθώς όλα τα σπίτια που ήταν ερείπια από την μεσαιωνική εποχή , αναπαλαιώθηκαν  με μεγάλο κόπο και μεράκι από τους ιδιοκτήτες τους διατηρώντας τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους , τα υλικά των οποίων όπως πέτρα και ξύλο προέρχονται από τον ίδιο τον τόπο δίνοντας έτσι στα σπίτια μια αίσθηση άλλης εποχής. Το ξεχωριστό feeling στο χωριό είναι ότι δεν διαθέτει ρεύμα όχι επειδή δεν μπορεί αλλά επειδή δεν χρειάζεται , το θέμα της θέρμανσης και της σίτισης έχει λυθεί  με τζάκια και ξυλόσομπες *****  Η Χώρα των Σφακίων  με μόλις 200 κατοίκους είναι ένα τόπος άνυδρος με μια άγρια ομορφιά , οι κάτοικοι του ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία και ελάχιστα με τον τουρισμό , το λιμάνι της είναι κομβικής σημασίας γιατί εξυπηρετεί τα πλοία της γραμμής για Αγία Ρούμελη, το γραφικό Λουτρό, το νησί της Γαύδου, την Παλαιόχωρα και την Σούγια . Ιστορικά τα Σφακιά υπήρξαν η γενέτειρα του του θρυλικού επαναστάτη Δασκαλογιάννη που ξεσήκωσε τη περιοχή  εναντίον των Τούρκων και ενέπνευσε τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη *****  Λίγο έξω από τα Σφακιά βρίσκεται το βενετσιάνικο  Φραγκοκάστελλο που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση .Σύμφωνα με τον θρύλο των Δροσουλιτών, των Κρητικών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά των Τούρκων , οι σκιές τους «εμφανίζονται» τον Μάϊο  και στοιχειώνουν το φρούριο ως σήμερα . 

                                            ***********

Για την Κρητική κουζίνα  έχω γράψει επανειλημμένως τη γνώμη μου στο blog των γεύσεων που διατηρώ , όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να ρίξει μια ματιά στα παρακάτω link που δημοσιεύω  : 

http://newharpas.blogspot.com/2019/10/blog-post_30.html

http://newharpas.blogspot.com/2013/09/blog-post.html

«Να ξέρετε φίλοι μου πως το κρητικό φαγητό είναι τόσο απλό ,δεν υπάρχουν συνταγές ή κανόνες , παρά μόνο οικογενειακές παραδόσεις. Όσο για τις πρώτες ύλες είναι αδιαμφησβήτητα οι καλύτερες»

 






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου