Welcome to my blog

Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Πρίνος : Ευωδιές του βουνού και της θάλασσας , φυσική ομορφιά και απαράμιλλες πευκώδεις εκτάσεις

Ο Πρίνος  είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Θάσου, οριοθετείτε παραλιακά από τη Σκάλα Πρίνου, το Δασύλλιο , τις Καλύβες και τα ορεινότερα χωριά Μεγάλο και Μικρό Καζαβίτι (Μεγάλος και Μικρός Πρίνος αντίστοιχα). Οι κάτοικοι του χωριού  εκτός από τον τουρισμό, ασχολούνται με τη γεωργία και την αλιεία. Στο Δασύλλιο του Πρίνου η εικόνα είναι μαγική , τα πεύκα οι κισσοί και τα πουρνάρια στεφανώνουν τη παραλία δημιουργώντας έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής. Στα πέριξ του δασυλλίου θα βρείτε ξενοδοχειακές μονάδες , ενοικιαζόμενα δωμάτια , αναψυκτήρια , ταβέρνες και το δημοτικό  κάμπινγκ . Η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Δασυλλίου έχει έκταση περίπου 2,5 χλμ , είναι αμμώδης, γαλαζοπράσινη και ρηχή . Στον Πρίνο εδρεύει  ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός παραγωγής και συσκευασίας ελαιολάδου , στα βιολογικά ελαιοτριβεία του παράγεται το γνωστό ελαιόλαδο με την ονομασία “Καρδιόφιλο”, που έγινε γνωστό χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες. 

Το Καρνάγιο :  του κ Δημήτρη στη Σκάλα Πρίνου είναι ένα από τα ελάχιστα πλέον εναπομείναντα στην Ελλάδα. Σ’ αυτό το μέρος του νησιού κυριαρχεί η παράδοση στα ξύλινα αλιευτικά σκάφη, στην ξυλοναυπηγική τέχνη που αποτελεί συστατικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού . Μικρά και μεγάλα πλοία τραβηγμένα στην στεριά δέχονται τις περιποιήσεις των έμπειρων καραβομαραγκών, για να επιστρέψουν ασφαλή και γερά στην αγκαλιά της θάλασσας.

Το μουσείο Ελιάς και Ελαιόλαδου  : βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Πρίνου και είναι ένα έργο ζωής του συνταξιούχου καρδιολόγου Αργύρη Τυρολόγου . Στο Μουσείο αυτό οι επισκέπτες θαυμάζουν όχι μόνο την μεγάλη συλλογή εργαλείων και αντικειμένων σχετικά με τον τρόπο έκθλιψης του ελαιoκάρπου και παραγωγής του λαδιού μέσα στους αιώνες, αλλά και πλούσια έκθεση φωτογραφιών . Μέσα από το μουσείο και από τα διπλανά παράθυρα ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει και το χώρο του ελαιοτριβείου , την γραμμή παραγωγής , τις δεξαμενές αποθήκευσης και τις γραμμές συσκευασίας .

Τα Καζαβίτια :  Αφήνουμε  τον παραθαλάσσιο  Πρίνο και ακολουθούμε τον φιδίσιο δρόμο για να «σκαρφαλώσουμε»  στο καταπράσινο  ορεινό χωριό του μεγάλου Πρίνου που ονομάζεται και μεγάλο Καζαβίτι ( το όνομα σύμφωνα με τους ντόπιους προέρχεται από τις λατινικές λέξεις casa = σπίτι και vitus = κρασί ) άρα λοιπόν θα φτάσετε στο σπίτι του κρασιού !!! Το Καζαβίτι στην αρχαιότητα είχε πολλούς αμπελώνες στις πλαγιές του , τα αμέτρητα πατητήρια που υπήρχαν στη περιοχή  έφτιαχναν τον Μέλανα Θασίτικο οίνο που είχε το χρώμα του αίματος και τα εξαίσια αρώματα του μήλου και της φράουλας . Δίπλα στον Μεγάλο Πρίνο και σε απόσταση 500 μέτρων βρίσκεται ο Μικρός Πρίνος . Γραφικά πλινθόκτιστα σπίτια σκαρφαλωμένα πάνω στους καταπράσινους λόφους ξεπροβάλουν μέσα από την οργιώδη βλάστηση που δημιουργούν πλατάνια, κυπαρίσσια, πρίνοι και σκίνα.

Τα ζυμαρικά  του  Πρίνου :   Το  2018 ο Κώστας Κυρίτσογλου και η Μάϊρα Δάγλα  δημιούργησαν το εργαστήριο παραγωγής ζυμαρικών «Σαν Άλλοτε-Παραδοσιακά Ζυμαρικά Θάσου» στο Πρίνο . Τα παιδιά με σταθερά βήματα , απεριόριστη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν  και με σύμμαχο τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες , έφτιαξαν τα παραδοσιακά ζυμαρικά Θάσου «Σαν Άλλοτε» χωρίς χρωστικές ουσίες και συντηρητικά . Μπαίνοντας στο εργαστήριο η καθαριότητα που επικρατεί είναι «χειρουργική» , στην ατμόσφαιρα διάχυτες μυρωδιές και αρώματα από αλλοτινές εποχές , αλεύρι από φρεσκοαλεσμένο σιτάρι , φρέσκα χωριάτικα αυγά , κατσικίσιο γάλα, πρόβειο γιαούρτι , σιμιγδάλι και βότανα μαζεμένα από τις πλαγιές του Υψάριου  . 

Τα Θασίτικα φλυμάρια :  Στους παραδοσιακούς γιουφκάδες (φλυμάρια στην θασίτικη ντοπιολαλιά) που φτιάχνουν τα παιδιά στη βιοτεχνία τους βάζουν φρέσκο αγελαδινό γάλα και τρία ολόκληρα χωριάτικα αυγά ανά κιλό . Σε περίπτωση που θα χρειαστεί  να προσθέσουν περισσότερη υγρασία στο ζυμάρι δεν βάζουν ποτέ νερό αλλά συμπληρώνουν με φρέσκο γάλα , κι αυτό είναι που δίνει ποιοτικό όγκο στα ζυμαρικά τους και κάνει τη διαφορά .

Beach Bar “Natura”  :   Φτάνοντας στο όμορφο δασύλλιο του Πρίνου  και αφού περπατήσετε 500 μέτρα θα συναντήσετε το beach bar “Natura” στη Σκάλα Πρίνου . Ο ιδιοκτήτης του  Γιάννης  Κυριατζίδης δημιούργησε ένα trendy και χαλαρωτικό χώρο που τον περιβάλλει η φύση και η καταγάλανη θάλασσα . Η οργανωμένη παραλία έχει λίγες ξαπλώστρες για να μην υπάρχει συνωστισμός και απεριόριστη θέα για το πιο ειδυλλιακό  ηλιοβασίλεμα με φόντο τον κόλπο της Καβάλας και την οροσειρά του Χρυσοφόρου όρους Παγγαίου . Τι θα χρειαστείτε για να περάσετε μια  καλοκαιρινή χαλαρή siesta ……καναπέδες, αιώρες , κλασσικά και  ευρηματικά κοκτέιλ, προσεγμένα σνακ , φρέσκες σαλάτες, μεσογειακή κουζίνα , κολασμένα burgers και burritos ποιοτικές μπύρες (έχει την αποκλειστικότητα της Σερραϊκής ζυθοποιίας Voreia) , live performances και DJ sets που εναλλάσσονται κάθε μήνα και βεβαίως απέραντο δωρεάν πάρκινγκ . Για να απογειώσετε τη fine drinking εμπειρία σας στο “Natura” σας προτείνω να επιλέξετε μια  τροπική Caipirinha για να σας ανεβάσει το κέφι κατακόρυφα , μια δόση κασάσα το εθνικό ποτό της Βραζιλίας , προσθήκη σκούρης ζάχαρης και φρεσκοστυμμένο δροσερό χυμό lime . Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε στο all day Beach Bar “Natura” και με τις  ξαπλώστρες να είναι δωρεάν

Παραλίες :  Ξεχωρίζει η ατελείωτη παραλία της Σκάλας Πρίνου που έχει βραβευτεί με μπλε σημαία , είναι οργανωμένη σε κάποια σημεία της με beach bar , διαθέτει ρηχά καθαρά νερά και λευκή αμμουδιά.

Ένας Γερμανός στο Καζαβίτι  :  Η περιοχή αυτή ήταν κάποτε ονομαστή για την ποιότητα των κρασιών της , ο Μέλας Θασίτικος οίνος όπως ονομαζόταν σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς ξεχώριζε για το  εξαίσιο άρωμα του . Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα  υπήρχε αδιάλειπτη αμπελουργική δραστηριότητα στο νησί , από την δεκαετία του ’60 όμως τα αμπέλια αφέθηκαν στη τύχη τους και στην ασθένεια της φυλλοξήρας . Ήρθε λοιπόν στα χρόνια της κρίσης στο Καζαβίτι  ως σύγχρονος Οδυσσέας ο οινολόγος Αλεξάντερ Χιρ (από τη Λειψία της Γερμανίας) για να αναβιώσει τις ξεχασμένες αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών και να φτιάξει το δικό του κρασί διαβάζοντας πρώτα το ένδοξο παρελθόν του νησιού . Ο Αλέξης (όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι) εργάστηκε για πολλά χρόνια ως οινολόγος σε διάφορα οινοποιεία της Γερμανία (Rheingau και Wiesbaden) όπου παρήγαγε σύνθετα κρασιά από φαινομενικά απλές ποικιλίες : Müller-Thurgau και Portuger. Παράλληλα όμως είναι και οινολογικός σύμβουλος σε πολλά οινοποιεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αλεξάντερ Χήρ έφτιαξε μια θαυμαστή μικροκαλλιέργεια στο Καζαβίτι  αναβιώνοντας  παλιές , σχεδόν εξαφανισμένες ποικιλίες σταφυλιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ακολουθώντας τις τεχνικές παραγωγής με τα τότε δεδομένα της αρχαίας εποχής ( με τα κιούπια τα οποία πριν γεμίσει με κρασί τα πλένει στη θάλασσα ). Διάλεξε το Καζαβίτι γιατί πιστεύει πως η περιοχή αυτή διαθέτει τα καθαρότερα και πιο κατάλληλα εδάφη για την παραγωγή κρασιού.

Έγραψε η “Welt” για τον Χέρμαν Χιρ  

H γερμανική εφημερίδα Welt αναφέρεται σε ένα αλλιώτικο θέμα από την Ελλάδα:  «Ψηλά βουνά, παρθένες παραλίες και αυθεντικά χωριά. Η Θάσος είναι ένα ιδανικό νησί. Ακόμα και στην αρχαιότητα, οι Έλληνες αγαπούσαν το νησί, λόγω του κρασιού που ωριμάζει στη θάλασσα. Ένας Γερμανός αναβίωσε την παλιά παράδοση». Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα του Γερμανού αρχαιολόγου και αμπελουργού Αλεξάντερ Χιρ, ο οποίος για πέντε μήνες βύθισε σταφύλια που είχε αποθηκεύσει σε κιούπια σε βάθος έντεκα μέτρων στη θάλασσα με στόχο να ωριμάσουν. Η εφημερίδα γράφει: «Πριν από 2000 χρόνια, αυτή η ειδική μορφή ωρίμανσης σταφυλιών ήταν κοινή στα ελληνικά νησιά. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου αναφέρεται σε αρχαία κείμενα, ότι ξηρά σταφύλια ήταν συχνά διαποτισμένα με θαλασσινό νερό.  Ο Γερμανός αρχαιολόγος και οινοποιός αποφάσισε να το δοκιμάσει. Μετά τη συγκομιδή βύθισε ώριμα συχνά ζαρωμένα σταφύλια στη θάλασσα, ώστε να μαλακώσουν στο αλμυρό περιβάλλον και τα ένζυμα του σταφυλιού να αρχίσουν να δουλεύουν» (Πηγή:DW)

Φαγητό :  Στο snack bar του Μαγκαφίνη (τηλ: 25930/71113) θα δοκιμάσετε τα νοστιμότερα σουτζουκάκια φτιαγμένα από τα χεράκια της μητέρας του ****  Στο beach barNatura” ( τηλ: 6948510043)   σας προτείνουμε το καλοφτιαγμένο και σέρτικο μπέργκερ ****  Στην ταβέρνα του Συρόπουλου (στον δρόμο από τον Πρίνο για το Καζαβίτι) θα βρείτε καλοψημένα κρεατικά και τα σαββατοκύριακα κατσικάκι γεμιστό σύμφωνα με μια θασίτικη συνταγή ****  
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου