Welcome to my blog

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Τα ιαματικά λουτρά του Σιδηροκάστρου

Info :  Αρχές του ’70 ήταν θυμάμαι που πρωτοάκουσα από τον παππού Στάθη για τα ιαματικά λουτρά του Σιδηροκάστρου . Έπαιρνε κάθε χρόνο τη γιαγιά Χριστίνα και πηγαίναν για δυο εβδομάδες να κάνουν τα λουτρά τους , μια συνήθεια την οποία τήρησαν απαρέγκλιτα για  πολλές δεκαετίες . Οι πηγές του Σιδηροκάστρου υπάρχουν από τα βυζαντινά χρόνια , επί οθωμανικής αυτοκρατορίας  ο γνωστός περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί στα μέσα του 16ου αιώνα πέρασε από την περιοχή και αναφέρεται στην ύπαρξη των λουτρών . Οι παλιές εγκαταστάσεις όμως καταστράφηκαν από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες που έσπειραν την καταστροφή και τον θάνατο στη περιοχή των Σερρών και της Δράμας . Σήμερα τα ιαματικά Λουτρά βρίσκονται σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά, από όπου ο επισκέπτης αγναντεύει το όρος Μπέλες και τον ποταμό Στρυμόνα. 

Οι  εγκαταστάσεις :  Στο υδροθεραπευτήριο των λουτρών λειτουργεί ένα βυζαντινό χαμάμ, τρεις πισίνες υδρομασάζ , δώδεκα ατομικές μπανιέρες, ενώ ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνονται αρωματοθεραπεία , σοκολατοθεραπεία και πηλοθεραπεία. Η θερμοκρασία του νερού στις εγκαταστάσεις φτάνει τους 40-42ο C.

Θεραπευτικές ενδείξεις :  Ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, νευραλγίες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις των αρθρώσεων, γυναικολογικές παθήσεις. Το νερό όμως ενδείκνυται και για ποσιθεραπεία για παθήσεις του ύπατος , των νεφρών, της χολής , του πεπτικού , του κυκλοφορικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Tips :  Τα ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου (απέχουν επτά χιλιόμετρα από την ομώνυμη πόλη) παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ λειτουργεί  ξενοδοχείο , μίνι μάρκετ και εστιατόριο , τηλ: 2323022422 .

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου