Welcome to my blog

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Λισαβώνα : Στη πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων και εξερευνητών

INFO: Λισσαβόνα η πόλη των εξερευνητών και των θαλασσοπόρων. Χτισμένη στην δεξιά όχθη του ποταμού Tάγου, με διέξοδο στον Ατλαντικό Ωκεανό, απλώνεται αμφιθεατρικά στις πλαγιές των λόφων. Tα γραφικά δρομάκια, το τραμ κι οι προσόψεις των κτιρίων που ατενίζουν τη θάλασσα της δίνουν ένα ύφος ονειροπόλο. Κάθε γωνιά της και μια νέα αποκάλυψη. Η ιστορία της είναι παντού. Στημένη σε αγάλματα (με πρώτο και καλύτερο του δικτάτορα Μαρκές ντε Πομπάλ) και σε κοσμικές λεωφόρους, όπως η Ντα Λιμπερντάντε που οδηγεί στη Μπάϊξα, όπου βρίσκονται το εντυπωσιακό Τεάτρο Σάο Κάρλος, η Κατεντράλ και η εκκλησία Σάο Ρόκε, κτίσμα του 16ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε μουσείο, με θαυμάσια μάρμαρα Καράρας, ασημένιες κορνίζες και ανάγλυφα από πορφυρίτη . 
 
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : ****Η γοητευτική συνοικία Αλφάμα ζωντανεύει το μεσημέρι και νωρίς το βράδυ όταν οι κάτοικοι βγαίνουν στα κατώφλια τους και οι μικρές ταβέρνες γεμίζουν. Εδώ ζουν πολλοί Αφρικανοί μετανάστες και σε πολλά μέρη παίζουν μουσική από την Μοζαμβίκη και τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου . Μια βόλτα στον λαβύρινθο των στενών δρόμων θα σας αποκαλύψει γραφικές γωνιές, παλιές εκκλησίες, ,αλλά και πανοραμική θεά από τις πολυάριθμες ταράτσες όπως αυτή του Μιραντόουρου ντε Σάντα Λουζία **** 
 
**** Η περιοχή της Μπάϊξα που αναδομήθηκε εξ ολόκληρου από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1755 αποτελεί ένα από τα πρώτα πολεοδομικά σχεδιασμένα μέρη της Ευρώπης ****Στο Μπελέμ θα δούμε τον «Τορε ντε Μπελέμ» το σύμβολο της ναυτικής ισχύος της Πορτογαλίας ( που ήταν ένας φάρος για τους ναυτικούς που επέστρεφαν από τις Ινδίες και το Νέο Κόσμο ) , και το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών που χτίσθηκε τον 16ο αιώνα και φέρει πολλά στοιχεία του ιδιόρρυθμου πορτογαλικού αρχιτεκτονικού ρυθμού μανουελίνο 
 
***** Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι αναμφισβήτητα η κρεμαστή γέφυρα «25 Απριλίου» η μεγαλύτερη της Ευρώπης με μήκος 2,3 χμ, το τεράστιο άγαλμα του Χριστού, ύψους 28 μέτρων, αντίγραφο του αντίστοιχου στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, η πλατεία Εμπορίου, το τεράστιο εξωτερικό ασανσέρ που κατασκεύασε ο γνωστός μηχανικός ΄Αϊφελ τον περασμένο αιώνα από σφυρήλατο σίδερο και το διακόσμησε εξωτερικά με κομψό φιλιγκράν συνδέει την Μπάϊξα με το Μπάιρου Άλτου( την Άνω Συνοικία) , το φανταστικό μουσείο με τις άμαξες, και το ναυτικό μουσείο.

 FADO :  Όλη την ιστορία της χώρας περιγράφει το παραδοσιακό τραγούδι της Πορτογαλίας το «φάντο» με τις αργές αλλά γεμάτες συναίσθημα μπαλάντες. Με συνοδεία κιθάρας και βιόλας, που ακούγεται από τα ανοιχτά παράθυρα σε σοκάκια και σε γραφικές ταβέρνες της πάνω πόλης, άλλα μιλούν για το χαμένο έρωτα κι άλλα θρηνούν το ναυτικό που δε γύρισε. Οι τραγουδιστές του φάντο στην Πορτογαλία είναι πιο διάσημοι και από τους αστέρες της σύγχρονης ροκ μουσικής σκηνής . Η μεγαλύτερη ιέρεια των φάντο και αυτή που τα έκανε γνωστά σε όλο τον κόσμο ήταν η αδικοχαμένη Αμάλια Ροντρίγκεζ .







                          
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου