Welcome to my blog

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αλυκή-Θάσου: Απο τις ομορφότερες γωνιές του νησιού

Από τα βάθη των αιώνων και συγκεκριμένα από τον 7Ο αιώνα π.χ  ξεπροβάλλει η Αλυκή της Θάσου. Πρόκειται  ίσως για την ομορφότερη  γωνία του νησιού η οποία έζησε μεγάλες δόξες στην αρχαιότητα, γεγονός που συμπεραίνει κανείς από τα μνημεία που διασώθηκαν, όπως το λατομείο μαρμάρων, οι σπηλιές που χρησιμοποιούσαν σαν τόπο λατρείας, και  τον  Ιερό Βράχο .  Στην άκρη της βραχονησίδας, τα αρχαία λατομεία τα οποία χρησιμοποιούνταν εντατικά στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπάρχουν ακόμα. Εκεί το μάρμαρο κοβόταν και το φορτώναν στα πλοία από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα τεράστιοι όγκοι πετρών είναι ακόμη ορατοί στο βυθό της θάλασσας. Οι δύο κόλποι στην Αλυκή είναι γνωστοί ώς λιμάνια από όπου απόλυτα άσπρο, υψηλής ποιότητας Θασίτικο μάρμαρο εξαγόταν στα αρχαία χρόνια. Στην ανατολική ακτή του βράχου υπήρχε ένα ιερό αφιερωμένο στους θεούς, πιθανόν στον Διόσκουρο, που προστάτευε τα πλοία και τους ναύτες στα ταξίδια τους. Τα ερείπια του ιερού που χρονολογούνται από τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ σώζονται μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση . Σήμερα τα κρυστάλλινα καθαρά νερά και το γαλήνιο περιβάλλον είναι οι λόγοι για τους οποίους όλο και περισσότεροι επισκέπτες συρρέουν σε αυτό το φυσικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς που δεν μπορεί να υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Η Αλυκή θεωρείται από πολλούς  η πιο όμορφη παραλία της Θάσου.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει  ένα ενδιαφέρον «ιστορικό»  μονοπάτι  κατά μήκος των πλευρών της χερσονήσου που οδηγεί γύρω από όλα τα ερείπια και τα μέρη ιστορικής σημαντικότητας και που προσφέρει πολλές καταπληκτικές θέες κατά μήκος του κόλπου. Είναι τέλειο για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν σύντομες πεζοπορίες και μια γεύση από ιστορία.  

 FOOD : *****  Η πιο παλιά ταβέρνα της περιοχής η  «Αρχόντισσα»  από το 1984 έχει καταφέρει να συνδυάσει το καλό φαγητό με ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Εκτός από τα φρέσκα ψάρια που ψαρεύουνε  οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ,ο επισκέπτης  αξίζει να δοκιμάσει τα μαγειρευτά  φαγητά  που ψήνονται σε παραδοσιακό πετρόχτιστο φούρνο με ξύλα . ****** Ο «Γλάρος» προσφέρει  απλόχερα  στο κόσμο φιλόξενη ατμόσφαιρα,  διαλεκτή κουζίνα ,και σπιτικούς , χειροποίητους μεζέδες. ******Η  « Ωραία Αλυκή »  δίπλα στο κύμα όπου η κ Ρούλα προσφέρει εξαιρετικούς μεζέδες όπως λιαστό χταπόδι ,και πεντανόστιμους κεφτέδες που τους  παρασκευάζει  με μια παραδοσιακή συνταγή.*****  Τέλος η ταβέρνα του «Λεωνίδα»  προσφέρει εκλεκτές γαστριμαργικές απολαύσεις στον επισκέπτη.******

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ : Υπάρχουν δυο καθημερινές πτήσεις  που συνδέουν την Αθήνα με την Καβάλα  . Από το λιμάνι της Καβάλας  με το  πλοίο της γραμμής θα φτάσετε  στο Πρίνο της Θάσου , υπάρχει βέβαια  και το πορθμείο  της  Κεραμωτής όπου η  διαδρομή είναι πιο σύντομη αφού  φτάνεις στο νησί σε μισή ώρα .








 








1 σχόλιο:

  1. tha sou po kati agapite eystathie ..exo paei sto nisi polles polles fores alla to sigkekrimeno meros den moy apotipothei pote toso omorfa k romantika opos mou to feres sta matia mou me tis fotografies pou travikses ! den mporo apo to na s'eyxaristiso stathi !
    synexise na mas taksideyeis me ton tropo pou to kaneis !

    ΑπάντησηΔιαγραφή