Welcome to my blog

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η γοητευτική Πράγα

ΚΑΤ' ΑΡΧΑΣ : Πράγα, η εντυπωσιακή και γοητευτική πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας, η Μητέρα των Πόλεων την οποία θαυμάζουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο για την ομορφιά και τα μνημεία της. Η κοιλάδα της, την οποία διασχίζει ο Μολδάβας, το σύμπλεγμα των ιστορικών κτιρίων και η πλατεία της παλιάς Πόλης, το περίφημο Κάστρο της καθώς και τα χρυσά της κωδωνοστάσια, αξίζουν σίγουρα μία επίσκεψη. Μπορείτε να περιπλανηθείτε σε δρόμους όπου υπάρχουν ακόμη φανάρια γκαζιού σε διάφορα μαγαζάκια, να επισκεφθείτε τα πολλά της μουσεία και να θαυμάσετε τα άφθονα αρχιτεκτονικά της κτίρια και τις επιβλητικές εκκλησίες της .Η σημερινή Πράγα, η πόλη ενός ελεύθερου κράτους, είναι ένα ανοιχτό βιβλίο της ιστορίας του έθνους και των ηπείρων, η οποία γενναιόδωρα προσφέρει τις ομορφιές της, τους πολιτιστικούς θησαυρούς, την αξιόλογη μουσική της παράδοση και τις ιστορικές της μαρτυρίες σε αυτούς που θέλουν να τα γνωρίσουν.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : Ένας περίπατος στο κέντρο της πόλης, και όχι μόνο εκεί, είναι μια γαλήνια περιπλάνηση από εποχή σε εποχή και από τον έναν στον άλλον αρχιτεκτονικό ρυθμό. Τις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες γοτθικού ρυθμού, διαδέχεται το μπαρόκ, αλλά και η αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα με το Αρτ Νουβώ και το νεοκλασικισμό. Ο Μολδάβας μοιάζει σαν να χωρίζει την παλιά από την καινούργια πόλη. Στην άλλη πλευρά της γέφυρας του Καρόλου, μιας από τις πολλές που ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης και αποτελούν από μόνες στους, ιστορικά μνημεία. Στην καστροπολιτεία η περιήγηση μπορεί να διαρκέσει και ώρες. Ξεκινώντας από το παλάτι των Αψβούργων, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, γοτθικού ρυθμού, τη μεσαιωνική πόλη με τα μικρά σπιτάκια, αληθινά λιλιπούτεια στολίδια για την παλιά πόλη, έως και τη Μάλα Στράνα και το χρυσό Καλντερίμι, την παλιά γειτονιά των αλχημιστών του Μεσαίωνα. Θα περιπλανηθείτε και θα φτάσετε στην πλατεία Βάτσλαβ, όπου έγινε η «βελούδινη επανάσταση». Γυρίζοντας στη γέφυρα του Καρόλου θα αφεθείτε για αρκετή ώρα στη μαγεία της «πλανόδιας» τέχνης, με τους διάφορους μουσικούς, τους ζωγράφους, του μαριονετίστες, τους μίμους. Όλοι διαμορφώνουν, ο καθένας με τον τρόπο του, σ' αυτή την πόλη, τη μοναδική της ατμόσφαιρα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Πράγα, αν όχι η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, είναι αναμφίβολα η πιο ατμοσφαιρική. Ακόμη και τα καφέ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά μαγαζιά, συμμετέχουν σε αυτό το μεθυστικό για τις αισθήσεις παιχνίδι, που κάνει κάθε επισκέπτη της πόλης, ακόμη και αυτόν που θα περιπλανηθεί για λίγες μόνο ώρες στα στενά δρομάκια της, στις μεγάλες της πλατείες, στα μονοπάτια του κάστρου της να φύγει παίρνοντας μαζί του μια αίσθηση πληρότητας και εσωτερικής γαλήνης. 

Εκτός των άλλων, η Πράγα είναι και η πόλη της τζαζ. Οι Τσέχοι έχουν μία δική τους μοναδική σχέση με τη μαύρη μουσική και είναι αυτοί που, παίρνοντας έμπνευση από τους αμερικανούς τζαζίστες, ανέπτυξαν ένα δικό τους στυλ εξελίσσοντας την ευρωπαϊκή μουσική, σε πολλά από τα σημερινά μουσικά της ακούσματα. Είναι, ακόμη, η πόλη της μαριονέτας , των ξύλινων παιχνιδιών και φυσικά η πόλη των εικαστικών τεχνών. Και πριν αφήσει κανείς την Πράγα, θα πρέπει να δει, ακόμη, το παλιό μοναστήρι του Λορέτο, με τον «Ήλιο της Πράγας» με τα 6.222 διαμάντια του και το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Νεπομούκ, που το 1393 ρίχτηκε από τη γέφυρα του Καρόλου. Εδώ κάθε ρομαντικός επισκέπτης κάνει την ευχή του, πετώντας ένα νόμισμα στο ποτάμι. Επειδή η Πράγα είναι αληθινά ένα ζωντανό μουσείο, μην την εγκαταλείψετε χωρίς να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο, το Μουσείο Τεχνολογίας, το Μουσείο Φιλοτελισμού, το Εβραϊκό Μουσείο αλλά και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, με πάνω από 60 αριστουργηματικά φτιαγμένες κέρινες φιγούρες από προσωπικότητες της Τσέχικης, αλλά και της παγκόσμιας, Ιστορίας και φυσικά το Μουσείο Μότσαρτ, στη βίλα Μπερτράμκο, με προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου μουσουργού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ακόμη, τα μουσεία μεταφορικών μέσων, παιχνιδιών, μαριονέτας, αλλά και δεκάδες άλλα μουσεία που καλύπτουν όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων .

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : Η εβραϊκή συνοικία της Πράγας υπήρξε από τις σημαντικότερες της Ευρώπης. Σήμερα στο μουσείο και τις συναγωγές της μπορεί κανείς να αναζητήσει τα ίχνη της άλλοτε ισχυρής οικονομικά κοινότητας, ενώ στο κοιμητήριο του 15ου αιώνα ζωντανεύει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της πόλης. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προς την παλιά πόλη, σώζεται άλλωστε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο διασημότερος Τσέχος συγγραφέας, Φράντς Κάφκα. 
                                

FOOD : H Πράγα είναι μια πόλη η οποία έχει παράδοση στην μπύρα η οποία είναι και το εθνικό της ποτό. Επισκεφθείτε μια από τις πολλές μπυραρίες στις οποίες εκτός από εξαιρετική μπύρα θα απολαύσετε και νόστιμο φαγητό. Ονομαστά είναι τα καπνιστά της Τσεχίας, τα οποία μπορείτε να γευθείτε σε όλα τα καλά εστιατόρια. Ακόμη, για ιδιαίτερες γεύσεις, προτιμήστε το φιλέτο στρουθοκαμήλου. Ακόμη, σούπα πατάτας, χορτόσουπα και κάθε είδους ζυμαρικά θα σας αποζημιώσουν για την επιλογή σας. Οι τοπικές σπεσιαλιτέ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε… είναι το Γκούλας – σούπα από κρέας βοδινό με κόκκινη σάλτσα το οποίο συνήθως σερβίρεται με dumplings ( που είναι ψίχα ψωμιού σε διαφορετικέ γεύσεις. Συνοδεύουν συνήθως το κυρίως πιάτο ), το χοιρινό – που θα το βρείτε με διάφορους τρόπους μαγειρεμένο αλλά πάντα νόστιμο, και τέλος η ψητή πάπια. Και για επιδόρπιο σας προτείνουμε ένα υπέροχο στρούντελ με γεύση μήλου που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστο .
 

ΤΣΕΧΙΚΕΣ  ΜΠΥΡΕΣ : Εδώ και πολλούς αιώνες οι Τσέχοι ήταν αυτοί που παρασκεύασαν πρώτη  μπύρα στην Ευρώπη , η Τσέχικη μπύρα θεωρείται δικαίως ως η καλύτερη στο κόσμο για δυο λόγους  για την  ξεχωριστή γεύση της και τα υπέροχα αρώματα της που προέρχονται από προσεκτικά επιλεγμένους  λυκίσκους  που  ευδοκιμούν   στην περιοχή της Βοημίας. Ο κύριος τύπος μπύρας που παράγεται στην Πράγα  είναι ο τύπος lager με κορυφαίες την  Pilsner Urquell  , Budvar (Budweis) ,  βέβαια υπάρχουν κι άλλες δημοφιλείς μάρκες μπύρας  όπως Staropramen, Krusovice , Gambrinus, Kozel . Εκτός από τα μεγάλα ζυθοποιεία  της χώρας υπάρχουν και αρκετά εστιατόρια που έχουν το δικό τους ζυθοποιείο και παράγουν τη δική  τους μπύρα, ένα από αυτά και το πιο διάσημο στη Πράγα είναι το “U Fleku (Kremencova 11, Nové Mesto , Prague) που παράγει  μπύρα από το 15ο αιώνα .

ΑΓΟΡΕΣ : Φεύγοντας από την Πράγα, αγοράστε ως σουβενίρ μια μαριονέτα ή μια ξύλινη κούκλα. Ακόμη θα βρείτε κρύσταλλα Βοημίας, δερμάτινα και υφάσματα, αλλά και οτιδήποτε άλλο ανακαλύψετε ότι αποτελεί προϊόν παραδοσιακής χειροτεχνίας.

 




















     
             




                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου