Welcome to my blog

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στο ονειρικό και μεσαιωνικό Πόρτο

INFO: Το Πόρτο, ή Οπόρτο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας αρκετά εντυπωσιακή και χτισμένη στις δυο όχθες του ποταμού Douro .Πόλη με χρώμα μεσαιωνικό , με πολλά τουριστικά αξιοθέατα ,βαριά και χαριτωμένη συγχρόνως . Οι ωραίοι πλακόστρωτοι δρόμοι του ιστορικού κέντρου με τα παλιά κτίρια και οι χαρακτηριστικά απότομες αλέες που ξεκινούν από τους λόφους και καταλήγουν στις όμορφες αποβάθρες του ποταμού είναι τα στολίδια της πόλης. Από την εποχή που οι Ρωμαίοι έχτισαν εδώ ένα φρούριο το Πόρτο άνθησε χάρη στο εμπόριο . Ταυτόχρονα εδώ κατέληγε μεγάλο μέρος του πλούτου που προερχόταν από τις ανακαλύψεις των Πορτογάλων θαλασσοπόρων . Οι ντόπιοι το αποκαλούν Πόρτου αλλά το κανονικό της όνομα είναι Οπόρτου που σημαίνει «λιμάνι». Αγαπητοί αναγνώστες πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα την «κρασούπολη» της Πορτογαλίας η οποία είναι γεμάτη από αμπελώνες που καλλιεργούνται σε πανέμορφες πεζούλες κατά μήκος του ποταμού . 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : Μπαίνοντας στη πόλη ξεχωρίζει ο Καθεδρικός ναός  που πραγματικά στεφανώνει την άνω πόλη και στη συνέχεια μας οδηγεί στην αναγεννησιακή εκκλησία της Σάντα Κλάρα. Το μάτι του επισκέπτη διακρίνει το επιβλητικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Σάουν Μπέντου που έχει χτισθεί στις αρχές του αιώνα και βρίσκεται δίπλα στην πολύβουη αγορά. Κάτω από τον καθεδρικό ναό βρίσκεται η συνοικία Μπαρέντου που μοιάζει να μην έχει αλλάξει καθόλου από τον μεσαίωνα όταν τα σπίτια με τα μπαλκόνια στριμώχνονταν το ένα δίπλα στο άλλο . 

HIGHLIGHTS : Ο πύργος-ορόσημο του Πόρτου είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Πορτογαλίας κι αν τα 240 σκαλοπάτια του δεν σας κουράζουν ανεβείτε τα και θαυμάστε τη θεά στο ποταμό ,στη θάλασσα και στην κοιλάδα του Douro **** Οι εντυπωσιακές γέφυρες με προεξάρχουσα τη διώροφη σιδερένια γέφυρα Πόντε ντε Ντομ Λουίς που ενώνουν το Πόρτου με τη Βίλα Νόβα ντε Γκάια, περνώντας πάνω από τον ποταμό , σε οδηγούν στις τεράστιες και εξαιρετικά προσεγμένες κάβες , με τις μεγάλες ταμπέλες των φημισμένων κρασιών Πόρτο ****  Στο ποτάμι μπροστά από τις κάβες είναι αραγμένες παραδοσιακές βάρκες (που ονομάζονται ραμπέλους) με γραμμένο στα πλάγια ή στις σημαίες τους το όνομα τους όμοιο με εκείνο της κάβας στην οποία ανήκουν (Σάντεμαν, Φερέιρα, Κάλεμ, Μπούργκες, Μπάρους) .Παλαιοτέρα μετέφεραν βαρέλια κρασιού και σήμερα οι περισσότερες από αυτές για τουριστικούς ή διαφημιστικούς λόγους κάνουν μικρούς ποτάμιους περιπάτους στους τουρίστες συνδυάζοντας παράλληλα και οινικές γευσιγνωσίες ****

 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου