Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ : ΠΟΡΤΟ ή ΟΠΟΡΤΟΥ (στήν τοπική διάλεκτο)
INFO: Το Πόρτο, ή Οπόρτο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας αρκετά εντυπωσιακή και χτισμένη στις δυο όχθες του ποταμού Douro .Πόλη με χρώμα μεσαιωνικό , με πολλά τουριστικά αξιοθέατα ,βαριά και χαριτωμένη συγχρόνως . Οι ωραίοι πλακόστρωτοι δρόμοι του ιστορικού κέντρου με τα παλιά κτίρια και οι χαρακτηριστικά απότομες αλέες που ξεκινούν από τους λόφους και καταλήγουν στις όμορφες αποβάθρες του ποταμού είναι τα στολίδια της πόλης. Από την εποχή που οι Ρωμαίοι έχτισαν εδώ ένα φρούριο το Πόρτο άνθησε χάρη στο εμπόριο . Ταυτόχρονα εδώ κατέληγε μεγάλο μέρος του πλούτου που προερχόταν από τις ανακαλύψεις των Πορτογάλων θαλασσοπόρων . Οι ντόπιοι το αποκαλούν Πόρτου αλλά το κανονικό της όνομα είναι Οπόρτου που σημαίνει «λιμάνι».Αγαπητοί αναγνώστες πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα την «κρασούπολη» της Πορτογαλίας η οποία είναι γεμάτη από αμπελώνες που καλλιεργούνται σε πανέμορφες πεζούλες κατά μήκος του ποταμού .
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : Μπαίνοντας στη πόλη ξεχωρίζει ο Καθεδρικός ναός (Σε) που πραγματικά στεφανώνει την άνω πόλη και στη συνεχεία μας οδηγεί στην αναγεννησιακή εκκλησία της Σάντα Κλάρα. Το μάτι του επισκέπτη διακρίνει το επιβλητικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Σάουν Μπέντου που έχει χτισθεί στις αρχές του αιώνα και βρίσκεται δίπλα στην πολύβουη αγορά. Κάτω από τον καθεδρικό ναό βρίσκεται η συνοικία Μπαρέντου που μοιάζει να μην έχει αλλάξει καθόλου από τον μεσαίωνα όταν τα σπίτια με τα μπαλκόνια στριμώχνονταν το ένα δίπλα στο άλλο και στις ιλιγγιώδεις λοφοπλαγιές σχηματίζοντας ένα λαβύρινθο από σοκάκια. Από τα κορυφαία highlights της πόλης αποτελεί αναμφισβήτητα ο εντυπωσιακός για την αρχιτεκτονική του και για το ύψος του πύργος Τόρε ντος Κλέριγκους . Ο πύργος-ορόσημο του Πόρτου είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Πορτογαλίας κι αν τα 240 σκαλοπάτια του δεν σας κουράζουν ανεβείτε τα και θαυμάστε τη θεά στο ποταμό ,στη θάλασσα και στην κοιλάδα του Douro. Οι εντυπωσιακές γέφυρες με προεξάρχουσα τη διώροφη σιδερένια γέφυρα Πόντε ντε Ντομ Λουίς που ενώνουν το Πόρτου με τη Βίλα Νόβα ντε Γκάια, περνώντας πάνω από τον ποταμό , σε οδηγούν στις τεράστιες και εξαιρετικά προσεγμένες κάβες , με τις μεγάλες ταμπέλες των φημισμένων κρασιών Πόρτο . Η συνοικία Ριμπέιρα είναι ένας λαβύρινθος από στενούς δρόμους και σκεπαστές καμάρες. Πίσω από τις προσόψεις των σπιτιών με τα πλακάκια ή τα παστέλ χρώματα , η εργατική τάξη κερδίζει το ψωμί της ,οι νοικοκυρές απλώνουν τις μπουγάδες τους και κουτσομπολεύουν. Χάρη στα έργα ανακαίνισης που γίνονται σε αυτή τη γειτονιά , έχουν εγκατασταθεί εδώ αρκετά εστιατόρια και κλαμπ . Στο ποτάμι μπροστά από τις κάβες είναι αραγμένες παραδοσιακές βάρκες (που ονομάζονται ραμπέλους) με γραμμένο στα πλάγια ή στις σημαίες τους το όνομα τους όμοιο με εκείνο της κάβας στην οποία ανήκουν (Σάντεμαν, Φερέιρα, Κάλεμ, Μπούργκες, Μπάρους).Παλαιοτέρα μετέφεραν βαρέλια κρασιού και σήμερα οι περισσότερες από αυτές για τουριστικούς ή διαφημιστικούς λόγους κάνουν μικρούς ποτάμιους περιπάτους στους τουρίστες συνδυάζοντας παράλληλα και οινικές γευσιγνωσίες .

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ-ΓΑΛΕΖΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η ανακάλυψη του κρασιού πόρτο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα όταν Βρετανοί έμποροι που ήθελαν να αυξήσουν τις δοσοληψίες του με τους Πορτογάλους ανακάτεψαν το κρασί του Ντούρου με μπράντυ ώστε να μην χαλάσει κατά την μεταφορά .Βρήκαν ότι όσο δυνατότερο και πιο γλυκό ήταν το κρασί τόσο καλύτερη γεύση αποκτούσε .Με τα χρόνια η μέθοδος ωρίμανσης και ανάμειξης βελτιώθηκε. Το εμπόριο του κρασιού πόρτο σήμερα σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται ακόμη σε βρετανικά χέρια. . To πόρτο παράγεται στην κοιλάδα τού ποταμού Ντούρο. Η ποιότητα τού εδάφους (βραχώδες, με λιγοστό χώμα - να υπάρχει άραγε σχέση με την ονομασία τού ποταμού Duro = σκληρό στα λατινικά) δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κόκκινο σταφύλι τής περιοχής. Η ζύμωση τού μούστου, σε κάποιο στάδιο διακόπτεται με την προσθήκη αποστάγματος από πόρτο προηγούμενης χρονιάς, σε αναλογία 5 προς 1 (ένα μέρος αποστάγματος σε πέντε μέρη φετινό κρασί). Το κρασί παλαιώνετε σε βαρέλια αλλά και σε φιάλες τουλάχιστον για δύο χρόνια. Γίνεται επίσης ανάμιξη διαφόρων πόρτο. Το κρασί μετά την ζύμωσή του δεν παλαιώνετε στον τόπο παραγωγής αλλά στην παραθαλάσσια περιοχή τού Οπόρτο, γιατί η εμπειρία λέει ότι εκεί η παλαίωση δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν και η ποικιλία αμπέλου που δίνει το κρασί είναι κόκκινη -βγαίνει σε μικρότερες ποσότητες - πόρτο και από άσπρα σταφύλια.
ΕΙΔΗ ΠΟΡΤΟ : Το κλασσικό Πόρτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, ενώ το ροζέ είναι πιο ελαφρύ στη γεύση από τα κόκκινο . Κατά την παραμονή μας μετρήσαμε τρία είδη Πόρτο , το Porto Full ένα σχετικά "νεαρό" πόρτο με βαθύ κόκκινο χρώμα ,το Porto Ruby με τέσσερα χρόνια παλαίωσης επισης Κόκκινο, και το Porto Tawny ένα πολύ παλιό ροζέ κρασί .
ΑΓΟΡΑ: Στην οδό Σάντα Κατερίνα στην εμπορική καρδιά του Πόρτου μπορείτε να χαζέψετε και να ψωνίσετε από ρούχα μέχρι κοσμήματα σε πολύ λογικές τιμές , εμείς θα σας προτείναμε να καθίσετε οπωσδήποτε στο ιστορικό «Cafe Majestic» για να απολαύσετε μια παγωμένη μπύρα η ένα ζεστό εσπρέσσο σε ένα κομψά μαγαζί με βαριά αλλά εξαιρετικά καλοσυντηρημένη επίπλωση και καθόλου καταθλιπτική ατμόσφαιρα. Και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα κρασί από το Πόρτου ,εμένα προσωπικά με κέρδισε το «Κάλεμ» με την βελούδινη γεύση του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου