Welcome to my blog

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ταλίν : Το διαμάντι της Βαλτικής


Tο μεσαιωνικό «μια φορά κι έναν καιρό» Tαλίν βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με την Αγια Πετρούπολη και έτσι πέρα από ένα κοινό παρελθόν μοιράζονται και το μοναδικό φαινόμενο των Λευκών Νυχτών. Tο καλοκαίρι η νύχτα γίνεται μέρα, ενώ το χειμώνα η μέρα είναι μικρή και σκοτεινή. Το ιστορικό κέντρο του Ταλίν φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου Γερμανού αρχιτέκτονα Κάρλ Λούντβιχ Ένγκελς, ο οποίος αφού μαθήτευσε στο μέγα Ραστρέλι (τον αρχιτέκτονα που διαμόρφωσε την Αγία Πετρούπολη) εφάρμοσε τις τεχνικές του και ξεδίπλωσε τις αρετές του δίνοντας σάρκα και οστά στην υπόσταση του Ταλίν. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και η πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι σίγουρα μια πόλη με «χαρακτήρα» που γοητεύει τον επισκέπτη. Λιθόστρωτα δρομάκια ,κεραμιδένιες στέγες ,κρυμμένες αυλές , λουθηρανικοί πύργοι και ορθόδοξες εκκλησίες με περίτεχνους τρούλους , φτιάχνουν ένα ιδανικό σκηνικό περιπάτου, στην παλιά περιτειχισμένη πόλη(που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκοσμίας κληρονομιάς της Ουνέσκο). Kαμιά άλλη χώρα του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ» δεν συνήλθε τόσο γρήγορα και τόσο ομαλά από την ομολογουμένως δύσκολη μεταβατική περίοδο αλλαγής καθεστώτος. H Eσθονία πήρε νωρίς το μήνυμα και τα έδωσε όλα στον τουρισμό.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : *** Η παλιά πόλη χωρίζεται σε δυο γειτονιές ,την Ann Linn , το παλιό εμπορικό κέντρο που είναι γεμάτο εκκλησίες ,μεσαιωνικά σπίτια, cosy bars , και ζαχαροπλαστεία, και την Toompea την παλιά αριστοκρατική συνοικία όπου δεσπόζει η περίτεχνη ρωσική μητρόπολη Alexandr Nevsky ένα πραγματικό κομψοτέχνημα του 19ου αιώνα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κάστρο *** Όπως θα ανεβαίνετε προς την Toompea (Τομπέα) που σύμφωνα με τον τοπικό μύθο είναι ο τύμβος του Κάλεβ του πρώτου ηρωικού ηγέτη των Εσθονών , και είναι χτισμένος από την γυναίκα του Λίντα , αντικρίζετε ακόμη και σήμερα την βαριά πόρτα που έκλεινε κάθε βράδυ χωρίζοντας τις δυο γειτονιές . Την εποχή εκείνη λοιπόν η Άνω πόλη (Τομπέα ) αποτελούσε αποκλειστικότητα των φεουδαρχών ευγενών και του επίσκοπου, οι οποίοι κοιτούσαν αφ’ υψηλού τους εμπόρους και τα κατώτερα όντα της Κάτω πόλης. Από την κορυφή του λόφου θα απολαύσετε την πανοραμική θέα – κάτοψη της πόλης με τους πύργους και την πλατεία Δημαρχείου – κλασσικό meeting point για μπύρα. *** Το Ταλίν έχει δεκάδες ιστορικά κτίρια και μουσεία. Το πιο ενδιαφέρον είναι το Μουσείο της Πόλης σε ένα ανακαινισμένο σπίτι του 14ου αιώνα όπου η ιστορια του Ταλίν ξεδιπλώνεται μέσα από ένα ασυνήθιστο μείγμα εκθεμάτων: από μεσαιωνικά όργανα βασανιστηρίων μέχρι ελαιογραφίες που απεικονίζουν Ρώσους αυτοκράτορες .*** Όσο κι αν σας έχει μαγέψει η παλιά πόλη αξίζει να επισκεφθείτε το παλάτι Kadriorg το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο . Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα τσαρικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα που είχε χτιστεί για τον Μεγάλο Πέτρο και περιστοιχίζεται από ένα υπέροχο κήπο με κερασιές και σιντριβάνια. ***

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Έντονα μεσαιωνικό χαρακτήρα έχουν και οι εσθονικές πόλεις Τράτου και Νάρβα . Την ίδια στιγμή τα νησιά που βρίσκονται στη δυτική ακτή της χώρας και αποτελούν τον πλέον δημοφιλή προορισμό Εσθονών και ξένων τουριστών, έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενοι οικισμοί από την Ουνέσκο . Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη, στις 21 Ιουνίου (γιορτή θερινού ηλιοστασίου) είναι από τις σημαντικότερες γιορτές της Εσθονίας. Τη νύχτα αυτή που το σκοτάδι διαρκεί μόνο λίγες ώρες, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου