Welcome to my blog

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι της Μυτιλήνης

 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους βρίσκεται στο Σίγρι της δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς το οποίο έχει ανακηρυχθεί από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Τώρα με το νέο οδικό δίκτυο που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα , η απόσταση των 90 χιλιομέτρων από την χώρα της Μυτιλήνης  φαντάζει "παιχνιδάκι" , σε μια ώρα φτάνεις πλέον στο Σίγρι εκεί που ήθελες κοντά στις δυο ώρες. Ιδρύθηκε το 1994 και αποτελεί κοινωφελές νομικό πρόσωπο , εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, σκοπός του είναι η μελέτη, έρευνα, ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Το Μουσείο συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, με επιστημονικούς φορείς, Μουσεία, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση αυτό που μου είπε ο υπάλληλος κατά τη διάρκεια της ξενάγησης , η Μυτιλήνη πριν από  20 εκατομμύρια χρόνια υπήρξε ολόκληρη ήπειρος που το μέγεθος της έφτανε μέχρι τη Κρήτη. Η επίσκεψη στο Μουσείο αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία και ειλικρινά εντυπωσιάζει η πληθώρα των απολιθωμένων κορμών που εκτίθενται στον προαύλιο και τον εσωτερικό του χώρο.  

Τι θα δείτε :  Ο πρώτος εκθεσιακός χώρος του Μουσείου είναι αφιερωμένος στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και την εξέλιξη των φυτών. Μέσα από σπάνια απολιθώματα προβάλλεται η εξέλιξη των φυτών στη γη και η χλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους. Στην αίθουσα εξέλιξης του Αιγαίου μέσα από εντυπωσιακές μακέτες προβάλλονται τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια!!!

Τα πάρκα :  Λειτουργούν και τα δυο υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και της Πλάκας. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκτός από τα μοναδικά απολιθωμένα δένδρα που απολιθώθηκαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια αποτελούν και εξαιρετικό βιότοπο ορχεοειδών και ορνιθοπανίδας.

Η νησίδα Νησιώπη :  βρίσκεται απέναντι από το Κόλπο του Σιγρίου ,το θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης είναι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο. Θα φτάσετε μέχρι εκεί με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα για  να περιηγηθείτε στις θέσεις των απολιθωμάτων που συναντώνται τόσο στις παράκτιες ζώνες όσο και στο θαλάσσιο πυθμένα αλλά και μοναδικής ομορφιάς θαλασσινά τοπία που γέννησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα και σμίλεψαν με το πέρασμα των χρόνων τα κύματα του Αιγαίου, μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου. Στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε 44 απολιθωματοφόρες θέσεις, οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω περιπατητικών διαδρομών συνολικού μήκους 4 χλμ. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας στις ανασκαφικές θέσεις θα γνωρίσετε εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς καρποφόρων και κωνοφόρων δέντρων, ιστάμενους στη φυσική τους θέση αλλά και κατακείμενους θαμμένους μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας, απολιθωμένα ριζικά συστήματα δένδρων, αποσπασμένα τμήματα κορμών, κλαδιών αλλά και φυλλοφόρους ορίζοντες. Οι επισκέψεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται μετά από κράτηση που θα κάνετε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο τηλέφωνο 22530-54434. Το πλοιάριο αναχωρεί καθημερινά (Δευτέρα ως Κυριακή) από το λιμάνι του Σιγρίου ενώ τα εισιτήρια εκδίδονται στον χώρο του Μουσείου.

Info :  Το εισιτήριο γενικής εισόδου στο μουσείο κοστίζει 5,00 και το οικογενειακό 10 , ώρες λειτουργίας: θερινή περίοδος (1/7 έως 14/09) 08:30-20:00 (15/9 έως 30/09)08:30-19:00, χειμερινή περίοδος (1/10 έως 30/6)09:00-17:00 την Δευτέρα κλειστά , επικοινωνία :  τηλ. 22510-47033.

 















         

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου