Welcome to my blog

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Μυτιλήνη : Οι Ιαματικές πηγές Πολυχνίτου «Ιπποκράτης»

«...η θεραπεία είναι θέμα χρόνου, αλλά μερικές φορές είναι και θέμα ευκαιρίας»

Ιπποκράτης

    Αφού ήπιαμε το πρωινό μας ρόφημα (προτίμησα να δοκιμάσω καϊνάρι) στην Αγιάσο ξεκινήσαμε για το Πολιχνίτος ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου που φημίζεται για τις θερμές πηγές του . Περάσαμε πρώτα από το Λισβόρι όπου παράγεται ο καλύτερος γλυκάνισος της Ελλάδας , ενός αρωματικού φυτού που οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ούζου. Οι Θερμές Πηγές Πολιχνίτου είναι από τις θερμότερες στην Ευρώπη και βρίσκονται 1χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης. Τα νερά αναβλύζουν από 16 πηγές μέσα από ηφαιστειογενή και πορώδη πετρώματα με θερμοκρασίες από 37ο έως 90ο C . Η λειτουργία τους χρονολογείται από τη Τουρκοκρατία και μετά την απελευθέρωση του νησιού η κυριότητα μεταφέρθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα θερμά λουτρά ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης και απαξίωσης , αξιοποιήθηκαν πρόσφατα από τον Όμιλο Κούσκου (T.K.C. Group A.E.) ο οποίος  πραγματοποίησε μια  επένδυση άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ανακαίνιση και επισκευή των δύο παλιών λουτρών και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκεί και οι οποίες λειτουργούσαν στο παρελθόν ως ξενώνας και ως καφετέρια.  Ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στις εσωτερικές πισίνες του «Ιπποκράτης ιαματικές πηγές Λέσβου» και να απολαύσει τα ιαματικά νερά έως 30 λεπτά (με κόστος 8 ευρώ) στις δυο μεγάλες οθωμανικές χαβούζες ,τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στη συνέχεια μπορεί να περιηγηθεί στον εκπληκτικό χώρο που δημιουργήθηκε εκεί, να χαλαρώσει και να απολαύσει τον καφέ ή το ρόφημά του, αφήνοντας το ιαματικό νερό να δράσει πάνω στην επιδερμίδα του. Παράλληλα μπορεί να επιλέξει από μια σειρά μασάζ , το είδος εκείνο που ικανοποιεί τις ανάγκες του. 

Ενδείξεις : Οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου θεωρούνται από τις θερμότερες της Ευρώπης με πάνω από 90 βαθμούς Kελσίου πράγμα που σημαίνει ότι εκτός τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες έχουν και θεραπευτικές. Το νερό είναι άοσμο, υφάλμυρο και διαυγές , αφήνει όμως ένα κίτρινο ίζημα που κατακάθεται και δίνει την αίσθηση πως είναι θολό . Είναι κατάλληλο για χρόνιες μορφές ρευματοπαθειών, αρθρίτιδες , χρόνιους ρευματισμούς, , δερματικές παθήσεις  και μυαλγίες .

Tips : Ο Γαληνός τον 3ο μ.χ αιώνα αναφέρει πως οι κάτοικοι του Πολιχνίτου μαγείρευαν βάζοντας τα σκεύη τους στο νερό των θερμών πηγών ***** Υπεύθυνη για την λειτουργία των λουτρών για ένα μεγάλο διάστημα ήταν μια Γερμανίδα η Έρικα Μάγερ που ήρθε στη Λέσβο το 1993 για να κάνει πεζοπορία και να αναζητήσει αρχαία μονοπάτια *****  Για μια δεκαετία από τα μέσα του ’80 τα λουτρά ήταν κλειστά γιατί μειώθηκε η παροχή του νερού εξαιτίας των πολλών γεωτρήσεων για τη θέρμανση των θερμοκηπίων  ***** Στο Πολιχνίτος  παράγονται τα   ντόπια αναψυκτικά Κρυστάλ , ενώ λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το τυροκομείο του Παναγιώτη Χαδεμένου που φτιάχνει το περίφημο τουλουμοτύρι της Μυτιλήνης  *****

 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου