☛ Πήραμε
το ferry «Ψαρά Γκλόρυ» από το κεντρικό λιμάνι
της Χίου, για να φτάσουμε στα Ψαρά , η απόσταση είναι 44 ναυτικά μίλια .Το νησάκι
που είναι μια κουκίδα στο Αιγαίο Πέλαγος αριθμεί 422 μόνιμους κατοίκους . Η
χώρα των Ψαρών εκτείνεται αμφιθεατρικά γύρω από το γραφικό λιμάνι του νησιού
ακολουθώντας την ανατολική παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, με τα
λευκά σπίτια και τις κόκκινες κεραμοσκεπές. Τα Ψαρά έχουν γραφτεί άξια στην
ιστορία της Ελλάδος για την σημαντική και ουσιαστική συμβολή τους στην
Επανάσταση του 1821. Η επαναστατική σημαία- λευκή και κόκκινη με έναν σταυρό
και μια άγκυρα με ένα φίδι τυλιγμένο ολόγυρά της - προϋπαντεί τον επισκέπτη στο
λιμάνι, θυμίζοντάς του ότι η ιστορία του τόπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία
της αδάμαστης ψυχής.
Αξιοθέατα : Ο αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι περιλαμβάνει τον οικισμό και το νεκροταφείο της Μυκηναϊκής Εποχής που εκτείνονται μέχρι την ακροθαλασσιά, με τμήματα του οικισμού, αλλά και του νεκροταφείου να βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου ***** Στη νότια πλευρά του λιμανιού ξεκινά ένα όμορφο πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον λόφο της Μαύρης Ράχης, τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν και Παλαιόκαστρο αφού εδώ βρισκόταν το τελευταίο οχυρό του νησιού που καταστράφηκε κι αυτό το 1824 ***** Ο μεγαλοπρεπής ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησε να κτίζεται το 1785 και ολοκληρώθηκε το 1793, τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Ο Ιωάννης Βαρβάκης ο εθνικός ευεργέτης από τα Ψαρά, είχε δωρίσει τα ιερά σκεύη του ναού, από τα οποία σώζεται μόνο το ιερό ευαγγέλιο. Ο ναός καταστράφηκε το 1824 και ξανακτίστηκε το 1863, όταν οι Ψαριανοί άρχισαν να επιστρέφουν στο νησί τους, μετά την καταστροφή ***** Η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, κατά την ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού η Μονή καταστράφηκε. Οι μοναχοί κατάφεραν να διαφύγουν στη Σύρο σώζοντας την εικόνα της Παναγίας που έφερε την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και η οποία φυλάσσεται στην Ερμούπολη της Σύρου ***** Λίγο πιο έξω από τον οικισμό των Ψαρών βρίσκονται τα Σπιτάλια, ένα ιστορικό κτίριο του 18ου αιώνα δίπλα στη θάλασσα. Την εποχή της ναυτικής άνθισης των Ψαρών, το ιδιαίτερο αυτό κτίριο λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο για τους Ψαριανούς ναυτικούς που γύριζαν από μακρινά ταξίδια *****
Παραλίες
: Η πιο γνωστή παραλία του νησιού είναι ο
Κατσούνης ανατολικά του οικισμού. Η παραλία είναι γνωστή για την αμμουδιά και
τα ρηχά της νερά. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στην
παρθένα παραλία, να γευτούν τον ήλιο και τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά της
θάλασσας ***** Για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού τα
Λαζαρέττα θεωρούνται η καλύτερη παραλία των Ψαρών σε απόσταση μόλις ενός
χιλιομέτρου από τον οικισμό ***** Τα Σπιτάλια είναι μια γρήγορη και καλή επιλογή
για βουτιές, καθώς απέχει λιγότερο από ένα χλμ από τα Ψαρά ***** Τέλος η παραλία της Λήμνου
βρίσκεται κοντά στη Χώρα και είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού.
Έχει άμμο και βότσαλα και προσεγγίζεται εύκολα οδικώς *****
Φαγητό : ***** Λίγο έξω από τον οικισμό των Ψαρών βρίσκονται τα Σπιτάλια (κατάλοιπο της λέξης hospital = νοσοκομείο). Ήταν παλιά λοιμοκαθαρτήρια (το συγκεκριμένο είναι από τον 18ο αιώνα) στα οποία έπρεπε να παραμείνουν οι Ψαριανοί ναυτικοί γυρνώντας από τα μακρινά ταξίδια τους , μήπως και εκδηλωθεί κάποια αρρώστια. Και μόνο όταν αποδεικνυόταν ότι ήταν υγιείς τους επιτρέπονταν να πάνε στις οικογένειες τους. Το κτίριο είχε συνολικά πέντε πετρόκτιστα δωμάτια, λιτά, με θολωτές σκεπές και με το δικό του τζάκι το καθένα. Το 1976 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού πήρε τα λοιμοκαθαρτήρια και τα διαμόρφωσε σε εστιατόριο. Σήμερα το εστιατόριο «Σπιτάλια» λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση , ένας μηχανολόγος και μια λογίστρια που αγάπησαν τα Ψαρά ήρθαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα εδώ . Είναι ένα υπέροχο κτίριο που ξεχωρίζει με την αρχιτεκτονική του , σε όποιο σημείο του λιμανιού κι αν βρεθείς κάθεσαι και το θαυμάζεις . Οι θαλασσινές γεύσεις και τα μαγειρευτά κυριαρχούν στο μενού. Μπορείτε να δοκιμάσετε ηλιόκαυτο χταπόδι , καλαμάρι ψητό , αστακουδάκια με μακαρόνια ή ψητά στα κάρβουνα , σαρδέλες παντρεμένες και αν έρθετε τη κατάλληλη μέρα θα βρείτε και κωλοχτύπα (γνωστή μας και ως κουκουβάγια ή αστακοκαραβίδα ) που αποτελεί γαστρονομικό όνειρο κάθε ψαγμένου ψαροφάγα (Σπιτάλια , τηλ: 22740 61377) *****
***** Η Γαρουφαλλιά Βρατσάνου
έχει μαζέψει όλο τον κόσμο στο μαγαζί της , για ένα και μοναδικό λόγο ,
φτιάχνει την πιο νόστιμη αστακομακαρονάδα από ζωντανούς αστακούς!!! Θα πρέπει
πρώτα να παραγγείλετε τηλεφωνικά τον αστακό σας και το μεσημέρι να πάτε στην
ταβέρνα της να τον απολαύσετε φρεσκομαγειρεμένο. Το «Ηλιοβασίλεμα» είναι μια
πολύ καλή και οικονομική ψαροταβέρνα δίπλα στην παραλία του Κάτω Γιαλού ,
αγναντεύει τη θάλασσα κι από εδώ απολαμβάνεις
πανέμορφα πυρωμένα ηλιοβασιλέματα . Η κουζίνα προσφέρει ολόφρεσκους
θησαυρούς της θάλασσας , ψάρια (όταν το επιτρέπει ο καιρός), αστακούς ,
καλαμάρια , γαρίδες και τοπικό τυρί, σαλάτες και ορεκτικά για συνοδευτικά
. Όταν ο δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης
γύριζε την εκπομπή του «60 λεπτά Ελλάδα» στα Ψαρά , σταμάτησε στη ταβέρνα της
Γαρουφαλλιάς για να δοκιμάσει τα καλούδια της . Και επειδή τα πολλά λόγια είναι
φτώχια να σας ενημερώσω πως η αστακομακαρονάδα που μας μαγείρεψε ήταν ένα
γευστικό όργιο έντασης , γλύκας και φρεσκάδας , η αλαβάστρινη σάρκα του ήταν ραφινάτη και
ντελικάτη. Για μια μακαρονάδα δυο ατόμων , μια σαλάτα ,δυο ορεκτικά και ένα
πενηνταράκι ούζο πληρώσαμε 60 ευρώ. («Ηλιοβασίλεμα» , τηλ: 2274061121 , 6932315205)
*****
Κουφωτά μακαρόνια : Στη
Ταβέρνα «Ηλιοβασίλεμα» της Γαρουφαλλιάς και του Χρήστου εκτός από τους
αστακούς μπορείτε να δοκιμάσετε και τα
τοπικά κουφωτά μακαρόνια. Η ονομασία τους από περιοχή σε περιοχή αλλάζει, με
αποτέλεσμα να είναι γνωστά και ως γκόγκες, γκόγκλιες ή χερίσια ή κουφωτά όπως ονομάζονται στα Ψαρά.
Τι κάνει λοιπόν η Γαρουφαλλιά παίρνει χωριάτικο ψιλοαλεσμένο αλεύρι, προσθέτει
νερό και αλάτι (τα υπόλοιπα υλικά δεν μου τα είπε γιατί είναι η συνταγή μυστική
) τα ζυμώνει και φτιάχνει τα μακαρόνια ένα προς ένα με τα χεράκια της !!! Τα κουφωτά
μακαρόνια η Γαρουφαλλιά τα σερβίρει με φρέσκια κόκκινη σάλτσα και τριμμένο τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου