Welcome to my blog

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Σύμη: Το αρχοντικό νησί των Δωδεκανήσων

ΚΑΤ΄ΑΡΧΑΣ : Η Σύμη είναι ένα νησί με ξεχωριστή ομορφιά που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες . Χαρακτηριστικό της τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά ,τα διώροφα πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ο Πύργος του Ρολογιού που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού . Για την ονομασία του νησιού υφίστανται δυο διαφορετικές εκδοχές , η μία αναφέρει  ότι πήρε το όνομα της από την νύμφη Σύμη με την οποία ο Ποσειδώνας ζευγάρωσε και έφερε στον κόσμο τον Χθόνιο, αρχηγό των πρώτων κατοίκων του νησιού. Ενώ ο άλλος μύθος αποδίδει το όνομα Σύμη στην κόρη του βασιλιά Ιαλυσού, την οποία άρπαξε ο Γλαύκος και την έφερε σε αυτό τον τόπο. Ο Γλαύκος θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού και δεινός ναυπηγός.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ :  Αξίζει να πραγματοποιήσετε τον γύρο του νησιού με καΐκι , απαραίτητη στάση στο ιστορικό μοναστήρι του  Πανορμίτη που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και βρίσκεται στα νότια του νησιού 20 χλμ. από τον Γιαλό **** Αν επιχειρήσετε να ανεβείτε τα 357 σκαλιά της «Καλής Στράτας» θα πρέπει να το κάνετε την ώρα του δειλινού , ένα ξεχωριστό σκηνικό θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας όπου θα νιώσετε την ιδιαίτερη αύρα και την αρχοντιά του νησιού  **** Τέλος μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και τον παλιό ταρσανά στη συνοικία Χαράνι ****

ΣΥΜΙΑΚΟ ΓΑΡΙΔΑΚΙ :  Αυτός ο λιλιπούτειος θαλασσινός μεζές είναι ο πρωταγωνιστής στην κουζίνα της Σύμης , έχει ζωηρό πορτοκαλί χρώμα,  γλυκιά γεύση και υπέροχη μυρωδιά.  Τηγανίζεται για μερικά λεπτά σε καυτό λάδι  και τρώγεται ολόκληρο μαζί με το κέλυφος , είναι μια πρώτης τάξης λιχουδιά που υπόσχεται γαστρονομική απόλαυση στον ουρανίσκο . Λόγω της κρίσης όμως δεν γίνεται πλέον ανάρπαστο, καθώς η τιμή του φτάνει τα 20-25 ευρώ το κιλό, μια μερίδα με Συμιακό γαριδάκι στη ταβέρνα θα σας κοστίσει γύρω στα 10-15ευρώ . Όπως και να έχει το πράγμα θεωρείται εξαιρετικός ουζομεζές  γι’ αυτό αξίζει να τον δοκιμάσετε σε μια από τις ταβέρνες του νησιού .

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ :  Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν τακτικά πλοία για το λιμάνι της Σύμης και η διαδρομή με στάσεις διαρκεί περίπου 12 με 14 ώρες. Επίσης έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα εξής λιμάνια: Ρόδος, Κάλυμνος, Κως, Λερός, Νίσυρος και Πάτμος .

 



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου