Welcome to my blog

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Μπάλος : Ένα εξαίσιο μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε έστω και για μια φορά στη ζωή σας

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ : Ο Μπάλος είναι ένα εξαιρετικό μνημείο φυσικής ομορφιάς και μια από τις ομορφότερες παραλιών των Χανίων . Σχηματίζεται από έναν ογκώδη βράχο που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα και συνδέεται με την στεριά με μια αμμώδη χερσόνησο, που δημιουργεί έτσι μια τεράστια παραλία με λευκή άμμο!!  Τα ρηχά νερά στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι κρυστάλλινα και  τυρκουάζ .

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Ο Μπάλος βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο του νομού Χανίων, στο ακρωτήριο της Γραμβούσας, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κίσσαμο. Το καλοκαίρι είναι πάντα γεμάτος κόσμο, που έρχεται κυρίως με το καραβάκι από την Κίσσαμο, αφού αυτός είναι και ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί. 

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΛΟ :  Τους καλοκαιρινούς μήνες, καθημερινά από το λιμάνι Καβονησίου της Κισσάμου διεξάγονται κρουαζιέρες για Γραμβούσα και Μπάλο. Τρία πλοία αναχωρούν διαδοχικά στις 10:00, 10:15, 10:30 το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα στις 17:45, 18:00 και 18:00 αντίστοιχα. Μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ένα ακόμη πλοίο αναχωρεί στις 12:30 και επιστρέφει στις 19:30.

ΟΔΙΚΩΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΟ:  Στον Μπάλο μπορείτε να έρθετε και μόνοι σας με το αυτοκίνητο, από χωματόδρομο μέχρι ένα σημείο και έπειτα συνεχίζετε με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι. Αφού περάσετε μέσα από την  Κίσσαμο , ακολουθείτε τον δρόμο για το λιμάνι της Κισσάμου και το χωριό Καλυβιανή. Από εκεί και πέρα αρχίζει ο χωματόδρομος. Μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα ο χωματόδρομος καταλήγει σε μια αλάνα όπου και θα παρκάρετε.  Είστε σχεδόν πάνω από τον Μπάλο!!!  Κατεβαίνοντας το μονοπάτι, σε κάποιο σημείο θα γίνει ορατό μπροστά σας το πανέμορφο τοπίο, ο Μπάλος. 

ΦΑΓΗΤΟ:  Σε αυτούς που επιστρέφουν με αυτοκίνητο από τον Μπάλο τους προτείνουμε να κάνουν μια στάση σ’ ένα ξεχωριστό χωριό που όμοιο του δεν υπάρχει σε όλη τη χώρα για φαγητό , πρόκειται για τη Μηλιά το οικολογικό πέτρινο χωριό της Κρήτης που λειτουργεί χωρίς ρεύμα !!!  Ο κορυφαίος ταξιδιωτικός οργανισμός  Lonely Planet  επέλεξε πρόσφατα τη Μηλιά ανάμεσα στα 50 μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί. Το ομώνυμο εστιατόριο «Μηλιά» στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο  και προσφέρει παραδοσιακή κρητική κουζίνα .  Εδώ δεν θα βρείτε περίεργες και ευφάνταστες συνταγές αλλά σίγουρα θα εντρυφήσετε στο τι σημαίνει άριστη πρώτη ύλη. Τα  λαχανικά που χρησιμοποιούνται για τις σαλάτες είναι από τον πιστοποιημένο βιολογικό κήπο τους  ενώ το κρέας είναι δικής τους παραγωγής .Ο τρόπος μαγειρέματος είναι κυρίως η κατσαρόλα και ο ξυλόφουρνος που  ψήνει σχεδόν κάθε μέρα χειροποίητο ψωμί και ταψιά με λαχταριστά παραδοσιακά τοπικά  εδέσματα, όπως κατσικάκι οφτό , αρνάκι με βότανα, μπουρέκι, μουσακά για χορτοφάγους κα . Προσωπικά μου αρέσουν τα σαλιγκάρια  και γι’ αυτό το λόγο παρήγγειλα χοχλιούς μπουμπουριστούς , ήταν υπέροχοι τους τηγάνισε με ελαιόλαδο, ξύδι, δενδρολίβανο και γύρη . Προτίμησα να συνοδεύσω με τσικουδιά όλα τα εδέσματα που δοκίμασα , υπάρχει όμως και κρασί δικής τους παραγωγής καθώς και μερικές ετικέτες  από πολύ αξιόλογους Κρητικούς παραγωγούς. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα χωρίς κανένα ενδοιασμό .

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου