Welcome to my blog

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ρόδος : Μεσαιωνική γοητεία και βαθυγάλαζες θάλασσες !!!

Κατ’ αρχάς : Η Ρόδος είναι ένας κλασικός προορισμός , η  πρωτεύουσα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, αφού όλες οι φυλές του κόσμου άφησαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στο νησί . Οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, οι Ενετοί , οι Οθωμανοί και οι Ιταλοί κατακτητές της φασιστικής εποχής έχουν περάσει από εδώ . Η μεσαιωνική πόλη είναι χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Ιδρύθηκε το 408 π.Χ. και αποτελείται από την οχυρωμένη μεσαιωνική πόλη και τη νέα πόλη με τα νεοκλασικά αλλά και τα νεότερα κτήρια. Δεσπόζει το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου από τον 14ο αιώνα , το «Καστέλο», ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες, ενώ επιβάλλεται ένας περίπατος στην διάσημη Οδό των Ιπποτών που έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε τα μεσαιωνικά χρόνια. Έξω από τα τείχη της πόλης εκτείνεται η νέα πόλη, στην οποία δεσπόζουν εντυπωσιακά κτήρια που κτίστηκαν κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής . Οι λάτρεις της ιστορίας επισκέπτονται την περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου και το ομώνυμο γραφικό χωριό . Το βόρειο μισό του νησιού είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά , εδώ βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών επιλογών all-inclusive. 

Οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας :  Οι Ιταλοί αξιοποίησαν τον υδάτινο πλούτο του νησιού με έργα που και σήμερα εντυπωσιάζουν, διατηρώντας το ύφος και τον αέρα της εποχής τους. Ο λόγος για τις ιαματικές πηγές της Καλλιθέας που ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού τους. Το 1927 με πρωτοβουλία του Ιταλού Διοικητή της Δωδεκανήσου Μάριο Λάγκο ξεκίνησε συστηματική ανάλυση των υδάτινων πόρων της Καλλιθέας με παράλληλη κατασκευή των σχετικών εγκαταστάσεων. Η εκτέλεση του σχετικού έργου ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Πιέτρο Λομπάρντι, τα σχέδια του οποίου κρίθηκαν ως οι αρτιότερες αρχιτεκτονικές συνθέσεις της εποχής , θολωτά κτίρια που θυμίζουν αραβική αρχιτεκτονική, υπέροχα βοτσαλωτά ψηφιδωτά, καμάρες και φοίνικες !!! Οι πηγές της Καλλιθέας που βρίσκονται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου απέκτησαν μεγάλη φήμη και οι εγκαταστάσεις τους παρέμειναν ενεργές μέχρι το 1967. Πλήρως αποκατεστημένο και καλόγουστα ανακαινισμένο ήδη από το 2007, το συγκρότημα των Πηγών Καλλιθέας έχει και πάλι ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, καλωσορίζοντας όλους τους επισκέπτες στους ανασκευασμένους χώρους τους στη μεγαλόπρεπη τοποθεσία πάνω στη θάλασσα. Και αν κάτι σας θυμίζει τη μεγαλοπρεπή κεντρική είσοδο των λουτρών , τα βοτσαλόστρωτα μωσαϊκά δάπεδα , την αίθουσα της Ροτόντας , το εντυπωσιακό αίθριο και τις κλίμακες στην είσοδο, τότε σίγουρα θα είναι οι εικόνες που έχετε από τη χιλιοπαιγμένη κινηματογραφική ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη το «Δόλωμα» που γυρίστηκε εδώ. 

Το άγριο αλλά μαγευτικό Πρασονήσι: βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου και απέχει 12 χιλιόμετρα από το χωριό Καταβιά . Παράξενο δημιούργημα της φύσης, τον χειμώνα είναι νησί και το καλοκαίρι …. χερσόνησος!!! Πως γίνεται αυτό; Συνδέεται με την υπόλοιπη στεριά με μια στενή λωρίδα άμμου, που τον χειμώνα την σκεπάζουν τα κύματα! Πάντως είτε νησί, είτε χερσόνησος, το Πρασονήσι είναι το σημείο συνάντησης των νέων που αγαπούν την ιστιοσανίδα. Με τους δυο κόλπους που σχηματίζει εκατέρωθεν της λουρίδας άμμου, εξασφαλίζει στον επισκέπτη πάντοτε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα για τους surfers και μια γαλήνια για τους λουόμενους !!!! Υπάρχουν οργανωμένα γουιν σέρφινγκ μαγαζιά, μπορείς να κάνεις μια βόλτα στα κύματα και μετά να απολαύσεις ένα γεύμα στα παραθαλάσσια ταβερνάκια, αλλά και να βρεις κατάλυμα για διανυκτέρευση.

Μια παραλία με ονοματεπώνυμο :   Ανάμεσα στις παραλίες Φαληράκι και Λαδικό στη Ρόδο υπάρχει ένας μαγευτικός όρμος με μια βραχώδη παραλία μήκους 250 μέτρων . Είναι πλούσια σε βλάστηση , τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα ενώ τα νερά είναι πεντακάθαρα και καταπράσινα . Όταν ο Άντονι Κουίν ταξίδεψε στη Ρόδο στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» του Τζέι Λι Τόμσον , ξεχώρισε την όμορφη παραλία και ζήτησε από το ελληνικό κράτος να την αγοράσει και να την κάνει ησυχαστήριο του. Σήμερα η παραλία αυτή είναι γνωστή με το όνομα  του Άντονι Κουίν , είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και αναψυκτήριο , αλλά τα κοφτερά βραχάκια που υπάρχουν μέσα και έξω είναι αποτρεπτικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους .  Λόγω της υποθαλάσσιας μορφολογίας της όμως η παραλία του Άντονι Κουίν είναι ιδανικός προορισμός  για τους φίλους της υποβρύχιας κατάδυσης.

Γαστρονομικό ταξίδι στην Λίνδο :  Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ρόδου βρίσκεται στην πανέμορφη Λίνδο με την ιστορία του να ξεπερνά τα ογδόντα χρόνια ζωής. Το εστιατόριο «Μαυρίκος» συνεχίζει την παράδοση του καλού φαγητού που ξεκίνησε ο παππούς και ιδρυτής του την δεκαετία του ’30 και σήμερα υποδέχονται τον επισκέπτη οι απόγονοί του, μέσα σε μια πανέμορφη και ευρύχωρη αυλή με βενετσιάνικες καμάρες, κληματαριές, αναρριχόμενους κισσούς και όμορφα βοτσαλωτά. Τις γεύσεις αναλαμβάνει ο chef Δημήτρης Μαυρίκος , τα πιάτα του συνομιλούν με την παράδοση, είναι βασισμένα στις εκλεκτές πρώτες ύλες, ακτινοβολούν φρεσκάδα, βαθιά νοστιμιά, παιχνιδίζουν με τις ξένες παραδόσεις, στηρίζονται σε προσεγμένες εκτελέσεις και καλύπτουν όλη τη γκάμα της θαλασσινής παλέτας. Δοκιμάστε φαρφάλες με σολομό βότκα και χαβιάρι , φιλετάκια ψαριού με σάλτσα γαρίδας και σαφράν, τηγανητό συμιακό γαριδάκι, φιλέτο ξιφία με σάλτσα κάπαρης, ριζότο με μελάνι σουπιάς . Ανάμεσα στις διασημότητες που έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς το εστιατόριο συμπεριλαμβάνονται ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Άντονι Κουήν, η Ειρήνη Παπά, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και πολλοί άλλοι. 

VAP : Η μπύρα της Ρόδου  Από τo 2006 η Ρόδος απόκτησε την δική της μπύρα  πρόκειται για τη “Ζύθος VAP” μια ευκολόπιοτη δροσιστική ξανθιά μπύρα , με διακριτικά αρώματα λυκίσκου , δημητριακών  και ελαφριές φρουτώδεις γεύσεις . Αρχικά η εταιρεία του Π Κούγιου περιορίστηκε στη παράγωγη βαρελίσιας μπύρας , για να ακολουθήσει τον Μάιο του 2012 η εμφιάλωση της μπύρας σε γυάλινη φιάλη και σε κουτί .

 

  





































Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που προσφέρεται σαν κέρασμα στις χαρές στους αρραβώνες , γάμους και βαφτίσεις. Είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου