Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Προύσα : Το Μουσείο Καραγκιόζη (Karagöz Müzesi)Info :Το Μουσείο  του Καραγκιόζη  βρίσκεται στη πόλη της Προύσας  ( Çekirge Caddesi  59 ) , απέναντι από το ομώνυμο  μνημείο και άνοιξε τις πύλες του το 2007.  Είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό κτήριο με τις φιγούρες του Καραγκιόζη και άλλων ηρώων του Θεάτρου Σκιών να διακοσμούν τους εξωτερικούς τοίχους του .  Στις 2 αίθουσες που  διαθέτει ο επισκέπτης μπορεί  να  θαυμάσει τις  φιγούρες του Καραγκιόζη και των άλλων ηρώων όπως εξελίχθηκαν –εμφανισιακά- στο πέρασμα του χρόνου. Το  highlights  της επίσκεψης  αποτελεί  η παράσταση  καραγκιόζη  που  δίνεται στην άλλη αίθουσα του μουσείου  και κοστίζει   5YTL το άτομο .

 Ώρες επίσκεψης: 09: 30 – 17: 30
Ημέρες Επίσκεψης: Κάθε μέρα εκτός Δευτέρας
Τηλέφωνο: (0224) 232 33 60


                                     Η ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ

Η γέννηση του πασίγνωστου λαϊκού μας ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών , του αγαπημένου μας Καραγκιόζη, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό. Η ιστορία της δημιουργίας του βασίζεται σε προφορικές παραδόσεις από τις οποίες η πιο διαδεδομένη αναφέρεται στον γνωστό θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη που ζούσαν στην Προύσα. Ο Χατζηαβάτης ήταν εργολάβος οικοδομών και είχε αναλάβει να χτίσει το σαράϊ του πασά της Προύσας.  Πήρε στο γιαπί εργάτες και αρχιμάστορα έβαλε τον Καραγκιόζη που ήταν μαραγκός, μα είχε μυαλό πρωτομάστορα.   Ο πασάς είδε ότι το σαράϊ αργούσε να τελειώσει  και  φοβέρισε τον Χατζηαβάτη πως θα τον θανατώσει. Ο Χατζηαβάτης φοβήθηκε και φανέρωσε στον πασά ότι φταίχτης ήταν ο Καραγκιόζης που έλεγε αστεία στους μαστόρους και γελούσαν.
Ο πασάς φοβέρισε και τον Καραγκιόζη αλλά εκείνος εξακολούθησε να αστειεύεται. Έτσι ο πασάς τον θανάτωσε. Όλοι αγανάχτησαν με τον άδικο σκοτωμό του Καραγκιόζη κι ο πασάς για να ημερέψει τον λαό έχτισε ένα ωραίο μνημείο στην Προύσα κι έθαψε εκεί τον Καραγκιόζη με μεγάλες τιμές. Η αδικία όμως αυτή κόστισε πολύ στον πασά κι αρρώστησε βαριά.  Οι άλλοι αγάδες για να διασκεδάσουν τον πασά έφεραν τον Χατζηαβάτη στο σαράϊ να του λέει τα χωρατά του Καραγκιόζη.
Μια μέρα ο Χατζηαβάτης έκοψε έναν χάρτινο Καραγκιόζη, τέντωσε ένα πανί που το φώτισε κι έδωσε παράσταση Καραγκιόζη.
Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο που του έδωσε άδεια να παίζει παραστάσεις όπου θέλει. Λέγεται, λοιπόν, πως έτσι δημιουργήθηκε ο Καραγκιόζης.

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου