Welcome to my blog

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Οδοιπορικό στην μικρασιατική ακτογραμμή έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων ταξιδιωτών

Η Σμύρνη  ήταν η ομορφότερη πόλη του κόσμου , εδώ ζούσαν αρμονικά οι Έλληνες ,Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Λεβαντίνοι και όλοι ήξεραν να μιλούν ελληνικά. Το Ρόδο της Μικράς Ασίας , η κοιτίδα πολλών αρχαίων λαών και πολιτισμών λεηλατήθηκε και κάηκε από τις βάρβαρες ορδές του Κεμάλ Ατατούρκ . Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τη μέρα που οι φλόγες ξεκίνησαν από την αρμένικη συνοικία και εξαπλώθηκαν μέχρι την προκυμαία κατακαίγοντας τη Σμύρνη . Όπως γράφει ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ, «Η Σμύρνη σβήστηκε από την παγκόσμια μνήμη» ζει όμως στις καρδιές μας !!!  Σήμερα μετά την καταστροφή του ’22 η Σμύρνη είναι μια μεγαλούπολη με άναρχη οικοδόμηση και γεμάτη παράγκες για τους  εσωτερικούς μετανάστες που έρχονται εδώ να βρουν δουλειά . Ότι ομορφότερο έχει να επιδείξει η πόλη αυτή υπάρχει μόνο στην παλιά ελληνική γειτονιά  ότι απέμεινε απ’ αυτήν βέβαια . Μοιάζει πολύ με την Θεσσαλονίκη ,η θέα από το Kadifekale  θυμίζει τα Κάστρα και το Επταπύργιο . Η «καρδιά» της πόλης, θεωρείται η πλατεία του άλλοτε Διοικητηρίου (Konak Meydani), με τον γραφικό Πύργο του Ρολογιού , ξεκινήστε από εδώ την περιπλάνησή σας στους πολύβουους δρόμους και τα παζάρια της πόλης , θα συγκινηθείτε όμως όταν φτάσετε στην ελληνική γειτονιά . Απαραίτητες στάσεις στη ιστορική Πούντα που σήμερα είναι μία πολυσύχναστη περιοχή με εκλεκτά εστιατόρια και μπαρ . Η περιοχή περιλαμβάνει και πολλά διατηρητέα οικοδομήματα μοναδικής αρχιτεκτονικής.  Η άλλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης  με πλήθος εκθεμάτων της αρχαίας ελληνικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. 

Η Πέργαμος (Bergama)  βρίσκεται 100 χλμ. βόρεια της Σμύρνης , το όνομα της σήμαινε ακρόπολη  καθώς ήταν χτισμένη σε ένα λόφο 300 μέτρων. Θα περιηγηθείτε στη διάσημη Κόκκινη Βασιλική (μία από της επτά αρχαιότερες εκκλησίες της Ανατολής) στο αρχαίο θέατρο των 10.000 ατόμων που σώζεται και στο Ασκληπιείο ένα από τα αρχαιότερα νοσοκομεία που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης και ήταν αφιερωμένο στο θεό της υγείας . Η Πέργαμος ξεκίνησε να ακμάζει μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την κυριαρχία των Ρωμαίων. Να σημειώσουμε εδώ πως θα δείτε τα υπολείμματα των μνημείων που υπάρχουν στη Πέργαμο γιατί το μεγαλύτερο μέρος τους μεταφέρθηκε στα μουσεία του Βερολίνου (εξ ου και το μουσείο της Περγάμου στο Mitte ) 

Η Τροία ( ή Ίλιον) μια μυθική πόλη, θέατρο του Τρωικού πολέμου, μέρος του οποίου περιγράφεται στο αρχαιοελληνικό έπος του Ομήρου Ιλιάδα . Φτάνοντας στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας θα δείτε στο χώρο των ανασκαφών τα αλλεπάλληλα στρώματα κατοίκησης της Τροίας που αντιστοιχούν σε εννέα φάσεις ζωής της ιστορικής πόλης . Το Μουσείο που υπάρχει είναι αρκετά κατατοπιστικό και η είσοδος κοστίζει 20 τουρκικές λίρες . Οι περισσότεροι τουρίστες όμως συρρέουν στο χώρο όπου υπάρχει η ξύλινη κατασκευή που αναπαριστά το Δούρειο Ίππο , ένα ευτελές αντίγραφο που προσβάλει την ιστορικότητα του χώρου και δείχνει την επιπολαιότητα και την προχειρότητα των γειτόνων μας με την οποία αντιμετωπίζουν τις αρχαιότητες της περιοχής . 

Το Αϊβαλί (Κυδωνιές) απέχει 4-5 ώρες με αυτοκίνητο από την Τροία , γενέθλια πόλη των Φώτη Κόντογλου και Ηλία Βενέζη , ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, και μεγάλο εμπορικό κέντρο χάρη στο λιμάνι . Το Αϊβαλί πρωτοκατοικήθηκε γύρω στα 1500 π.Χ. ενώ ο σημερινός οικισμός δημιουργήθηκε κατά τον 16ο αιώνα όταν οι Μυτιληνιοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Λέσβο για να γλιτώσουν από τις πειρατικές επιδρομές . Ολόκληρη η παλιά  πόλη αποτελεί αξιοθέατο, καθώς τα σπίτια και ο πολεοδομικός ιστός διατηρούνται ανέπαφα από το 1923, όταν στην πόλη εγκαταστάθηκαν Τουρκοκρητικοί και Μουσουλμάνοι από τη Μυτιλήνη. Η πόλη, αποτέλεσε σύμβολο της προσφυγιάς του 1922. Σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, το οποίο διατηρεί ακόμα αρκετά από τα ελληνικά του στοιχεία. Η καρδιά σου ματώνει όταν βλέπεις τις εκκλησίες μας  κατεστραμμένες και ερειπωμένες στη λήθη του χρόνου . 

Η αρχαία Έφεσος η πόλη που ίδρυσαν οι Ίωνες τον 10ο αιώνα π.χ βρίσκεται 56 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης. Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου , τα πολυάριθμα μνημεία της αναφέρονται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και την πρωτοχριστιανική περίοδο. Εκείνο το οποίο οφείλω να σας πω αγαπητοί αναγνώστες είναι πως η ξενάγηση γίνεται υποχρεωτικά στα ελληνικά μόνο από Τούρκο ξεναγό, ο οποίος παραλείπει σκανδαλωδώς την λαμπρή ελληνική ιστορία της πόλης και εμμένει στο Ρωμαϊκό της προφίλ (!!!) , Βέβηλο αν μη τι άλλο !!! Το πιο μνημειώδες κτίσμα είναι η Βιβλιοθήκη του Κέλσου ο οποίος υπήρξε ύπατος της ασιατικής επαρχίας. Τα αγάλματα που βλέπουμε μπροστά στη Βιβλιοθήκη είναι αντίγραφα και συμβολίζουν τις ανώτερες ιδιότητες του Κέλσου , δηλαδή την Σοφία, την Αρετή, την Επιστήμη και την Έννοια. Μας εντυπωσίασε όμως και το αρχαίο θέατρο της Εφέσου το μεγαλύτερο θέατρο της Μικράς Ασίας και ένα από τα μεγαλύτερα του αρχαίου κόσμου με χωρητικότητα 25.000 περίπου θεατών. Η αρχική κατασκευή του θεάτρου τοποθετείται πιθανόν μετά το 133 π.Χ. Άλλα  αξιοθέατα που θα δείτε στην αρχαία Έφεσο είναι η Βασιλική του Αγίου Ιωάννου , το Ωδείο, το Πρυτανείο, η πλατεία Δομητιανού και ο Ναός του Αδριανού. Ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο, φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Εφέσου που βρίσκεται στη πόλη Σελτσούκ .

 











































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου