Welcome to my blog

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Αλυκή : Η πιο γραφική παραλία της Θάσου


ΚΑΤ΄ΑΡΧΑΣ :  Στη νοτιοανατολική πλευρά της Θάσου και 31 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού , βρίσκεται η Αλυκή μια μαγευτική αμμουδερή και οργανωμένη παραλία σε μια ιστορική τοποθεσία όπου κατά την αρχαιότητα  γινόταν το εμπόριο του θασίτικου μαρμάρου . Η νότια παραλία της Αλυκής με τη χρυσή άμμο είναι οργανωμένη με café και υπαίθρια ταβερνάκια , ενώ η βόρεια παραλία της είναι λιγότερο πολυσύχναστη και μερικώς οργανωμένη . Τα κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά και η φυσική ομορφιά του τοπίου καθιστούν την Αλυκή τη πιο γραφική παραλία της Θάσου.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ  ΛΑΤΟΜΕΙΑ :  Που χρησιμοποιούνταν ευρέως την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διακρίνονται ακόμη και σήμερα στην άκρη της Χερσονήσου όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πέτρινα φράγματα στη επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ έκοβαν, επεξεργάζονταν και μετέφεραν με πλοία, το μάρμαρο χωρίς διακοπή από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ.  Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι δύο κόλποι της Αλυκής λειτούργησαν σαν λιμάνια απ’ όπου εξαγόταν γνήσιο, υψηλής ποιότητας λευκό θασίτικο μάρμαρο και τα προϊόντα του σ' όλο το γνωστό τότε κόσμο.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει  ένα ενδιαφέρον «ιστορικό»  μονοπάτι  κατά μήκος των πλευρών της χερσονήσου που οδηγεί γύρω από όλα τα ερείπια και τα μέρη ιστορικής σημαντικότητας και που προσφέρει πολλές καταπληκτικές θέες κατά μήκος του κόλπου.  

FOOD :  Η πιο παλιά ταβέρνα της Αλυκής είναι η  «Αρχόντισσα»  από το 1984, έχει καταφέρει να συνδυάσει το καλό φαγητό μ΄ ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Εκτός από τα φρέσκα ψάρια που ψαρεύουνε οι ιδιοκτήτες της ,ο επισκέπτης  αξίζει να δοκιμάσει τα μαγειρευτά  φαγητά  που ψήνονται σε παραδοσιακό πετρόχτιστο φούρνο με ξύλα . ****  Η ταβέρνα «Γλάρος» προσφέρει  απλόχερα  στο κόσμο φιλόξενη ατμόσφαιρα,  διαλεκτή κουζίνα και σπιτικούς χειροποίητους μεζέδες. **** Η  « Ωραία Αλυκή »  δίπλα στο κύμα με τη  κ Ρούλα να φτιάχνει εξαιρετικούς μεζέδες όπως λιαστό χταπόδι και νοστιμότατους κεφτέδες .***** 
 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου