Welcome to my blog

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Θεολόγος : Η παλιά ιστορική πρωτεύουσα της Θάσου

Κατ΄ αρχάς : Ο Θεολόγος μαζί με το Καζαβίτι  θεωρώ πως είναι τα ομορφότερα  παραδοσιακά ορεινά χωριά του νησιού , η ιστορία του ξεκινά από τον 12ο αιώνα , σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες που βρέθηκαν . Ο Θεολόγος  υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού τα χρόνια της τούρκικης κατοχής  και κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής  διακυβέρνησης . Ο παραδοσιακός οικισμός είναι ένα χάρμα οφθαλμών για τον επισκέπτη , θα δείτε πλακόστρωτα στενά δρομάκια, το  παλιό πετρόκτιστο γεφύρι , βυζαντινές εκκλησιές  και τα πέτρινα αρχοντικά μακεδονικής αρχιτεκτονικής . Κάθε καλοκαίρι στον Θεολόγο γίνεται η αναπαράσταση του Θασίτικου Γάμου, ένα δρώμενο που προσελκύει κόσμο από όλο το νησί και καταλήγει σε παραδοσιακό τοπικό γλέντι.

Τα αρχοντικά του χωριού :  Οι  κάτοικοι του Θεολόγου ήταν εύποροι και κατάφεραν να κτίσουν σπίτια υψηλής αισθητικής και μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Τέτοια είναι το αρχοντικό της Ελένης Τζιάτα , το πατρικό του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού και του Ν Χατζηγιώργη που φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού . Το 1979 η Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε τον Θεολόγο παραδοσιακό οικισμό .
 

Οι καταρράκτες του χωριού : Οι ντόπιοι την ονόμασαν Κεφαλογούρνα και είναι ένα όμορφο φυσικό τοπίο που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού. Πρόκειται για δυο καταρράκτες που έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα δυο φυσικές πισινές μέσα σε μια καταπράσινη και βαθύσκιωτη περιοχή .Τα νερά τους χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους του Θεολόγου στη λειτουργία των νερόμυλων που υπήρχαν στη περιοχή τον 19ο αιώνα Πρόσβαση : Φτάνοντας στο Θεολόγο ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο  του χωριού και αφού προσπεράσουμε όλες τις ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου (η τελευταία είναι η ταβέρνα του Ιατρού) θα συνεχίσουμε για μερικά μέτρα ακόμη και στο δεξί μας χέρι θα δούμε την ξύλινη ταμπέλα που γραφεί προς καταρράκτη . Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με μια ομάδα εθελοντών βοήθησε στην ανάδειξη αυτού του φυσικού τοπίου , καθαρίζοντας το μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες  και τοποθετώντας την κατάλληλη σήμανση μαζί με παγκάκια για την ξεκούραση των επισκεπτών .  

Φαγητό: Το χωριό φημίζεται για την κουζίνα του και συγκεκριμένα για τα κρεατικά του  με δημοφιλέστερο όλων το κατσικάκι της περιοχής . Η ταβέρνα του Ιατρού με τη πανοραμική θέα  είναι η παλαιότερη του Θεολόγου αφού έκλεισε αισίως 35 χρόνια λειτουργιάς , εξ ίσου όμως καλή επιλογή είναι και η ταβέρνα του Λαμπίρη . Εκτός λοιπόν από τις κατσικοπούλες στη σούβλα θα βρείτε και νόστιμες γουρουνοπούλες!!!

H ταβέρνα του Στέλιου Ζωντανού διατηρεί την παράδοση της ελληνικής κουζίνας και αντιστέκεται στις μοντέρνες γκουρμεδιές !!! Οι σούβλες γυρίζουν όλη μέρα και σκορπίζουν την ευωδιαστή τσίκνα τους στο κεντρικό  δρόμο του χωριού , σημειωτέον ο Στέλιος έχει ντόπια κρέατα σε αντίθεση με άλλες ταβέρνες της περιοχής που εισάγουν τα αμνοερίφια  από την γειτονική Βουλγαρία . Για το καλωσόρισμα ο Στέλιος προσφέρει τσιπουράκι με ελιές θρούμπες Θάσου. Η συνέχεια είναι άκρως βουκολική …..σηκώστε τα μανίκια και πιάστε με το χέρι το μελωμένο κατσικάκι σούβλας που κλέβει την παράσταση με τη ροδοκόκκινη τραγανή πετσούλα και δώστε του να καταλάβει !!! Όσο για το αρνάκι ήταν πράγματι γάλακτος , το χρώμα της σάρκας του φωτεινό ροζ , το λιπάκι του χιονάτο και η πετσούλα ξεροψημένη και τραγανή . Οι τιμές λογικές και οι μερίδες χορταστικές. Η κάβα προσφέρει χύμα κρασί , τσίπουρο και μπύρες , όλα τ’ άλλα είναι πολυτέλειες !!!!  Στο τέλος καταφθάνει και το  επιδόρπιο με νοστιμότατο χειροποίητο χαλβά .

Παραδοσιακό καφενείο : Στη μέση περίπου του οικισμού θα συναντήσετε το παραδοσιακό καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) , δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Τσίκνα  και σήμερα το διαχειρίζεται η τρίτη γενιά των ιδιοκτητών. Είναι ένας αυθεντικός χώρος , άνετος και λειτουργικός όπου κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα , τους τοίχους και τις γωνίες του καφενείου στολίζουν πολύτιμα χρηστικά αντικείμενα αλλοτινών εποχών και στα αρχοντικά μαρμάρινα τραπέζια θα σας τρατάρουν εκλεκτούς μεζέδες και χειροποίητα γλυκά της θασίτικης κουζίνας . Στο καφενείο του Τσίκνα  σερβίρονται χειμώνα-καλοκαίρι μερακλίδικοι καφέδες από νωρίς το πρωί , νόστιμες ομελέτες από χωριάτικα αυγά για να ξεγελάσετε τη πείνα σας και όταν φτάσει το μεσημέρι βγαίνουν οι μεζέδες για το τσίπουρο και το κρασί . Ένα πενηνταράκι θασίτικου ούζου με συνοδεία αξιολογότατου μεζέ (περιλαμβάνει γεμιστούς κολοκυθοανθούς , χταπόδι κρασάτο , ελιές θρούμπες , φασολάκια χάντρες , πατατοσαλάτα , κασέρι ψητό , καλαμάρι ) θα σας κοστίσει  μόνο 3 ευρώ . Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχετε «τιθασέψει» την όρεξη σας μπορείτε να παραγγείλετε μαγειρευτό φαγητό ή κάποια ποικιλία  κρεατικών . Στο καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) το τρίπτυχο της απόλαυσης είναι καφέδακι-ντόπιο τσίπουρο-τοπικοί μεζέδες χρειάζεστε τίποτα περισσότερο δεν νομίζω !!! Τηλ: 2593031202

Το γλυκό του νησιού : Το σαραγλί Θάσου (σαραγλιά στη θασίτικη ντοπιολαλιά) μου αρέσει πολύ γιατί είναι ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που έχω δοκιμάσει ποτέ . Τραγανό και ροδαλό φύλλο  σε συνδυασμό με τις αρωματικές εντάσεις της κανέλας και του γαρίφαλου θα τέρψουν από ικανοποίηση τους σιελογόνους αδένες σας . Είναι το παραδοσιακό γλυκό της Θάσου και το φτιάχνουν εξαιρετικά στο  Θεολόγο . Στρώνουν στο ταψί αφού πρώτα το βουτυρώσουν τα παραδοσιακά χειροποίητα φύλλα , τα αλείφουν  με ελαιόλαδο  και τα αφήνουν να ψηθούν στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν .Στη συνέχεια τα περιχύνουν με ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουν από πάνω με ψιλοκομμένο καρύδι , κανέλλα και γαρύφαλλο .Θα σας πω τη γνώμη μου ευθαρσώς το καλύτερο σαραγλί το κάνει η μητέρα του κ Τσίκνα ιδιοκτήτη του παραδοσιακού καφενείου «Εθνικόν» στο χωριό .

 Tips : Ο Θεολόγος  απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Λιμένα και 10χλμ από τον Ποτό , οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 800.





















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου