Welcome to my blog

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Τήνος : Το νησί της Παναγιάς και του πολιτισμού


     ΥΣΤΕΡΝΙΑ

Τα Υστέρνια είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Τήνου και βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού , είναι χτισμένα σε υψόμετρο 300 μέτρων  στην πλαγιά Μεροβίγλια και προσφέρει στον επισκέπτη μια  ασυναγώνιστη πανοραμική θέα του Αιγαίου πέλαγους και της γειτονικής Σύρου . Λέγεται πως πήραν το όνομά τους είτε επειδή στο παρελθόν ήταν το τελευταίο χωριό  από το οποίο περνούσε δρόμος είτε από τις πολλές στέρνες που υπήρχαν στη περιοχή. Το χωριό υπήρξε σημαντικό κέντρο μαρμαροτεχνίας στην Τήνο μετά τον Πάνορμο, αναδεικνύοντας μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες. 

Πρόσβαση : Τα Υστέρνια απέχουν 20 χλμ από τη Χώρα. Θα φτάσετε εδώ μέσω του νέου οδικού δικτύου Χώρας-Πανόρμου (είτε ξεκινώντας από την παραλία των Κιονίων είτε από τη Λεωφόρο Τριποτάμου).

      ΠΑΝΟΡΜΟΣ

Ο Πάνορμος βρίσκεται βορειοανατολικά της Τήνου , διαθέτει μοναδικό φυσικό λιμάνι και είναι το επίνειο του Πύργου. Κατά τη διάρκεια εξόρυξης μαρμάρων τον 18ο αιώνα αποκαλύφθηκε το Σπήλαιο Σταλακτιτών του Πανόρμου. Διαθέτει τέσσερις αίθουσες με δύο εισόδους. Η ροή σταγόνων είναι διαρκής και το σπήλαιο προσφέρεται για εξερεύνηση. Το παραδοσιακό  ψαροχώρι του Πανόρμου αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των επισκεπτών της Τήνου . Θα κολυμπήσετε στη παραλία της  «Αγίας Θάλασσας» με την υπέροχη αμμουδιά και στη παραλία «Ρόχαρη» µε τη καθαρή ψιλή άµµο τα υπέροχα τιρκουάζ νερά και τα αρµυρίκια να σου προσφέρουν δροσερή σκιά. 

Πρόσβαση : Ο Πάνορμος απέχει 27χλμ από τη Χώρα. Φτάνετε στον Πύργο μέσω του νέου οδικού δικτύου Χώρας-Πανόρμου (είτε ξεκινώντας από την παραλία των Κιονίων είτε από τη Λεωφόρο Τριποτάμου) και συνεχίζετε προς Πάνορμο.
 
         ΚΑΜΠΟΣ

Ο Κάμπος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και σε απόσταση 7 χλμ από τη χώρα . Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό που ξεχωρίζει για την  κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και τους 200 περίπου περιστερώνες του υπάρχουν στην περιοχή. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έλαβαν χώρα έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, που προέρχονται από το ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης . Από τα highlights της επίσκεψης σας εδώ θα αποτελέσουν σίγουρα η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που χτίστηκε το 1771 προς τιμήν της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Α! και το ξακουστό Μουσείο μοντέρνας τέχνης του Κώστα Τσόκλη που στεγάζεται στον χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου του Κάμπου. 
 
Πρόσβαση :   Απέχει 7χλμ από τη Χώρα. Ακολουθείτε το νέο οδικό δίκτυο Τήνου-Πανόρμου (ξεκινώντας από τη Λεωφόρο Τριποτάμου). Στην κεντρική διχάλα συνεχίζετε αριστερά προς Κάμπο.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου