Welcome to my blog

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Βουδαπέστη το «Παρίσι της Ανατολής»

Κατ’ αρχάς :  Η Βουδαπέστη έχει κάτι για όλους , πλούσια ιστορία , εντυπωσιακή αρχιτεκτονική , θεραπευτικά ιαματικά νερά και  έντονη νυχτερινή ζωή . Αρχιτεκτονικά, η πόλη είναι ένας θησαυρός, με αρκετά μπαρόκ, νεοκλασικά και  αρτ νουβό κτίρια τα οποία χτίστηκαν τη «χρυσή εποχή» της πρωτεύουσας στα τέλη του 19ου αιώνα . Η Βουδαπέστη το  «Παρίσι της Ανατολής» είναι μια «διπλή»  πόλη, αφού αποτελείται από τις δίδυμες πόλεις Βούδα, στη δυτική πλευρά του ποταμού Δούναβη και την Πέστη στα ανατολικά. Οι πόλεις έγιναν μία το 1873.

Οι γέφυρες : Οκτώ εντυπωσιακές γέφυρες  ενώνουν τις δυο πόλεις και η παλαιότερη εξ αυτών είναι η περίφημη Γέφυρα των Αλυσίδων (Chain Bridge). Έχει μήκος 375 μέτρα και οι εργασίες κατασκευής της οποίας ολοκληρώθηκαν το 1849. Όταν πέφτει η νύχτα και ανάβουν τα φώτα της πόλης, η Γέφυρα των Αλυσίδων στολίζει το Δούναβη σαν ένα λαμπερό περιδέραιο. Στους λόφους της Βούδας πίσω από τη δυτική όχθη, βρίσκεται η λιθόστρωτη μεσαιωνική συνοικία με το μεγάλο παλάτι και την πολύχρωμη εκκλησία Matthias. Απέναντι από το ποτάμι βρίσκεται το υπέροχο κτήριο του Κοινοβουλίου και γύρω του διάσπαρτα  κομψά αρχοντικά του 19ου αιώνα που σήμερα έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια , μπαρ και καφέ δίνοντας μια κοσμοπολιτική αίγλη στη Πέστη .  

Τα  Λουτρά : Εδώ όμως θα βρείτε και τις περισσότερες θερμές πηγές της Ευρώπης κατάλοιπα της Ρωμαϊκής εποχής , μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τουρκικές, αρτ νουβό και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στη Βουδαπέστη για να θεραπευτούν από κάποια πάθηση που τους ταλανίζει , αλλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα λουτρά για διασκέδαση και χαλάρωση . Τα πιο φημισμένα θερμά λουτρά (μαζί με την απαραίτητη ξενοδοχειακή υποδομή) είναι αυτά του «Gellert baths and spa » που είναι χτισμένα σε στυλ αρ-νουβό άνοιξαν τις πύλες τους το 1918 , ενώ αργότερα προστεθήκαν και εξωτερικές πισίνες για να μπορούν να δέχονται περισσότερο αριθμό επισκεπτών . Τα λουτρά Szécheny  ήταν τα  πρώτα ιαματικά λουτρά στην πλευρά της Πέστης με  θαυμάσια νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η ιαματική πηγή Σέντσενι  διαθέτει τα θερμότερα λουτρά στη Βουδαπέστη και μάλιστα τα νερά είναι τόσο ζεστά, που πολλοί τα επισκέπτονται και το χειμώνα .  

Ωδή στην Μπελ Επόκ :  Το  Anantara New York Palace Budapest Hotel βρίσκεται στην καρδιά της Βουδαπέστης και αποτελεί μια αρχιτεκτονική ωδή στην εποχή της Μπελ Επόκ. Από την κατασκευή του το 1894, το ανακτορικό κτίριο έχει λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης Ούγγρων διανοουμένων και βρίσκεται στη λεωφόρο Erzsébet Krt στην πλευρά της Πέστης . Αφού πρώτα κάνετε την απαιτούμενη κράτηση μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας στο «New York Café» , ο σεφ Andras Wolf θα σας σερβίρει εκλεκτά πιάτα της διεθνούς κουζίνας . Μπορείτε να παραγγείλετε το παραδοσιακό γκούλας ή το επικό burger της Νέας Υόρκης, συνοδέψαμε το γεύμα μας με τοπική μπύρα.

 Food : Η ουγγρική κουζίνα είναι  παρόμοια  με αυτήν των γειτονικών χωρών , της Αυστρίας ,της Σλοβακίας, και της Τσεχίας. Διαθέτει ωστόσο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει την…….. πάπρικα . Αυτό το πικάντικο μπαχαρικό  που μου αρέσει προσωπικά  πολύ , συνοδεύει  πολλές γευστικές σούπες και σάλτσες και χρησιμοποιείται  ως αρωματικό για το κρέας ιδίως το βοδινό και το χοιρινό που αποτελούν  τη βάση των περισσοτέρων  κυρίων πιάτων της Ουγγαρέζικης κουζίνας .Την πρώτη μέρα της παραμονής μου στη Βουδαπέστη ζήτησα να δοκιμάσω τη διάσημη σούπα  gulas , καλοψημένο μοσχάρι σε καυτερή σάλτσα και πολλά λαχανικά . Στα επόμενα γεύματα μου γνώρισα άλλες δυο παραδοσιακές γεύσεις της χώρας , το πόρκολτ Porkolt ( κρέας με κρεμμύδια και καυτερή σάλτσα ) και το γκουλάι gulai (λουκάνικα και σαλάμι με πάπρικα) . Να σημειώσω εδώ πως οι Ούγγροι παρασκευάζουν  εξαιρετικό  σαλάμι  αέρος καπνιστό και με γεύση πάπρικας .

 


         Photos :  Stathis Harpas , Στράτος Λάσκαρης






























 

                                  Ο καλύτερος οδηγός της πόλης 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου