Welcome to my blog

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Χίος : Στο καστροχώρι Ολύμποι του 14ου αιώνα

Κατ’ αρχάς : Σε μικρή απόσταση από το Πυργί βρίσκεται ένα ακόμη όμορφο καστροχώρι του 14ου αιώνα  οι Ολύμποι , απέχουν 31 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και 6 χιλιόμετρα από το Πυργί στο δρόμο προς τα Μεστά. Ο επισκέπτης αξίζει να δει εδώ  την Τράπεζα των Ολύμπων , ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από την μεσαιωνική περίοδο σε πολύ καλή κατάσταση. Αξίζει βέβαια  να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα . Τέλος θα απολαύσετε το μπάνιο σας στη παραλία της Αγίας Δύναμης μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού με γαλαζοπράσινα νερά.

Το σπήλαιο : των Ολύμπων (ή αλλιώς σπήλαιο της Συκιάς) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και απέχει 5 χιλιόμετρα  από το χωριό Ολύμποι .Το βάθος του φτάνει τα 57 μετρά  ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται  γύρω στους 17°C . Εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1985 και έκτοτε πλήθος ταξιδιωτών το επισκέπτεται.  Είναι ένα μικρό σπήλαιο, με πολύ πλούσιο και εντυπωσιακό διάκοσμο. Η κατακόρυφη ανάπτυξή του προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με άλλα τουριστικά σπήλαια. Μπορείτε να το επισκεφτείτε από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, ενώ ο ξεναγός που υπάρχει εκεί θα διευκολύνει την περιήγησή σας στο σπήλαιο.  Στις εγκαταστάσεις του σπηλαίου και σε περίοπτη θέση λειτουργεί κατάστημα με αναμνηστικά και αναψυκτήριο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος .

Φαγητό :  Στο μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι του 14ου αιώνα και των 150 κατοίκων «ξεπήδησε» στη μέση του πουθενά εδώ και μερικά χρόνια το εστιατόριο «Αμέθυστος» που ξεχωρίζει για τις υπέροχες γκουρμεδιές του !!! Προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα  με τα περισσότερα πιάτα να είναι εμπνευσμένα από το νησί και τα προϊόντα που παράγει , η  μαστίχα βέβαια έχει το πρώτο λόγο και ακολουθούν το μαστέλο , τα ντοματίνια , τα χερίσια μακαρόνια , τα ξυλάγγουρα , η σούμα κα. Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το εστιατόριο «Αμέθυστος»  αργά το απόγευμα στάθηκα άτυχος  η κουζίνα είχε κλείσει και το προσωπικό ξεκουραζόταν , την επομένη ήμουν πιο τυχερός αν και μερικά πιάτα ήταν ήδη sold out !!! Τα παιδιά νεωτερίζουν και γράφουν ιστορία στην κουζίνα , οι συνταγές που ακολουθούν είναι ελαφρώς πειραγμένες κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά , το ένα πιάτο καλύτερο από το άλλο για πάρτε μια γεύση…. μπιφτέκια αλά κρέμ με σως μαστίχας ροκφόρ , ψαρονέφρι μπουκίτσες με σως σοκολάτα και ρύζι λαχανικών , κόκκορας κρασάτος με χυλόπιτες φρέσκες χιώτικες με γεύση μαστίχας , κεμπάπ γιαουρτλού με τσάτνευ πιπεριάς φλωρίνης και τσίλι καυτερό , κοτόπουλο φιλέτο με σως μουστάρδας-μαστίχας , καπνιστές πένες με μαστέλο φύλλα σπανάκι κρέμα τυριού ντοματίνια και μπάρμπεκιου σως , φρέσκο τορτελίνι με πιπεριά φλωρίνης ανθότυρο και παρμεζάνα με λευκή σάλτσα με λιαστή ντομάτα και θυμάρι . Αν δεν επισκεφτείτε τον «Αμέθυστο» δεν νοείται να φύγετε από τη Χίο.

 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου