Welcome to my blog

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Στη Μεσορόπη των αρχοντικών , των γάργαρων νερών και των γεφυριών

Κατ’ αρχάς :  Στις καταπράσινες πλαγιές του «χρυσοφόρου»  όρους  Παγγαίου  βρίσκεται η  γραφική Μεσορόπη ένα αξιοθέατο παράδοσης και ομορφιάς !!! Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα, τα παλιά καπνομάγαζα, τα πέτρινα γεφύρια , τα λιθόστρωτα στενοσόκακα της , την ιστορική  εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου που είναι  χτισμένη το 1835, και το Δημοτικό σχολείο του χωριού που έκτισαν ξακουστοί μαστόροι από  πέτρα το 1933 . Περπατώντας στη Μεσορόπη όμως θα συναντήσετε αμέτρητες  βρύσες, παλιές κρήνες  και γούρνες αφού το νερό ήταν κυρίαρχο στοιχείο του χωριού για πολλούς αιώνες , κάποτε εδώ λειτουργούσαν 24 νερόμυλοι ενώ  σήμερα λειτουργεί μόνο ένας. 

Η ιστορία του χωριού : Η ιστορία του χωριού χάνεται στα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία στη Μεσορόπη, στη θέση Κλωθώρη, οι εννέα Μούσες ανέθρεψαν το θεό Διόνυσο, το θεό που κατοικία του ήταν το Παγγαίο. Επίσης,  ψηλά στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας έχουν βρεθεί βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή  κατοικούνταν χιλιάδες χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού. Από τον 6ο  π.Χ. αι. συναντάμε το χωριό με τη σημερινή του ονομασία αλλά όχι στην ίδια θέση. Αρχικά ήταν χτισμένο στην καρδιά του κάμπου στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε βορειότερα, εκεί όπου σήμερα είναι το γήπεδο  του χωριού και γύρω στον 6ο μ.Χ. αι. μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση. Αιτία για όλες αυτές τις μετακινήσεις ήταν οι επιδρομές που δεχόταν από άλλους λαούς εξαιτίας των πλούσιων μεταλλείων χρυσού που υπήρχαν στην περιοχή. Ολόκληρη η περιοχή γύρω από το χωριό ήταν γεμάτη καμίνια, όπου έκαιγαν τα μεταλλεύματα κι έπαιρναν το καθαρό χρυσάφι. Γι’  αυτό κι όταν οι κάτοικοι της Μεσορόπης αναγκάστηκαν για τρίτη φορά να μετακινηθούν βορειότερα, η περιοχή αν και ήταν  ένα δάσος από βελανιδιές, φτελιές, μηλιάρια, καστανιές, κρανιές κι άλλα δέντρα, τους ήταν πολύ γνώριμη καθώς δούλευαν σε αυτήν. Το 1373 η Μεσορόπη και η γύρω περιοχή κυριεύθηκε από τους Τούρκους. Πολλοί λίγοι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στη Μεσορόπη, κι αυτοί γρήγορα την εγκατέλειψαν λόγω των συνεχών ξυλοδαρμών και της ψυχρής στάσης των Μεσοροπιανών. Η παράδοση λέει ότι κάθε βράδυ ο  Άγιος Γεώργιος  τους έδερνε με το μαστίγιο του, γι΄αυτό κι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.  Ωστόσο, οι Τούρκοι τους φέρονταν άσχημα και τους εξανάγκαζαν σε αγγαρείες από τα διπλανά χωριά όπου ζούσαν, γι’  αυτό και αντιπροσωπεία Μεσοροπιανών πήγε στον σουλτάνο το1685, διαμαρτυρήθηκε και δικαιώθηκε. Σύμφωνα με την παράδοση γύρω στα 1770-5 πέρασε από τη Μεσορόπη και κήρυξε το Λόγο του Θεού στο «Μεσοχώρι» ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Μιλώντας στους κατοίκους του χωριού, τους υπέδειξε τις τοποθεσίες όπου έπρεπε να κτίσουν τα εκκλησάκια του Προφήτη – Ηλία, της Αγίας Μαρίνας και του Αϊ Δημήτρη. Επίσης, οι Μεσοροπιανοί πήραν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα για την απελευθέρωση τους από τους Τούρκους (Πηγή : http://gym-podoch.kav.sch.gr/perioxes/mesoropi.htm )

Το μονοπάτι :  Το καλοσυντηρημένο μονοπάτι της Μεσορόπης ξεκινά μέσα από το χωριό, και το έχει διαμορφώσει πολύ όμορφα το Δασαρχείο Καβάλας . Θα συναντήσετε  διαδρομές ασύλληπτης  ομορφιάς με  καταρράχτες λίμνες, υπόγεια ποτάμια ,ξύλινες γέφυρες , κιόσκια για ξεκούραση  και προστατευτικούς φράκτες.

Ταχίνι Μεσορόπης : Ο κ Φλώρος Φλώρος συνεχίζει επιτυχώς την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα στη παραγωγή χειροποίητου βιολογικού ταχινιού , χρησιμοποιώντας τους νερόμυλους του προπάππου του που τους νοίκιαζε από τους Τούρκους το 1880 έναντι 40 λιρών . Το  ταχίνι ολικής άλεσης παράγεται 100% από σουσάμι, του οποίου δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός. Αφού  πρώτα ψηθεί σε ξυλόφουρνο για να αποβάλλει την υγρασία  του και να πάρει αρώματα από τα ξύλα οξιάς και πουρναριού που χρησιμοποιούνται κατά την καύση , στη συνέχεια  αλέθεται στους πέτρινους μύλους διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Δεν υφίσταται καμιά χημική επεξεργασία και δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα. Έχει μια πολύ έντονη γεύση καβουρντίσματος, ενώ βγάζει αρώματα γλυκιάς σοκολάτας . Εκτός από το ταχίνι ο κ Φλώρος Φλώρος παράγει  εξαιρετικό χαλβά (ολικής αλέσεως και απλό) και αρίστης ποιότητας μέλι (από άνθη Παγγαίου και κωνοφόρα δέντρα από τα πευκοδάση της Θάσου) .

Φαγητό:  Οι "Καστανιές" (Τηλ: 2592093687) είναι μια οικογενειακή ορεινή ταβέρνα που προσφέρει ποιοτική ελληνική κουζίνα , εδώ το κρέας έχει την τιμητική του .  Πεντανόστιμο σιγομαγειρεμένο χοιρινό κότσι , βουτυράτα παϊδάκια , καλοψημένη σπαλομπριζόλα , σταβλίσιες μπριζόλες  και χωριάτικα λουκάνικα. Στα συν η ευγενική υποδοχή του κόσμου , το επιμελημένο service  και οι φυσιολογικές τιμές    Το πέτρινο bistro  του  boutique Hotel  «Kladi Elias» (Τηλ:  697 330 6955) είναι κυριολεκτικά χωμένο  στην αγκαλιά του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου . Ο ιδιοκτήτης του και  chef  Βύρωνας  Μπαρμπασακάλης ( με πολυετή προϋπηρεσία σε εστιατόρια της Γαλλίας και του Βελγίου)  διαμορφώνει το μενού ανάλογα  με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες  σερβίροντας  πιάτα της μεσογειακής κουζίνας . Σπεσιαλιτέ του  το φιλέτο au poivre που το σοτάρει στο τηγάνι με μαύρο πιπέρι και πιπέρι Sichuan  ενώ περιχύνει από πάνω μια νοστιμότατη σκούρη  σος . Ξεχωρίζουν επίσης το ταρτάρ μοσχαριού και αρνιού, το χοιρινό φιλέτο , ριζότο από κουνουπίδι , μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα με δενδρολίβανο ,  χοιρινό T-Bone , φιλέτο μοσχαριού  με άγρια μανιτάρια κα . Είναι απαραίτητο το ραντεβού για να το επισκεφθείτε

 
































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου