Welcome to my blog

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Λευκάδα : Το νησί που πάντα επιστρέφεις !!!

Info : Η Λευκάδα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και του Ωνάση είναι ένας εξαίσιος τόπος με αστείρευτες φυσικές ομορφιές και παραμυθένιες παραλίες από τις κορυφαίες  του Ιονίου Πελάγους . Η ιδιαιτερότητα της Λευκάδας έγκειται στο γεγονός ότι είναι το μοναδικό νησί που έχει οδική πρόσβαση με την υπόλοιπη Ελλάδα , γι' αυτό και είναι γνωστό ως το «στεριανό νησί» .

History : Το νησί στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Λευκάς ή Λευκαδία ή Λευκαδίων Χερσόνησος. Σύμφωνα με την ιστορία , το όνομa της το πήρε από το νοτιότερο ακρωτήρι που ονομάζεται Λευκάτας του οποίου τα βράχια έχουν λευκό χρώμα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ονομασία προέρχεται από τον σύντροφο του Οδυσσέα Λευκό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομα του νησιού οφείλεται στο μυθικό ήρωα Λευκάδιο , γιο του Ικάριου και αδελφό της Πηνελόπης και του Αλυζέα.

Οι Παραλίες :  Στη Λευκάδα θα βρείτε ξακουστές και όμορφες παραλίες , αμμουδερές και βοτσαλωτές  με γαλαζοπράσινα νερά που θα σας σαγηνέψουν , η πιο διάσημη από όλες είναι η παραλία του Πόρτο Κατσίκι που θα σας ενθουσιάσει  με τα ονειρεμένα τιρκουάζ νερά και τους ψηλούς βράχους που την περιβάλλουν.

Το Πόρτο Κατσίκι : είναι μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδος και βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι αμμώδης , τα νερά είναι σαγηνευτικά τιρκουάζ και έχουν μεγάλο βάθος . To ονειρεμένo Πόρτο Κατσίκι βρίσκεται συνεχώς στις λίστες των κορυφαίων παραλιών του κόσμου. Επάνω στην αμμουδιά υπάρχει το ευρηματικό beach barJamaica” που προσφέρει στο κόσμο δροσιστικά κοκτέιλ , παγωμένες μπύρες και soft drinks. Θα πρέπει να φέρεται μαζί σας ομπρέλες και καθίσματα για να μην σας κάψει ο ήλιος.

Κάθισμα : Μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Λευκάδας, με απέραντη αμμουδιά και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο τμήμα της και διαθέτει πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και beach bar. Εδώ μπορείς να κάνεις παραπέντε, αλλά και θαλάσσια σπορ.

Εγκρεμνοί : Μία από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού με παραδεισένια ομορφιά. Είναι μεγάλη και έχει άμμο, μικρά βότσαλα και εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως με καραβάκι. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar.

Στο θρυλικό νησί του Ωνάση :  Ο Σκορπιός είναι ένα μικρό νησί στα δυτικά της Λευκάδας, στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων. Είναι το πιο διάσημο ιδιωτικό νησί, αφού κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος το αγόρασε έναντι 3 εκατ. δραχμών από το κράτος την δεκαετία του ‘60 . Ήταν ένα  τελείως εγκαταλελειμμένο νησί και για να φτάσει να γίνει αυτό που έγινε, του πήρε πέντε χρόνια. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε ξενώνες , δημιούργησε αγκυροβόλια και όμορφες παραλίες , ενώ άνοιξε ένα περιφερειακό δρόμο κατά μήκος του νησιού για να μπορούν να απολαύσουν οι φιλοξενούμενοι του την απίθανη φυσική ομορφιά του . Σήμερα το θρυλικό νησί του Ωνάση βρίσκεται στην κατοχή του Ρώσσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ από το 2013, το αγόρασε από την Αθηνά Ωνάση δίνοντας όπως φημολογείται περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, ως δώρο για την κόρη του. Πριν από μερικά χρόνια αποφασίσαμε να δούμε τον Σκορπιό από κοντά όσο μπορούσαμε βέβαια , νοικιάζοντας σκάφος από το Νυδρί , ξέραμε ότι απαγορευόταν να πλησιάσει κανείς το νησί με σκάφος . Κάναμε για λίγο τα «στραβά μάτια» και πλησιάσαμε όσο μπορούσαμε πιο κοντά τον Σκορπιό , βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και απολαύσαμε το μπάνιο μας σ’ ένα καταπράσινο όρμο που βρίσκεται κάτω από ένα πέτρινο μονοπάτι στο οποίο λέγεται πως περπατούσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης όταν ήταν ερωτευμένος με την Μαρία Κάλλας . Αυτά μπορέσαμε και είδαμε  μέχρι την στιγμή που μας πλεύρισε ένα σκάφος του Λιμενικού και μας ζήτησε να απομακρυνθούμε από την παραλία.

Τοπικές  γεύσεις :   Το σαλάμι αέρος είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Λευκάδας. Η πατέντα θεωρείται Ιταλική και εικάζεται ότι μεταφέρθηκε από τους κατοίκους του Burano της Ιταλίας οι οποίοι μετοίκησαν τη Λευκάδα και ήταν οι πρώτοι που το παρήγαγαν. Οι πιο νόστιμες και περιζήτητες φακές της Ελλάδας, καλλιεργούνται στο ορεινό χωριό της Λευκάδας την Εγκλουβή , εξαιτίας του μικροκλίματος , της βιολογικής καλλιέργειας και της συγκομιδής που γίνεται με τα χέρια    Τέλος το  φρυγαδέλι είναι ένας παραδοσιακός μεζές της Λευκάδας που τον φτιάχνουν από συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια για το πασχαλινό τραπέζι .

 
































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου