Welcome to my blog

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Στη Δράμα των γάργαρων νερών , της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού

Κατ’ αρχάς : Στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Φαλακρό  ή  βουνό των λουλουδιών όπως το αποκαλούν  οι ντόπιοι , δεσπόζει η πόλη της Δράμας. Κάθε εποχή του χρόνου έχει να προσφέρει έναν πλούτο εμπειριών και επιλογών . Τον χειμώνα η ορεινή Δράμα αγαπιέται από τους φίλους της ορεινής εξερεύνησης και των ορεινών διαδρομών , ενώ το Φαλακρό και ο Βώλακας δέχονται  κάθε χρόνο τους λάτρεις των χειμερινών σπορ . Τα Χριστούγεννα η πόλη γίνεται η πρωτεύουσα του Χριστουγεννιάτικου  παραμυθιού , τα λαμπιόνια της «Ονειρούπολης» ανάβουν και τραβούν πάνω τους μικρούς και μεγάλους. Βόλτες στο εργαστήριο του Αι-Βασίλη και στα σπιτάκια των ξωτικών, εργαστήριο παραγωγής στολιδιών ,  εργαστήρι ζαχαροπλαστικής – η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα ονειρικό παραμύθι !!!  Την άνοιξη οι πεδιάδες της Δράμας λουλουδιάζουν και ο κόσμος ξεχύνεται σαν το μελίσσι  στα οινοποιία της περιοχής για να γνωρίσει τους ανθρώπους του κρασιού και να γευτεί τις δημιουργίες τους . Το καλοκαίρι οι επισκέπτες δροσίζονται στις κρυστάλλινες πηγές της Αγίας Βαρβάρας ένας χώρος εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς που αποτελεί μια αληθινή όαση μέσα στον αστικό ιστό της Δράμας. Περπατώντας στη πόλη θα συναντήσετε  γραφικές γειτονιές, βυζαντινές εκκλησίες , συντηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά  και γραφικά ταβερνάκια .

Διαδρομές :  Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται σε μια  ειδυλλιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης και δίπλα στις καπναποθήκες του Σπήρερ και του Φαρατζή , με πηγές, λιμνούλες , καταρράκτες, ταβέρνες και ένα υπαίθριο θεατράκι για εκδηλώσεις Ο μακεδονικός τάφος των ελληνιστικών χρόνων, που βρέθηκε μέσα στην πόλη (κοντά στην πλατεία Δικαστηρίων) μαρτυρεί την κατοίκηση της περιοχής κατά τους ιστορικούς χρόνους  Τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (10ου αι.), περιμετρικά της οποίας θα δείτε υπολείμματα των βυζαντινών τειχών που χτίστηκαν για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα Τον πευκόφυτο λόφο Κορύλοβου  με το τουριστικό περίπτερο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη θαυμάσια θέα από ψηλά   Ο ιστορικός κινηματογράφος  «Ολύμπια» που χτίστηκε το 1913 μαρτυρεί το ένδοξο παρελθόν της πόλης .

Το Σπήλαιο του Μααρά (Πηγών Αγγίτη)

Βρίσκεται  βορειοδυτικά της Δράμας και θα φτάσετε μέχρι εκεί ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Δράμας-Προσοτσάνης . Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο μόνο για  500 μέτρα ενώ κατά μήκος του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης . Ο πλούσιος διάκοσμος του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες και υπέροχους κρυσταλλικούς σχηματισμούς που φτάνουν μέχρι την επιφάνεια του ποταμού . Στην περιοχή του σπηλαίου έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ (που φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας) . Ξεχωρίζει όμως και η "Αίθουσα του Τροχού", που συνδέεται σήμερα με τον κύριο χώρο του σπηλαίου με διάδρομο, οφείλει το όνομα της στην ύπαρξη μεγάλου υδραυλικού τροχού , αρχικά ξύλινου και αργότερα σιδερένιου, ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:30-17:00, Κυριακή και αργίες 10:00-17:30

Σιδηρόνερο-Δράμας : Παναγιώτης Γρηγοριάδης (Λάλος) ο άρχοντας των μανιταριών !!!!

Ανεβαίνοντας  προς το δάσος της Ελατιάς (Καράντερε) το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση που αποτελείται από ερυθρελάτη , κέδρους , οξιές και σημύδες , επιβάλλεται να κάνετε μια στάση  στο Σιδηρόνερο και να επισκεφτείτε το καφέ-παντοπωλείο του Λάλου (κατά κόσμον Παναγιώτης Γρηγοριάδης) φανατικού μανιταροσυλλέκτη. Ο Παναγιώτης μαζεύει ο ίδιος τα μανιτάρια από τα γύρω  βουνά και τα αποξεραίνει,  τρούφες, πορτσίνι, κανθαρέλες, μορχέλες, αγάρικους , μπολέτους, γκριφόλα φροντόσα , τρομπέτες, αυτιά του Ιούδα, είναι μόνο μερικά από τα  συνολικά δεκαπέντε διαφορετικά είδη που τα πουλάει στο μαγαζί του ενώ παράλληλα προμηθεύει εστιατόρια και ξενοδοχεία στη Δράμα στη Κατερίνη στην Αθήνα , στη Σαντορίνη , στην Οία και τη Μεσσηνία . 

Η ιστορία του μαστιχάτου χαλβά Ελευθερίου ξεπερνά έναν αιώνα ζωής 

 Ο μαστιχάτος χαλβάς  της Δράμας  ξεπέρασε τον ένα αιώνα ζωής , ήταν αρχές του 19ου αιώνα όταν ο προπάππους του Λευτέρη Ελευθερίου ήρθε από την Αξό της Καππαδοκίας  κουβαλώντας μαζί  του ένα καλά ριζωμένο μυστικό  την παρασκευή  του χειροποίητου, παραδοσιακού μαστιχάτου χαλβά που ήξερε να φτιάχνει αριστοτεχνικά στα άγια χώματα της Καππαδοκίας  . Σήμερα ο Λευτέρης  Ελευθερίου μαζί με τον γιό του συνεχίζει  με αμείωτο ενθουσιασμό, αγάπη και σεβασμό στην παράδοση την ίδια «οικογενειακή υπόθεση» παρασκευής μαστιχάτου χαλβά. Ένα ιδιαίτερο προϊόν που διακρίνεται για την γεύση, την ποιότητα και την θρεπτική αξία του. Ένα σπιτικό γλύκισμα που ξεχωρίζει από την υφή των ινών του και είναι ο αληθινά παραδοσιακός χαλβάς σε πολλές εκδοχές (βανίλια, κακάο, με αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και φρούτα) που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους γευστικές απολαύσεις σε κάθε περίσταση.  

Στο 14ο χιλιόμετρο της γεύσης   Η οικογενειακή επιχείρηση του Λευτέρη  Ελευθερίου στεγάζεται σε ένα νέο χώρο στο 14ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Δράμας – Καβάλας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνθήκες παραγωγής με υψηλές προδιαγραφές υγιεινής, πλήρως προσαρμοσμένος στις ιδιαιτερότητες και την απλότητα του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής.  Οι πελάτες έχουν την ευχέρεια να επισκεφτούν τον οικείο και φιλόξενο αυτό χώρο ώστε να προμηθευτούν και να γευτούν οι ίδιοι όλα τα χειροποίητα και μοναδικά γλυκίσματα που προσφέρονται σε αποκλειστικότητα.  

Η ιστορική Αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς» 

Στο κέντρο της Δράμας , βρίσκεται το κατάστημα Αλλαντικών του Φώτη Μπέγγα . Εκεί συναντήσαμε τον κυρ- Φώτη και αμέσως πιάσαμε την κουβέντα μαζί του , θέμα μας η ιστορία του παστουρμά και η 100χρονη πορεία της Αλλαντοποιίας «Βόρειος Ελλάς» . Η συνομιλία μαζί του είναι   ένας  πραγματικός θησαυρός , δηλώνει με υπερηφάνεια «σαλαμτζής» στο επάγγελμα και με καταγωγή από το Ορτάκιο της Ανατολικής Ρωμυλίας . Το 1974 παρέλαβε από τους θείους του Γκαλέντζο-Γατίδη την “Αλλαντοποιία “Βόρειος Ελλάς”, ένα εργαστήρι που μεταφέρει το μεράκι και τις γνώσεις των παππούδων επάνω στα αλλαντικά από το μακρινό 1916 . Οι καλά διατηρημένες στον χρόνο συνταγές και η άριστη παραγωγή πρώτης ύλης, είναι η κληρονομιά που μεταφέρθηκε με αγάπη, από γενιά σε γενιά. Αυτό χάρισε στην Αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς» μια χρυσή πορεία στο τραπέζι της Ελληνικής οικογένειας, που μετρά περίπου 100 χρόνια. Εδώ και έναν αιώνα η δραμινή Αλλαντοποιία  προσφέρει στην Ελληνική οικογένεια ποιοτικά προϊόντα αλλαντικών και γεύσεις μοναδικές. 

Παρασκευάς Σαρήμπογιας : Η ιστορία των Καραμανλήδικων αλλαντικών στη Δράμα

  Η οικογένεια Σαρήμπογια ήρθε στην Ελλάδα το 1890 από τα ιερά χώματα της Καππαδοκίας , έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες συνταγές. Από το 1938 εγκαθίστανται στη Δράμα όπου ξεκινούν με το πρώτο εργαστήριο τους. Σήμερα ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας μαζί με τον αδελφό του Χαράλαμπο, τέταρτη γενιά αλλαντοποιών, συνεχίζουν  “ευλαβικά” το όραμα του παππού, ακολουθώντας και προσαρμόζοντας τις συνταγές και συμβουλές του στις απαιτήσεις του σήμερα μέσα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της αλλαντοποιίας που βρίσκονται στην Προσοτσάνη Δράμας . Παστουρμάδες (ακόμη και από καμήλα) , σουτζούκια(πολίτικα και αδάνων) , καβουρμάς και  καραμανλίδικα λουκάνικα σας περιμένουν  να τα δοκιμάσετε !!!

Τα λουκάνικα του Βώλακα

Τα Βωλακιότικα λουκάνικα προσφέρουν μια  διαφορετικότητα στη γεύση και στην υφή τους , φτιάχνονται από μικρά κομμάτια λίπους και κρέατος από τη σπάλα και το λαιμό του ζώου και το πιο σημαντικό δεν έχουν πρόσθετα και βελτιωτικά που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι μεγάλες αλλαντοποιίες . Ο Πέτρος Μαρίγκος είναι ένας από τους δεκάδες παραδοσιακούς κρεοπώλες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ζει και εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια στον Βώλακα  και με το αστείρευτο μεράκι και τις γνώσεις του φτιάχνει αυτά τα ιδιαίτερα λουκάνικα . Αφού πρώτα  μαρινάρει τα κομμάτια λίπους και κρέατος με τα κατάλληλα μπαχαρικά και με ένα βότανο που μαζεύει από τις πλαγιές του Φαλακρού , στη ντοπιολαλιά τους το αποκαλούν πούπαρ και είναι ο άγριος δυόσμος (δίνει στο λουκάνικο μια ελαφριά όξινη γεύση) στη συνέχεια τα τοποθετεί μέσα στο έντερο και τα αφήνει να ζυμωθούν για 2-3 ημέρες σε αεριζόμενο χώρο ή σε κελάρι. Τα Βωλακιότικα λουκάνικα είναι νοστιμότερα και για ένα ακόμη λόγο , το κρέας από το φρεσκοσφαγμένο ζώο κόβεται παραδοσιακά με το χέρι σε μικρά κομμάτια και δεν το περνούν από την μηχανή του κιμά που το συνθλίβει και αλλοιώνει τη γεύση του. Θα τα βρείτε στο κρεοπωλείο του Πέτρου Μαρίγκου στη κεντρική πλατεία του χωριού και στο μενού του εστιατορίου «Το αλώνι του κυρ Θανάση» . Κρεοπωλείο «Το Φαλακρό» , Βώλακας, Μαρίγκος Πέτρος, Τηλ: 05230-23703

Ξηροπόταμος-Δράμας : Αποστάγματα ψυχής δια χειρός Δημήτρη Χαρίσκου

    Ο  Δημήτρης  Χαρίσκος είναι ένας χαρισματικός  άνθρωπος low profile  που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Χημικό Θεσσαλονίκης  εργάστηκε στη παραγωγή του τσίπουρου «Ηδωνικό»  στο οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη . Το όνειρο όμως του  Δημήτρη Χαρίσκου ήταν να φτιάξει το δικό του αποστακτήριο , τελικά τα κατάφερε το 2014 στον Ξηροποτάμο της Δράμας. Προμηθεύτηκε τον πιο δοκιμασμένο, καινοτόμο  αλλά και συγχρόνως οικολογικό εξοπλισμό που ήταν διαθέσιμος στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά και ξεκίνησε να πειραματίζεται  πάνω σε διάφορες τεχνικές απόσταξης και επεξεργασίας μόνο ποιοτικών πρώτων υλών . Κατάφερε να παντρέψει την παράδοση με την καινοτομία και να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας προϊόντα , όπως  τσίπουρο , ένα εξαίσιο τζιν  από άγριο ελληνικό άρκευθο και αποστάγματα  από λεμονανθό, κυδώνι και  μανταρίνι .

Κοκκινόγεια-Δράμας : Κρασιά με χαρακτήρα , προσωπικότητα και πλούτο αρωμάτων δια χειρός Νίκου Καρατζά

  O Νίκος Καρατζάς με την  Οίνωψ (Oenops wines)  έρχεται  να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στον οινολογικό χάρτη της Μακεδονίας και να αλλάξει τα δεδομένα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε στη μέθοδο της οινοποίησης . Ζυμώνει το κρασί πρώτα στο βαρέλι και στη συνέχεια το ωριμάζει με τις οινολάσπες του σε inox και κεραμικούς αμφορείς από 6 έως 10 μήνες  . Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει , τα κρασιά του αποκτούν χαρακτήρα , προσωπικότητα και πλούτο αρωμάτων. Αίσθηση όμως προκαλούν και οι ετικέτες με το όνομα της ποικιλίας να εμφανίζεται με μια ιδιαίτερη τεχνική που ονομάζεται visual illusion . Η παραγωγή των κρασιών της εταιρείας Οίνωψ (Oenops wines)  φτάνουν τις 50.000 φιάλες , η μισή σχεδόν παραγωγή εξάγεται στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες .

 Hydrama Grand Hotel : Μια πραγματική γιορτή για όλες τις αισθήσεις σ’ ένα χώρο διαχρονικό

   Η καπναποθήκη του Herman Spierer ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’20 έδωσε τη θέση της πριν μερικά χρόνια  στο επιβλητικό πολυτελές «Hydrama Grand Hotel» στην Αγία Βαρβάρα της Δράμας ,  με συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο , spa και wellness center. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου αποτελείται από τρία δωμάτια. Το μεγάλο δωμάτιο ονομάζεται «S’eu» και είναι ο κυρίως χώρος του εστιατορίου και βλέπει στο φεστιβάλ μικρού μήκους. Το δεύτερο  ονομάζεται «Office» και έχει θέα με μπαλκόνι στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας . Τέλος το τρίτο δωμάτιο είναι το «1+1» και είναι σχεδιασμένο για κάθε ζευγάρι που θέλει να γιορτάσει την επέτειο του  αλλά και για παρέες μέχρι 8 ατόμων. Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα κατέχει εδώ εξέχουσα θέση , την εκτιμώ βαθύτατα γιατί είναι λιτή, νόστιμη, ευωδιαστή και γεμάτη αντιθέσεις που έχουν κι αυτές την αξία τους . Ο chef με την δημιουργική του ομάδα χρησιμοποιεί πάντα  άριστες πρώτες ύλες ενώ βάζει την προσωπική του πινελιά  εκσυγχρονίζοντας  παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας . Τα πιάτα προσφέρουν στον επισκέπτη  βαθιά νοστιμιά  και απόλυτη γευστική σαφήνεια. Ενημερωμένη η λίστα κρασιών σας προσφέρει εκλεκτές επιλογές του Δραμινού και Ελληνικού αμπελώνα , χωρίς βέβαια να λείπουν και προτάσεις από τον ευρωπαϊκό αμπελώνα.  Μια πραγματική γιορτή για όλες τις αισθήσεις, σε ένα λιτό και ζεστό χώρο που έχει ως στόχο να συναρπάσει τις γευστικές επιθυμίες των επισκεπτών .

Info: Από 170€ αρχίζουν οι τιμές του ξενοδοχείου , Αγίας Βαρβάρας 11, Δράμα ,Τηλ: 25210 33322, www.hydramagrandhotel.g

“Στου Ρούτση” : Χώρος συνάθροισης φανατικών κρεατολάγνων !!!

Η ταβέρνα του Ρούτση στη πόλη της  Δράμας είναι ένας χώρος συνάθροισης φανατικών κρεατολάγνων !!! ο ίδιος ο κ Ρούτσης με οικογενειακή παράδοση στο χώρο του κρέατος  λατρεύει την ελληνική παράδοση στο μαγείρεμα και προσφέρει πεντανόστιμα χειροποίητα εδέσματα που φτιάχνονται στον ξυλόφουρνο . Τα μοσχαρίσια μάγουλα σιγοψήνονται ένα ολόκληρο βράδυ στη λαδόκολλα πριν προσγειωθούν στο πιάτο σας , τα μοσχαρίσια παϊδάκια έχουν βαθιά κρεάτινη γεύση , η γεμιστή πανσέτα με μανιτάρια και πιπεριές ξεχειλίζει από αρώματα , ο τζιεροσαρμάς του προκαλεί γαστρονομικό ενθουσιασμό , το αρνάκι στη γάστρα με πατάτες είναι μια πραγματική λιχουδιά που λιώνει στο στόμα . Για τους πιο σκληροπυρηνικούς …τρέχουν τα κοντοσούβλια και τα κοκορέτσια στις σούβλες. Στου Ρούτση θεωρώ πως θα ζήσετε την πιο παραδοσιακή κρεατολαγνική εμπειρία, αναζητήστε τον και θα σας αποζημιώσει στο έπακρον.

Εστιατόριο «Εντράδες» : μαμαδίστικες γεύσεις που ξυπνούν μνήμες !!!

  Ελληνική ποιοτική κουζίνα ως επί το πλείστον και μαμαδίστικες γεύσεις που ξυπνούν μνήμες . O chef κι ο βοηθός του χρησιμοποιούν αγνές πρώτες ύλες από επιλεγμένους παραγωγούς της περιοχής με σκοπό να σας προσφέρουν φαγητό υψηλής ποιότητας, ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή γεύση. Στο κέντρο της  μικρής σάλας  του εστιατορίου δεσπόζει η «ανοιχτή κουζίνα»  με τους μάγειρες  επί ποδός να δημιουργούν !!! Η παρασκευή του φαγητού που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου σε συνεπαίρνει. Με εντυπωσιάζει  η κινητικότητα στη κουζίνα , και σηκώνομαι να την επισκεφτώ . Είναι αργά το μεσημέρι και ετοιμάζουν πυρετωδώς το μενού για αύριο . Χειρουργική καθαριότητα σε όλους τους χώρους , τα ψυγεία  λαμποκοπούν στο εσωτερικό  τους , ενώ η αταξία εδώ είναι μια λέξη άγνωστη . Η Κατερίνα και ο Δημήτρης κάνουν προετοιμασίες για το αυριανό  μενού των μαγειρεμένων φαγητών.  

 





































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου