Welcome to my blog

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

96 ώρες στην Αιώνια Πόλη

Μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης, Ρώμη η Αιώνια Πόλη (citta eterna) όπως την έχουν αποκαλέσει , ισορροπεί το παρελθόν με το παρόν της , καθώς τα ιστορικά ερείπια του Ρωμαϊκού πολιτισμού  βρίσκονται διάσπαρτα στην καρδιά της πόλης . Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο θα αισθανθείτε πως ξεφυλλίζετε τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας της , παντού ρωμαϊκά κτίρια και αψίδες , Αναγεννησιακά παλάτια , μεγαλοπρεπείς πλατείες και λουσάτα σιντριβάνια , μεσαιωνικά σοκάκια , επιβλητικοί ναοί και μουσεία . Αυτό το αξεπέραστο υπαίθριο μουσείο της Ρώμης έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1980.

               ΕΞΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ 

 

Το Κολοσσαίο είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της Ρώμης , βρίσκεται στη καρδιά της πόλης και γύρω  από αυτό θα δείτε κι άλλα σημαντικά μνημεία. Για ξενάγηση στο εσωτερικό του θα πρέπει να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά ενώ το εισιτήριο είναι αρκετά τσουχτερό .

Το Βατικανό  Η είσοδος στη διάσημη πλατεία του Αγίου Πέτρου και στον ομώνυμο ναό είναι δωρεάν αλλά η είσοδος στα μουσεία θα σας κοστίσει 16 ευρώ . Μπαίνοντας στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου θα μείνετε άφωνοι με τη χλιδή και τον πλούτο που συγκεντρώνει. Μαρμάρινοι τεράστιοι τοίχοι από άκρη σε άκρη και υπέρογκα αγάλματα. Εκεί διεξάγονται οι σπουδαιότερες παπικές λειτουργίες, καθώς χωράει πάνω από 60.000 πιστούς.

Το μπαρόκ σιντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι  ένα άλλο  διάσημο αξιοθέατο της πόλης , προσοχή στους πορτοφολάδες που καραδοκούν, γιατί η επίσκεψη σας στο σιντριβάνι μπορεί να σας κοστίσει πολύ παραπάνω από ένα νόμισμα !!!

Πιάτσα Ναβόνα   πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες πλατείες της Ρώμης την οποία έχουμε δει πολλές φορές στο σινεμά, πρόσφατα στο «Illuminati» με τον Τομ Χανκς.

Το Πάνθεον  είναι αφιερωμένο στους Θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας.

Πιάτσα Ντελ Πόπολο    Η πλατεία του λαού, όπως υποδηλώνει το όνομα της συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες κόσμου καθημερινά. Στις άκρες της οι δίδυμες εκκλησίες Σάντα Μαρία ντέι Μιράκολι και Σάντα Μαρία ιν Μοντεσάντο.

Το φαγητό στη Ρώμη :  Κάθε περιοχή στην Ιταλία διαθέτει τις δικές της σπεσιαλιτέ , έτσι και η Ρώμη δεν θα ξέφευγε του κανόνα .Η κουζίνα της πρωτεύουσας  είναι ένας φάρος απλότητας και φυσικά βασίζεται στα τοπικά προϊόντα της περιοχής , όπως για παράδειγμα το τοπικό τυρί  πεκορίνο-ρομάνο που παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα γνωστά ζυμαρικά της Ρώμης …. Cacio e Pepe, Carbonara και Amatriciana  Η πίτσα είναι  ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά στη Ρώμη για  ντόπιους και τουρίστες. Θα βρείτε  μικροπωλητές να πωλούν στο δρόμο καταπληκτική πίτσα , από εσάς εξαρτάται πόσο μεγάλο θέλετε να είναι το κομμάτι , θα πληρώσετε βέβαια ανάλογα με το βάρος του Θα σας προτείνω  και το «Molino Roma» (bakery bar & cucina ) ένα από τα καλύτερα μέρη για φαγητό στη Ρώμη , απέχει μόλις λίγα λεπτά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Roma Termini , θα το βρείτε απέναντι από τη Βασιλική Santa Maria Maggiore στη Via Merulana.  Εδώ οι πίτσες είναι πίνακες ζωγραφικής , λεπτή ζύμη και γαρνιτούρα τρεις φορές πιο παχιά από τη ζύμη. Η γέμιση περιέχει υλικά που εμείς εδώ δεν τα έχουμε συνηθίσει , ανάμεσα λοιπόν στα ιταλικά τυριά θα βρείτε κολοκυθολούλουδα , αντσούγιες , σύκα , ραδίκια , ρόκα , σπανάκι και βασιλικό

Για ζυμαρικά ξεχωρίσαμε το «Ristorante da Pancrazio» στη περιοχή του Campo de’ Fiori , είναι  χτισμένο  επάνω  στα ερείπια του Θεάτρου της Πομπηίας, του πρώτου αιώνα π.Χ. όπου ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε με 23 μαχαιριές !!!  Το εστιατόριο  συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και η ποιότητα των ζυμαρικών του είναι αδιαπραγμάτευτη . Δοκιμάσαμε  μπουκατίνι alla Amatriciana ένα από τα δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα της Ρώμης, χονδρό μακαρόνι με πανσέτα, πεκορίνο και ντομάτα  , το όνομα του προέρχεται από την πόλη Αματρίτσε, που βρίσκεται στην περιοχή του Λάτσιο και η δεύτερη επιλογή μας ήταν τα υπέροχα  κρεμώδη κανελόνια γεμιστά με βοδινό κρέας και λαχανικά  Η πιο νεόφερτη  γεύση της Ρώμης έχει το όνομα  Trapizzino και πιστέψτε με είναι ένα πολύ δημοφιλές φαγητό του δρόμου , πρόκειται  για μισή πίτσα - μισό σάντουιτς .

 
















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου