Welcome to my blog

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Αδριανούπολη : Στο "Sokullu hamami" που έχτισε ο Μιμάρ Σινάν και στο ιστορικό «Saray Hamami» του 13ου αιώνα

Αφήνοντας πίσω μας το ιστορικό κέντρο, περπατήσαμε ανατολικά μέχρι το Σερέφελι Τζαμί, με τους περίτεχνα στολισμένους μιναρέδες. Ακριβώς απέναντι από το τέμενος βρίσκεται το  ιστορικό χαμάμ της Αδριανούπολης και ένα από τα μεγαλύτερα της Τουρκίας, το περίφημο “Sokullu Hamami”. Χτίστηκε το 1560 από τον αρχιτέκτονα Σινάν και είναι ιδανικό σημείο για να γνωρίσει κάποιος την ισλαμική παράδοση. Η είσοδος του χαμάμ είναι θολωτή και στηρίζεται σε περίτεχνες κολόνες, ωστόσο η διακόσμηση στον εσωτερικό προθάλαμο φαίνεται να μην έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Στο κέντρο υπάρχει ένα κλειστό μαρμάρινο σιντριβάνι και περιμετρικά γυάλινες βιτρίνες καταστημάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα. Τα έπιπλα είναι παλιομοδίτικα και «βαριά». Μια μικρή εσωτερική πόρτα οδηγεί στα ενδότερα, όπου ο ατμός και η υγρασία κολλάνε στο πρόσωπο. Το δάπεδο και οι λουτήρες είναι μαρμάρινοι. Η αίσθηση του να βρίσκεσαι εδώ μέσα είναι μοναδική. Ζήτησα την άδεια να το φωτογραφήσω εσωτερικά, μου την έδωσαν , αλλά δυστυχώς ο …… ατμός με εμπόδισε θολώνοντας τον φωτογραφικό μου φακό !!!! 

Tips : Δύσκολα αντιστέκεσαι στο πειρασμό ενός χαμάμ . Μια χαλαρωτική επίσκεψη στο ιστορικό “Sokullu Hamami”  θα σας κοστίσει  40 τουρκικές λίρες δηλαδή 12 ευρώ !!!

   Το «Saray Hamam»  είναι  ένα από τα παλαιότερα Οθωμανικά λουτρά της Αδριανούπολης ,  στο παρελθόν εξυπηρετούσε μόνο τους ένοικους του παλατιού αλλά στη συνέχεια δόθηκε προς χρήση στο κοινό . Αυτό το ιστορικό κτήριο από το 1365 είναι ένα από τα πιο όμορφα και παλαιότερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής τουρκικού λουτρού. Η επίσημη ονομασία του είναι Edirne Merkez Saray Hamamı , υπάρχουν ξεχωριστές είσοδοι για γυναίκες - από την ανατολική πλευρά, και για άνδρες - από τη δυτική πλευρά. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν χαμάμ, σάουνα, peeling, μασάζ με αφρό, μασάζ με μέλι και μασάζ με λάδι. Η τιμή εξαρτάται από την επιλογή των υπηρεσιών, τα μασάζ και τη διάρκεια της διαμονής σας, επομένως περιμένετε να πληρώσετε μεταξύ 20 και 50 TL. Το λουτρό είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 9:00 π.μ. έως τις 8:30 μ.μ.

Tips :  Meydan Mah. Selimiye Cami Arkası No:1,Tel: +90 284 213 33 37 / + 90 535 738 91 16.

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου