Welcome to my blog

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Η Ροτόντα (ή ναός του Αγίου Γεωργίου) ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης

Κατ΄ αρχάς : Η Ροτόντα  στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ρωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα. Από το 1988 ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τον Δεκέμβριο του 2015 η Ροτόντα μετά από πολλές δεκαετίες εργασιών  αποκατάστασης άνοιξε τις πύλες της στο κοινό και ξαναβρήκε τη θέση της στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης . Το αρχαιότερο μνημείο της συμπρωτεύουσας  με το χαρακτηριστικό κυκλικό σχήμα (σε αυτό οφείλει και την ονομασία του) χτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλερίου γύρω στα 306 μ. Χ.  ως ναός του Δία ή του Κάβειρου. Θεών που είχαν ως προστάτες τους οι τετράρχες (Διοκλητιανός, Γαλέριος, Μαξιμιανός, Κωνσταντίνος Χλωρός). Η Ροτόντα είναι ένα πολυπολιτισμικό μνημείο που στο διάβα των αιώνων πέρασε από πολλές χρήσεις , μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό στα τέλη του 4ου αιώνα και μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους το 1591 σε τζαμί (έφερε την ονομασία Χορτατζή Σουλεϊμάν Εφέντη τζαμί). Ξανάγινε εκκλησία, στέγη αρχαιολογικών γλυπτών, χώρος  θρησκευτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων , ώσπου ο μεγάλος σεισμός του 1978 τού προκάλεσε σημαντικές ζημιές και προβλήματα στατικότητας και έκλεισε για αρκετές δεκαετίες. Η ονομασία Άγιος Γεώργιος που δόθηκε στη Ροτόντα προέρχεται από το ναΐδριο του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα δυτικά, όπου μεταφέρθηκαν τα σκεύη του ναού κατά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

Η αρχιτεκτονική του μνημείου : Αρχιτεκτονικά η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα και είναι όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης. Έχει διάμετρο 24,50 μέτρα και ύψος περίπου  29,80 μέτρα, ενώ τα τοιχώματά του έχουν πάχος 6,30 μέτρα. Το κτίσμα αποτελείται από οχτώ ορθογώνιες κόγχες που καλύπτονται με ημικυλινδρικές καμάρες, από τις οποίες η νότια, που είναι στραμμένη προς την αψίδα του Γαλερίου και τα ανάκτορα, αποτελούσε την κύρια είσοδο. Να σημειώσουμε πως τα  ψηφιδωτά της Ροτόντας αποτελούν τον σημαντικότερο διάκοσμο που διατηρείται από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.

Tips : Σήμερα η Ροτόντα μετά την πολύχρονη αποκατάσταση της λειτουργεί ως Μουσείο , βρίσκεται στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου 5, στη Θεσσαλονίκη. Τηλ: +30 2310 204868, +30 2310 209545, +30 2310 209603 , λειτουργεί καθημερινά : 8:00-20:00 ενώ την Τρίτη είναι κλειστά, τα εισιτήρια κοστίζουν  €6 και το μειωμένο €3 .

 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου